Zobrazit přihlášovací formulář

Když je špatný dech i špatné znamení

  • Publikováno:
Když je špatný dech i špatné znamení

Každý asi máme propracovaný systém na to, aby byl náš dech okolí libý. Čistíme si zuby, často i jazyk, používáme mezizubní kartáčky nebo nitě, sem tam si vypláchneme pusu ústní vodou, na prvním rande si nedáváme česnečku a po ranní kávě si na cestu do práce vezmeme žvýkačku. Jenomže... co když toto všechno děláme, a z našich úst se neline zrovna vůně fialek (teda mentolu)? Špatný dech totiž nemusí být jen následek, ale také symptom. Čeho?

Nevábný dech zdaleka není jenom výsledkem nedostatečné péče o dutinu ústní. Může být také příznakem různých jiných neduhů našeho těla.

Nejčastější příčinou neporazitelného zápachu z úst je ale relativně banální věc. Je to stav, který nazýváme sucho v ústech. V noci může být naše produkce slin minimální nebo žádná, a tak se bakterie vesele množí a ráno máme pusu jako vyschlou na troud. Tohoto ranního problému se zbavíme standardními metodami, jako je čištění zubů a tak dále, ale co ho způsobuje? Často se jedná o vedlejší účinek velké spousty léků. Antidepresiva, anitihistaminika (léky na alergie), léky na vysoký tlak a spousta dalších mají sucho v ústech jako častý nežádoucí účinek. Pomůže vyšší příjem tekutin, obligátní žvýkačka nebo přejít na jiný typ medikamentu.

Chronicky špatný dech ale může znamenat i něco úplně jiného. Je to možná netradiční, ale pokud se vám zdá, že je dech cítit jinak, než by měl, zkuste analyzovat, co vám jeho pach připomíná.

Naftalínové kuličky. To by mohlo znamenat těžší případy alergie nebo infekce vedlejších dutin nosních (zánět zvaný sinusitida). Obojí vede ke zduření sliznice dutin, které máme za tvářemi a za obočím. Touto neprůchodností se stane, že se v dutinách množí bakterie. Kromě toho, že takový zánět bolí, drobné množství tekutiny, která v dutinách vzniká a je plná bakterií (ano, fuj) stéká do pusy a tam způsobuje dech, který je cítit po naftalínu. Pomůžou vám buď léky na alergii, nebo antibiotika (ale každopádně doktor).

Zkvašené ovoce. Možná je na vině cukrovka. Za normálních okolností se cukr přenáší krví do buněk, kterým slouží jako zdroj energie. Při diabetu se toto neděje úplně dokonale, na spalování se využívá tuk a hladina krevního cukru roste. Vedlejší produkt těchto procesů jsou ketony, které nám způsobují dech, který je cítit kvasně ovocným způsobem.

Zkyslé mléko. Je možné, že za takový dech může intolerance k laktóze. Ta způsobuje, že netrávíme a nerozkládáme mléčné bílkoviny tak, jak bychom měli, ale symptomy nezůstávají jen u špatného dechu. Většinou máme po požití mléčných výrobků křeče v břiše, jsme nafouknutí a často máme i průjem.

...“použitá plínka“. Tento nevábný stav dechu může zapříčinit tonzilitida (angína), respektive kameny na mandlích. Jsou to malé bílé útvary, které se tvoří v rýhách a štěrbinách mandlí. Vznikají tím, že se na mandlích uchytí kousky jídla, na kterých se pak živí bakterie, které by tam jinak neměly co dělat. Někteří lidé jsou náchylnější, zvlášť ti, co mají na mandlích prohloubeniny hlubší. Vznik kamenů nemusí být vždy doprovázený zduřením mandlí, bolestí při polykání a teplotou. Kamenů se většinou zbavíme kašláním nebo prostým polykáním, ale může nám je odstranit i lékař.

Hniloba. Není příjemné mluvit o takovém typu dechu, který je cítit jako hnijící zbytky jídla. Ale ani s ním. Takový odér, který je mnohem horší než ten, který je „běžný“, může znamenat problémy s plícemi. A to od relativně banální infekce po rakovinu. S takovým zjištěním není třeba na nic čekat, pokud máte podezření, že byste mohli mít něco s plícemi, obraťte se na lékaře. Prostý poslech stetoskopem napoví mnohem více než špatný dech, krevní testy, rentgen, to všechno stojí za to absolvovat preventivně, než pak řešit následky. A špatný dech může být signálem, kterého si všimnete! Jakmile neodchází a přetrvává, je vhodná doba na to zajít do ordinace svého praktického lékaře.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie