Zobrazit přihlášovací formulář

Trpíte lupy jen v zimě?

  • Publikováno:
Trpíte lupy jen v zimě?

Lupy jsou nepříjemné problém, který mnoho z nás chápe jen v estetické rovině. Je to ovšem často také kožní onemocnění, které způsobuje kvasinka rodu malassezia furfur neboli pityrosporum oválné, lupy jsou tedy dermatomykóza – kvasinkové onemocnění kůže. Ale často nás problém s šupinkami kůže ve vlasech a na ramenou postihuje jen v zimě. Proč? A jak se (nejen) zimních lupů zbavit?

Pityrosporum oválné je gurmánská kvasinka, který se živí lidským mazem. Pokožka hlavy, která je zároveň podrážděná látkami, které kvasinky produkují, svědí a pálí, se proto rychleji obnovuje (resp. svrchní vrstvu). Pokožka tedy více rohovatí, odlupuje se a tvoří ony dobře známé šupinky.

Proč v zimě?

Je jasné, že tento typ kvasinky si pro své bydliště vybírá místa s větší produkcí mazu – a toho je na hlavě více než dost. Pokožka hlavy v zimě velmi trpí, takže se potřebuje chránit a produkuje tedy více mazu než třeba v létě. Zdá se vám to nelogické? Nepleťte si pot s mazem – maz chrání pokožku proti vysoušení, které jí v zimě hrozí více než za tepla. Střídání teplot, pokrývky hlavy a nedostatek slunce – tím vším vlasy trpí. V zimě je méně světla, častěji jsme produktivnější v práci... nebo v ní alespoň trávíme víc času. A tím jsme náchylnější ke stresu a sezónním depresím. Stres přispívá ke zhoršení stavu pokožky hlavy, a tím také lupů. Také máme v zimě tendenci se stravovat méně zdravě, našemu jídelníčku kralují tuky a cukry, zatímco vitamíny a minerály jsou na čas zapomenuty. A to se na kvalitě vlasů projeví také.

Tip Mimibazaru: UV záření má protizánětlivé účinky. A v zimě mu vlastně pokožku hlavy nevystavujeme skoro vůbec. Buď sluníčko nesvítí, nebo nosíme čepice. Pokud to jde, zkuste hřejivé čelenky, a když se pohybujete venku, nechte pokožku hlavy dýchat a vystavte ji sluníčku!

Dva druhy lupů

Lupy dělíme na mastné a suché. Doslova – buď se nám objevují suché šupinky kůže (často u lidí, kteří lupy netrpí jindy než v zimě – vlastně může jít „pouze“ o suchou pokožku), nebo mastné. Ty jsou nažloutlé a můžou vést až k zánětu pokožky a ztrátě většího množství vlasů. Tak jako tak není dobré lupy ignorovat a péči pokožku hlavy zanedbávat.

Jak na lupy

Lupy můžeme odstraňovat nebo léčit. Konzervativním způsobem jsou kosmetické nebo zdravotní šampóny, které při mytí lupy odstraňují a mohou pokožku hlavy také částečně zklidňovat a léčit. Ideálními opatřeními jsou ta preventivní. Tedy bojovat proti zimním nešvarům, které jsme uvedli na začátku. Trávit čas na slunci, dobře se stravovat, zamezit častým a prudkým změnám teplot, po sundání čepice si vlasy studeným vzduchem vysušit, nepoužívat moc stylingové kosmetiky a vlasy si mýt vlažnou, nikoliv teplou vodou. A pak tady máme léčbu přírodní.

Budete potřebovat:

  • Šampón proti lupům
  • Jedlou sodu
  • Citrón
  • Sůl
  • (Kondicionér)

Umyjte si vlasy zhruba třetinovým množstvím šampónu, než běžně. Zaměřte se na pokožku hlavy, nečistoty z vlasů smyjete jednoduše při oplachu, to úplně stačí. Nechte šampón na hlavě působit alespoň pět minut, aby byl jeho účinek co největší.

Opláchněte a vezměte si 3 – 4 lžičky jedlé sody. Vmasírujte toto množství do pokožky hlavy, jemně, ale důrazně. Je důležitý jak účinek jedlé sody, tak mechanicky pohyb. Opláchněte vlažnou vodou.

Vezměte si dvě lžičky šťávy z citrónu a stejně, jako jedlou sodu, i tu vmasírujte do pokožky hlavy. Opláchněte, následně vezměte hrnek vlažné vody a lžičku citrónové šťávy. Smíchejte je dohromady a tímto roztokem opláchnete hlavu a vlasy. Už neoplachujte.

Jako poslední krok budete potřebovat sůl, která bude působit jako peeling (pozor, ne cukr! Cukr je pro bakterie, kvasinky obzvlášť, živnou půdou). Jednou až dvěma lžičkami soli promasírujte hlavu, to vám pomůže zbavit se posledních odumřelých buněk.

Poté si umyjte hlavu dalším třetinovým množstvím šampónu. A upravte, jak obvykle. Toto opakujte alespoň jednou týdně, ale ideálně co druhé mytí.

A další...

Z přírodních ingrediencí, které na pokožku hlavy působí při lupech extrémně blahodárně, jsou to například:

  • Bílý jogurt (naneseme do suchých vlasů k hlavě a necháme alespoň hodinu působit)           
  • Jablečný ocet (půl litru vody a dvě lžíce jablečného octa vytvoří roztok, kterým bychom si měli na závěr mytí opláchnout pokožku hlavy)
  • Oleje (olivový, kokosový a mandlový – smíchejte tři lžičky každého v zahřátém hrnci, ať se rozpustí a spojí. Tuto směs naneste k pokožce hlavy a nechte působit co nejdéle – klidně přes noc)

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie