Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se vyhnout klasické zimní nemoci

  • Publikováno:
Jak se vyhnout klasické zimní nemoci

Jsme právě uprostřed sezóny, která je přímo živnou půdou pro nejrůznější viry. V prostředcích hromadné dopravy potkáváme kašlající a popotahující spolucestující, kolegové v práci „přecházejí takové to běžné zimní nachlazení“ a sem tam je od příchodu do práce (a plýtvání dovolené) neodradí ani lehčí teplota. A tak se často taková zimní chřipka nevyhne ani nám. Ovšem lepší, než léčba, je prevence! Jaké jsou triky na to, jak neonemocnět?

Takové ty klasické známe asi všichni. Abychom podpořili svou imunitu, potřebujeme spoustu vitamínů, umývat si často ruce, pořádně spát a zůstat hydratovaní. Ale pak jsou věci, které by nás možná ani nenapadly... (například – kdy naposled jste si dezinfikovali svůj telefon?). A tady jich pár přinášíme.

Zvažte ten poslední drink. Pokud jste zvyklí dát si k večeři sklenku vína nebo piva, nic se neděje. Ale v čase vánočních večírků, rodinných setkání a oslav Nového roku bychom si měli rozmyslet, jestli je více alkoholu dobrý nápad – velké množství alkoholu totiž oslabuje imunitní systém tak, že potlačuje schopnost bílých krvinek bojovat s bakteriemi. A nádavkem alkohol tělo dehydruje a narušuje spánkový režim. A to všechno dohromady je něco, co rozhodně nepotřebujeme, když se snažíme neonemocnět. A pokud už nemocní jste... vystříhejte se alkoholu úplně!

Pozor na cukr. I ten souvisí s alkoholem, ale přidáme ještě sladké limonády, sladkosti, buchty, tyčinky... no, víte, o čem mluvíme. Cukry (a ty jednoduché obzvlášť) fungují podobně jako alkohol – zneefektivňují bílé krvinky, které pro boj s nemocemi naprosto nutně potřebujeme. Pokud se chceme (a potřebujeme) vyhnout sezónní nemoci, měli bychom v nejkritičtějším období omezit příjem cukrů.

Umyjte všechno. Bakterie jsou jako červíci – daří se jim v tmavých a vlhkých prostorách. A co tak může být jejich ideální domeček? Například pračka. Vypadá to jako nesmysl – mýt pračku, ale bakterie z oblečení v ní mohou přežívat a množit se. Pračku můžete dezinfikovat pomocí speciálních prostředků, ale také postačí například obyčejný ocet (a spustit cyklus bez prádla). Ale s dezinfekcí nekončíme. Speciální pozornost si vyžaduje vlastně všechno, na co saháme – telefon, mikrovlnná trouba, vypínače, klávesnice, dětské hračky... V aktivní sezóně bakterií vyměňte klasický čisticí prostředek za takový, který obsahuje alkohol. Ten spolehlivě zničí bakterie.

Probiotika jsou to pravé. Skoro celý náš imunitní systém máme „v břiše“ (ve střevech). Naše břišní dutina je vlastně takovou bariérou mezi vnějším okolím a naším zdravím. Zdravé bakterie, které ve střevech máme, brání vstřebávání patogenů z okolí. Čím víc jich máme, tím lepší prevence některých nemocí, mezi které patří respirační obtíže, nachlazení i chřipka. Kromě doplňků stravy můžete sáhnout také po potravinách na probiotika bohatých, jako jsou například jogurty nebo třeba nápoj kombucha.

Vůbec nemyslete na to, že byste si kousali nehty. Pokud si ruce, klávesnici, volant, telefon... a vlastně všechno nemyjete téměř permanentně, vaše ruce žádným způsobem nepatří do pusy. A dokonce i když si ruce myjete – pod nehty jsou většinou zapomenutá místečka a tedy i největší koncentrace bakterií, které vám můžou napadnout nos, hrdlo, dutiny... v tom lepším případě. A vy byste jim dali přímou zelenou ke vstupu do organismu.

Cvičte, ale ne moc. V krizových obdobích, kdy je doopravdy těžké se nenachladit, bychom sice s naší fyzickou rutinou neměli úplně přestávat, ale rozhodně bychom si měli dopřávat dost času na regeneraci. V průměru platí, že po jedné hodině kardio cvičení trvá tělu asi tři dny, než je plně zotaveno. A přesně to je období, kdy jsme k chycení nějakého toho bacila nejnáchylnější. Pauzy mezi cvičením a necvičit moc tvrdě, to je jeden z klíčů pevného zdraví přes chřipkovou sezónu. Během tvrdého tréninku se nám vyplavují stresové hormony kortizol a epinefrin (adrenalin). Ty sice pomáhají k výkonu, ale z delší perspektivy tělo vyčerpávají a oslabují imunitu.

Zadržte dech. Většinu bacilů do sebe nasajeme nosem nebo pusou, že ano. A tak, úplně banálně, se vyhýbejte kontaktům s nemocnými osobami, ale když už jste v jejich blízkosti, snažte se o co nejmenší nádechy. Dýchejte mělce, rozhodně žádné hluboké nádechy. Zvlášť pozor si dejte, pokud dotyčná osoba kašle nebo kýchá, v takovém případě totiž bakterie cestují vzduchem mnohem rychleji. Pokud si někdo ve vašem okolí kýchne, zkuste na 10 až 15 vteřin zadržet dech.

Vsaďte na čerstvý vzduch. I když mrzne. Velmi často onemocníme proto, že s jiným nemocným sdílíme společný vzduch v uzavřeném prostoru. Nezapomenout větrat je jedna věc (i když nemocný může mít námitky), ale projít se na čerstvém mrazivém vzduchu, to je vyložená dezinfekce dutin. A pokud vyloženě chceme, můžeme investovat do domácí čističky vzduchu se speciálními filtry. Ale obyčejné otevřené okno taky odvede svou práci.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie