Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší přírodní ingredience pro mastnou pleť

  • Publikováno:
Nejlepší přírodní ingredience pro mastnou pleť

Lidé s mastnou pletí mají výhodu, nemají tolik vrásek, pleť neztrácí na pružnosti, lépe uzamyká vlhkost… a tak dále. Jenomže musíme počkat tak do padesáti, aby se tyto výhody projevily. Do té doby je mastná pleť spíš utrpení než požehnání. Protože nikdo nechce vypadat jako v pubertě, když slaví pětatřicáté narozeniny. A tak už jsme asi vyzkoušeli masky, čisticí přípravky, krémy… něco pomohlo, něco ne. Ale co z přírodních látek na mastnou pleť zabírá nejlépe?

Svůj typ pleti změnit nemůžeme, můžeme se ale naučit s ním žít v klidu a míru. A jelikož zkušenosti s kosmetickými přípravky, které jsou napěchované chemickými účinnými látkami, jsou úspěšné jen někdy a jen u někoho, stále více z nás se obrací k čisté přírodě. Nebo teda aspoň k tak čisté, jak to jenom nabídka drogerií, parfumerií a speciálních prodejen umožňuje. Využívání drastických přípravků, které pleť nadměrně vysušují nebo dezinfikují (v mnoha případech obojí najednou) totiž často vede k opačnému než kýženému efektu – pleť se nám mastí čím dál více. A tak to pojďme zkusit jemněji.

Příroda – jemná, ale účinná

Jablečný ocet. Je dobrý snad skoro na všechno, od lupů po menstruační křeče. Jablečný ocet umí odstranit přebytečnou mastnotu a pěkně tónuje pleť. Stejně tak ji čistí, obsahuje antimikrobiální složky, takže funguje jako prevence a léčba akné. Je poměrně silný, takže ho doporučujeme ředit 3:1 s vodou. Ráno si opláchněte obličej vlažnou vodou a vyčistěte ho vatovým tampónkem namočeným v roztoku. Má taky svá ale: nevoní zrovna nejpříjemněji a jeho efekt nevydrží celý den. Pleť bude jistě zdravější, ale odpoledne vás znova přivítá vaše lesklé já.

Aloe Vera. Stejně jako jablečný ocet má i aloe vera vypínací (ale ne vysušující) účinky na pleť, navíc přirozené zklidňující účinky aloe zamezují případnému začervenání. Je vhodné pořídit si buď rostlinku, nebo koncentrovaný a čistý aloe vera gel. Můžete ho použít jako podkladovou bázi pod make-up, aplikujte na vyčištěnou pleť po ranní rutině. Efekt je chladivý a vypínací, ale ne svíravým dojmem. Produkci mazu aloe samozřejmě nezabrání, ale významně ji omezí a pleť ozdraví. T zóna už nebude tolik razit. Aloe se vlastně nedá nic pokazit.

Levandulový hydrosol. Je dobré odstraňovat přebytečný olej, ale někdy to můžeme přehnat a naše pokožka ho začne produkovat ještě víc. Proto není od věci zařadit do péče produkty, které vyživí – hydrosoly jsou například květinové vody – esenciální oleje, ale méně koncentrované. Levandule obsahuje přírodní protizánětlivé látky, což u aknózní a mastné pleti vyloženě uvítáme. Ideální v kombinaci s aloe vera – rozprašte trošku levandulového hydrosolu na obličej, nechte zaschnout a teprve pak naneste make-up, BB cream nebo cokoliv, na co jste zvyklí. Rozdíl se dostaví, odpoledne ho poznáte určitě. Pokud vám ovšem nevadí levandulová vůně.

Růžová voda. Růžová voda má skvělé účinky – umí hydratovat suchou pleť, ale i tónovat (vypínout) tu mastnou. Pokud používáte přes den matující ubrousky, zkuste na to jít opačně – místo vysušování pleti ji hydratovat. Můžete k tomu využít růžovou vodu v rozprašovači, nebo ji používat jako tonikum k čištění každé ráno. Vůně není tak agresivní jako u levandulového hydrosolu, ale způsob použití se liší – růžovou vodu můžete k osvěžení pleti používat několikrát denně, levandule by vás vysušila.

Jojobový olej. Zatím jsme se zaměřovali pouze na odstranění přebytečného oleje, ale i mastná pokožka potřebuje přes noc výživu a hydrataci. Jojobový olej je velmi podobný přirozené mastnotě, kterou pokožka na obličeji produkuje, takže se dostane hlouběji do pokožky. Aplikovat bychom ho měli večer na vyčištěnou pokožku, vsákne se během jedné dvou minut. Při pravidelném používání bude pleť přes den o poznání méně mastná.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie