Zobrazit přihlášovací formulář

Věci, které se nezmění, ani když zhubnete

  • Publikováno:
Věci, které se nezmění, ani když zhubnete

Rad, jak zhubnout po fyzické stránce, najdete do pár minut snad tisíce. Ale zatímco existují výživoví terapeuti, trenéři, dokonce i hubnoucí koučové, na to, jak se změní nebo nezmění vaše psychika, když budete hubnout a zhubnete, vás neumí připravit vlastně nikdo. Je totiž několik věcí, které přetrvávají, i když se tělo mění. A tak i když pro vás vysněná číslovka na váze znamená až magickou metu, nemusí být všechno tak, jak si přejeme.

Nemluvíme o tom, že zhubnete pět kilo, abyste se vešli do džínů z vysoké školy. Mluvíme o transformaci těla, která znamená hubnutí v desítkách kilogramů. V takovém případě totiž dochází k obrovské a markantní změně těla, která bude mít stejně tak obrovský vliv na váš život. V drtivé většině případů směrem k pozitivům. V jednom z našich dřívějších článků jsme se věnovali tématu, kdy se člověk tolik soustředí na hubnutí, ale neumí si představit, co se bude dít, až se mu to podaří. Dnes se podrobněji zaměříme na psychiku těch, kdo dlouho bojovali s obezitou a svůj boj vyhráli... ale jen navenek.

Posedlost váhou. Je těžké se nevážit každý den. Každé deko navíc rozběhne v hlavě děsivou představu, že jsme nastoupili na cestu zpátky k obezitě. Váha se často stane strašákem ještě větším, než byla, když jsme hubli. Zatímco předtím měřila větší nebo menší úspěch, teď je neustálým hlídačem. Ne nadarmo se říká, že je lehčí se do formy dostat, než v ní zůstat.

Nedokonalosti jsou snad ještě větší. Můžeme nechat stranou fakt, že se tak velký váhový úbytek pravděpodobně projeví na kůži (strie, povislá kůže...). Ale neustálá bitva sama se sebou si vybírá svou daň. Radost z výsledku je otupená kritičtějším pohledem na své tělo, a zatímco s třiceti kily nadváhy jsme se nosili v plavkách na koupališti, jako by se nechumelilo, bez nich se nám do plavek paradoxně tolik nechce.

Nechuť k nakupování. Může a nemusí. Ale často spíš je. Jako „plus size“ jsme pravděpodobně nesnášeli nakupování. Protože sehnat kalhoty bylo skoro nemožné, aniž bychom v nich vypadali jako skříň, halenky musely zakrývat ruce, nebýt moc krátké a obtažené, plavky, prádlo, všechno prostě noční můra. Taková nechuť k nakupování se umí zakořenit pěkně hluboko. I když bychom si mohli bez problémů dovolit menší velikosti, stejně si do kabinek bereme pět různých. A i když máme radost, že se vejdeme do té menší, stejně se pořád bojíme, že budeme potřebovat větší.

Náhled na sebe sama. Aneb Nevěříme zrcadlu. Ani těm, kdo s námi mluví. A dokonce ani těm, kdo na nás obdivně koukají. V hlavě jsme často pořád stejní – s tělem, za které se stydíme (i když často není třeba).

Chutě. Byly doby, kdy jsme si dali večer k televizi tabulku čokolády a pak pár chipsů, protože bylo třeba něco slaného. Dnes to nahradíme mrkví, tvarohem nebo něčím podobným. To ale neznamená, že bychom na tu čokoládu a chipsy přestali mít chuť. Bohužel.

Problémové partie. Zhubli jsme padesát kilo a přesto se ne a ne ocenit. Místo toho pořád vidíme příliš velký zadek nebo fakt, že každé kilo se nám uloží do břicha a má tendenci tam zůstat. Slepota k úspěchu a maximální soustředění se na další problémy, to je nečekaná každodennost skoro každého, kdo má za sebou velké hubnutí.

„...na to moc vážím.“ Zkoušeli vaši známí nebo rodina na dovolené třeba paragliding? Kajaky? A vy jste chtěli taky, ale raději jste říkali, že ne, protože jste věděli, že jste na některé aktivity prostě moc těžcí? Byla představa toho, že přijdete koupit jízdu na nafukovacím banánu, a pan prodavač se vám bude snažit (se štěstím) co nejtaktněji upozornit na to, že raději ne, naprosto děsivá? A pak shodíte čtyřicet kilo, ale stejně si připadáte na některé aktivity moc těžcí. I když to už dávno není pravda.

Vztahy. Zvlášť ty „romantické“. Je možné, že pokud žijete v manželství, tak ani s ubranými kily nebude o nic lepší (nebo o nic horší). Velmi pravděpodobně si uvědomíte, že vaše drahá polovička vás miluje kvůli tomu, kdo jste, ne kvůli tomu, jak vypadáte. A to je velmi dvojsečné – někdy hubneme s tím záměrem, že se „něco zlepší“. A často se nezlepší (nezmění) nic kromě naší váhy.

Máte za sebou dramatickou životní změnu, kterou přinese velká změna váhy? Vložili jste úsilí do něčeho, co přineslo o trošku jinačí ovoce, než jste čekali? Máte zkušenost s tím, co se změní a nezmění, když je tělo jiné? Povězte o svých zkušenostech ostatním!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 28. 12. 2016, 15:28
(Y)

Kategorie