Zobrazit přihlášovací formulář

Co nám způsobuje vrásky? Starosti to nejsou

  • Publikováno:
Co nám způsobuje vrásky? Starosti to nejsou

Nebo rozhodně ne v první řadě. Vrásky jsou součástí procesu stárnutí, ale nikdo jich nechceme mít víc, než je nezbytně třeba – ale často tomu tak je. Protože do našeho života patří zvyky, které vrásky způsobují, respektive způsobují poškození pleti buď mechanicky, nebo chemicky. Některé vrásky, které máme, tedy nemají co dělat s naším věkem, ale s tím, jak se k sobě chováme a jaké máme zvyky. Co tedy (ne)dělat pro dokonalou pleť?

Kouření. Vedle stárnutí je kouření asi nejčastější důvod vzniku vrásek. Krom toho, že má rozhodně spoustu nežádoucích zdravotních účinků. Cigaretový kouř útočí na naše tělo stejně, jako jiné znečištění ovzduší – volnými radikály, snižuje tvorbu kolagenu a dává vzniknout tzv. „kuřácké tváři“, která je charakteristická vznikem hlubokých i mělkých vrásek na příslušných částech obličeje. Ano, je to oficiální lékařský termín. Takže – přestat kouřit, ASAP. A rozhodně ne jen kvůli vráskám!

Stravování. To nemá zdaleka vliv jen na naši váhu nebo náladu. Pokud se stravujeme vysokosacharidovými potravinami, potravinami s vysokým glykemickým indexem, pravděpodobně vypadáme starší. Jev zvaný glykace (glykosylace) způsobuje, že se molekuly cukru naváží nejčastěji na protein – a ty, jak víme, jsou základem pružné pokožky. Mnoho cukru tedy vede k obecnému stárnutí tkání. Takže pozor na něj! Protože cukr je také živnou látkou všech zánětů a podráždění, které produkují látky ovlivňující produkci a účinky kolagenu a elastinu. Když omezíte cukry, vaše tělo vám poděkuje zvenku i zevnitř.

Alkohol. Alkohol obecně intenzivně dehydratuje, což můžete vidět ráno po alkoholově náročnějším večeru nebo noci. Jenomže jednorázová dehydratace se může postupně měnit v plíživou – v závislosti na počtu skleniček, které si sebenevinněji dáváme. Pleť posléze ztratí elasticitu a zmatní. Alkohol obsahuje také velké množství cukru, ale má také velmi nepříznivý dopad na hladinu vitaminu A, což je v těle nepostradatelný antioxidant, který má přímý vliv na produkci kolagenu.

Žvýkačka. Pokud jste zvyklí mít neustále v ústech žvýkačku a žvýkat, je dobré vědět, že neustálým mechanickým pohybem si můžeme způsobit vrásky v okolí dolního rtu a koutků úst. Zní to možná jako hloupost, ale i taková maličkost opakovaná roky může způsobit velké škody.

Neodličování. Pokud spíme s neodlíčeným make-upem, prakticky si o vrásky říkáme. Make-up totiž nejen, že nenechá pleť dýchat a nijak ji nevyživuje, naopak – přes den se na něj nachytávají veškeré nečistoty z okolí, a ty se přes noc pěkně zapracovávají do kůže a způsobují její poškození. Každou noc před spaním je třeba pleť vyčistit a opečovat!

Vymačkávání. Vy víte čeho. I sebemenší vřídek si zaslouží odejít přirozenou cestou, mechanické odstranění by mělo být až poslední možnou variantou. Můžeme si způsobit podráždění, zranění, jizvičky, ale také vrásky! Co bychom rozhodně neměli dělat je vymačkávat cokoliv na pokožce okolo očí. Ta je tak jemná a tenká, že si ji můžeme poškodit velmi snadno. Naopak brada a dolní čelist snesou trošku víc.

Natahování kůže při aplikaci make-upu. Toto je velmi dobře známá věc ve světě kosmetiky a vizážistů. Make-up bychom si měli aplikovat na tvář, kterou vidí přirozeně i ostatní, a to rozhodně není obočí vytažené nahoru, napnuté kruhy pod očima nebo cokoliv vás napadne. Maximálně se můžete usmát, abyste věděla, kam s tvářenkou, zbytek ale na klidnou a nijak mechanicky nataženou tvář! Obzvlášť lákavé to může být při aplikaci očních linek, ale ani tady bychom víčko neměli natahovat – pak se smrští a nejen, že bude linka vypadat trošku jinak, než jsme si ji představovali, ale taky si zaděláváme na drobné vrásky kolem očí. Jediné, co asi neovlivníme je vlastně v pořádku, je otevírání pusy při aplikaci řasenky. Mimochodem, proč to všichni děláme, to nikdo neví.

Nepoužívání SPF. Ano, sluneční záření poškozuje kůži. Ano, měli bychom ji chránit každý den, i když je pod mrakem. Je to pořád ta samá písnička – ale opakování je matka moudrosti, ochranný faktor 30 a výše je pro obličej a krk to pravé! Ideálně ještě s obsahem oxidu zinečnatého nebo dioxidu titaničitého (méně často jsou na ně alergie, nedráždí pokožku a odrážejí UV záření).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie