Zobrazit přihlášovací formulář

Kokosový olej nemusí být vždycky volba č. 1

  • Publikováno:
Kokosový olej nemusí být vždycky volba č. 1

Stejně, jako se olivový olej sice hodí většinou, ale ne vždy, je to tak i s univerzálním a zázračným olejem kokosovým. Kokosový olej můžeme používat v kuchyni, koupelně a vlastně i ložnici, ale existuje několik situací, kdy bychom se mu měli vyhnout. Ačkoliv ve své původní formě skvěle působí na naše tělo zevnitř i zvenku, není jeho používání úplně bez limitů. Nebo by aspoň být nemělo.

Je pomalu načase tolik glorifikovaný kokosový olej trošku přiblížit realitě. Ano, je zdravý, prospěšný a v mnoha ohledech unikátní, ale málokdo při pění ód na tuto superpotravinu zmiňuje různá „ale“, který s jeho užíváním souvisí. Není dobré ho užívat bez rozmyslu.

Když se snažíte zhubnout. Ano, platí vše, co jsme psali v jednom z našich dřívějších článků, a kokosový olej je při redukční dietě často lepší než jiné oleje, ale i tak – většinou se nezmiňuje jeho kalorická hodnota. Na jednu lžičku oleje to může být až 120 kcal, což je poměrně dost. A protože má člověk, vzhledem k všeobecnému nahlížení na kokosový olej jako na něco, co můžeme v neomezeném množství, tendenci ho nadužívat, příjem kalorií nemusí být zrovna zanedbatelný. Co se kalorií týče, je na tom kokosový olej téměř stejně jako ten olivový. Takže používat ano, neomezeně ne.

Místo zubní pasty. Kokosový olej umí bělit zuby (a nehty) a zároveň je antibakteriální, což může vést k předpokladu, že se hodí i na čištění ústní dutiny. Kokosový olej sice zabraňuje vzniku zubního kazu, s čím si ale neporadí, to jsou zbytky jídla a bakterie, které v ústní dutině existují. Zatímco fluor nebo bylinky to dokážou, kokosový olej je v puse většinou zakonzervuje. Kokosový olej je vynikající jako výplach nebo nanesení na již vyčištěné zuby, pokud jste si je ale nečistili, i vypláchnutí vodou bude prospěšnější.

Na otevřené rány. Kokosový olej umí pomoct, když se jedná o různé vyrážky, podráždění nebo popáleniny. Ne tak ovšem už, když přijdou na přetřes otevřené rány. Kokosový olej je na kůži, ne na „maso“. Při kontaktu s otevřenou ránou může kokosový olej způsobit podráždění, zarudnutí a svědění. Takže rány, říznutí a odřeniny držte od kokosového oleje raději dál.

Jako opalovací olej. Ano, kokosový olej umí kůži poskytnout ochranu před sluncem na úrovni ochranného faktoru 8. Ale rozhodně nenabízí ochranu před celým spektrem, UVA a UVB. Kokosový olej je vynikající, pokud chcete pokožku zvláčnit a ochránit před chlórem, než skočíte do bazénu, ale jako náhrada klasického SPF se nehodí (navíc bychom měli používat alespoň SPF 30).

Ve sprše. Jestli čekáte sofistikovaný důvod nevhodnosti použití kokosového oleje v teplé vodě, asi vás zklameme. Kokosový olej často používáme na holení nohou nebo jako hydratační péči, ale to, proč bychom ho neměli používat v takovém prostředí, je úplně jednoduché. Rozpouští se a klouže! A úrazy v koupelně bývají z těch nebezpečnějších. Takže opatrně.

Na smažení... částečně. Často slyšíme, že kokosový olej je vhodný na smažení, protože snese vysoké teploty – rozhodně vyšší než olej olivový (samozřejmě, olivový olej je určený především do studené kuchyně). Kokosový olej vydrží teploty do 210 stupňů (ten bez vůně), panenský se začíná přepalovat a tudíž být karcinogenní už při zhruba 180. Takže smažení ano, ale ne moc prudké!

V zimě. Stejně jako například máta, má i kokosový olej na tělo ochlazující účinek. A to při vnitřním použití, tedy při konzumaci. I proto není mátový čaj stejně jako jídlo s kokosovým olejem úplně vhodné, když se chceme zahřát.

Na aknózní pleť. Kokosový olej sice působí na pokožku celkově dobře (i díky svým antibakteriálním účinkům), ale je poměrně zásadně komedogenní – způsobuje ucpávání pórů a zhoršení stavu akné.

  • Tip Mimibazaru: Kokosový olej není vhodný pro ošetření dětské pokožky ani pro stálou péči o ni. Při dlouhodobém používání pokožku paradoxně vysušuje!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

KamilkaC 11. 1. 2017, 5:59
(Y) (Y) (Y)

Kategorie