Zobrazit přihlášovací formulář

Proč tátové děti nehlídají

  • Publikováno:
Proč tátové děti nehlídají

Příchod nového človíčka do rodiny s sebou přináší také mnoho změn. Mimo jiné taky malou změnu rolí v domácnosti. Vlastně velkou, z muže a ženy se stane táta s mámou a je na každém z nich, aby se zhostil své role podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. V každé rodině je model nastavený trošku jinak, ale v zásadě pořád ve valné většině narážíme na maminku na mateřské a tatínka v práci. Co ale dělat, když je na chvíli třeba změna režimu? Co když musí hlídat táta?

Tátu k miminku moc nepouštím

Když se narodil náš první syn Kubík, dlouho jsem měla problém nechat na něho kohokoliv sáhnout. A to včetně jeho táty, mého muže. Myslela jsem si, že jsou všichni strašně neohrabaní a nemotorní a že mu můžou ublížit. Tak to začalo – až bude držet hlavičku, až se trošku zpevní, až bude sedět… Přebalovala, koupala, převlékala a krmila jsem ho sama. Manžel sice býval se mnou, třeba u večerního koupání, o víkendech a tak, ale zvykl si, že se postarám. Teď už vidím, že jediné, čeho jsem tím docílila, bylo, že se o našeho Kubíka nenaučil postarat a bál se to zkoušet i u našich dvou dalších dětí.“

Teď už trojnásobná maminka Klára uhodila hřebíček na hlavičku. Svou přehnanou opatrností totiž zadělala na mnoho problémů. Tím hlavním je, že svému muži vlastně nedovolila, aby se cítil jako rodič. „Podruhé už jsem se tak nechovala a potřetí už vůbec. Naštěstí jsem se moc nezabednila, a když mi máma naznačila, že trošku blázním, uvědomila jsem si, že jsem sama proti sobě. Neměl mi totiž kdo pomoct,“ říká s napůl nostalgickým a napůl hořkým úsměvem šestatřicetiletá Klára.

A co všechno získáte, když svého partnera aktivně zapojíte nejen do výchovy, ale i do péče o děti?

  • Táta vás zastoupí. Kdo by nechával své dítě o samotě s někým, kdo neví, jak ho vzít do náruče, jak a kdy ho přebalit, kde je jídlo, kde máte plenky, kosmetiku a čisté oblečení? Než to tisíckrát vysvětlovat, uděláte to raději sama. A to je právě ten problém – jakmile je tatínek od začátku u všeho, umí se o miminko i starší děti plnohodnotně postarat. Drobné výtky samozřejmě budou vždycky, ale o maličkosti přece nejde.

  • Táta bude mít radost. Jakmile je otec obeznámen s děním v životě jeho novorozeného pokladu, bude se umět radovat, stejně jako maminka, z každého pokroku. A to i u sebe – každý tatínek se nadme pýchou, když poprvé sám vykoupe, nakrmí nebo přebalí. A chytrá maminka to umí ocenit.

  • Táta si vás bude vážit. Jakmile si muž vyzkouší, co obnáší starat se o malé dítě, domácnost a jídlo pro všechny, zjistí, že člověk, který mateřskou nazval dovolenou, si ji pravděpodobně nikdy nevyzkoušel. Když pak maminka řekne, že si potřebuje odpočinout, naprosto to pochopí. A rád jí to dopřeje.

  • Můžete jít ven! Toto je odměna za tu trošku nervů, když dítě svěřujete pod úzkostlivým dohledem do péče jiných než svých rukou. Jakmile uvidíte, jak si vaši nejdražší spolu rozumí, jak jim to spolu jde, jak se tatínek umí postarat, můžete si dopřát nějaký ten čas jen pro sebe. Taková dámská jízda, vzdělávací kurz, víkend s kamarády nebo cokoliv, co vás jen napadne, pak může proběhnout v klidu a jen s drobným pícháním stesku u srdce.

Taky na vás čeká příjemné zjištění. Nenásilným zapojením všech členů domácnosti do jejího chodu si vybudujete pozici matky a ženy, ne uklízečky, kuchařky a chůvy.

Důvěřujte svému partnerovi, ukažte mu, že jste měly důvod si dítě pořídit právě s ním. A zapomeňte na to, že dáváte dítě tátovi „na hlídání“. Táta je taky rodič, o své dítě pečuje, vychovává ho, má o něj starost a miluje ho nade vše na světě. Zdaleka ho jen nehlídá.

Jak je to u vás doma? Máte na sebe čas? Co dělat, když se táta zapojit nechce? Máte nějakou zkušenost, které může ostatním pomoct? Neváhejte a podělte se!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

jani06 26. 5. 2015, 20:48
no u nás to bolo naopak, takže pre mňa má tento článok horkastú príchuť, ale to je už o inom...a preto ženy a mamy, vážte si svojich partnerov, ak sú správnymi mužmi!! (L)
zborkova 22. 5. 2015, 8:04
S tímto článkem naprosto souhlasím (clamp) (clamp) Sama mám tři malé děti (X) (child9) (child11) takže pomoc tatínka je opravdu nutná. Chápu, že některé maminky mají o své miláčky strach [A] ale je potřeba, aby si tatínci aspoň trochu zkusili ten náš každodenní dril (cinky) (cinky) takže mamky odvahu (D) (hello)
barbinecka37 18. 5. 2015, 13:43
(clamp)
Raduhli 19. 5. 2015, 18:55
@barbinecka37 No jo ... kéž by to bylo tak snadné ,-) ale zkoušet se to musí ! (cinky)

Kategorie