Zobrazit přihlášovací formulář

Olivový olej a jako ho nepoužívat

  • Publikováno:
Olivový olej a jako ho nepoužívat

Tisíce let prokázaly u všech možných civilizací, na všech myslitelných kontinentech a v generacích a generacích vaření a péče o pleť i vlasy, že olivový olej je jednou z nejnepostradatelnějších věcí vůbec. Jeho univerzální využití při vaření i v kosmetice (a nemalou měrou i v péči o zdraví) naráží ovšem přece jen sem tam na nějaké to „ale“. Kdy bychom olivový olej neměli používat? Jak si z něj vzít jen to nejlepší?

Když přijde na krásu, víme, jak olivový olej využít. O pleť, vlasy, rty i nehty se umí postarat dokonale především díky obsahu vitamínu E. Jenomže olivový olej obsahuje i jiné a zdravé látky, kvůli kterým bychom ho měli používat správně. Jde nám totiž ne jen o chuť, ale také o to, abychom měli prospěch i z jeho účinků na zdraví zevnitř!

Kdy olivový olej tedy raději nepoužít?

…pokud si nejsme jistí jeho kvalitou. Panenský, extra panenský, z Řecka, Itálie, Španělska, Kalifornie… aby se v tom čert vyznal. Stejně jako každé jiné zboží, i olivové oleje naráží na chamtivost svých výrobců nebo distributorů, a tak se může stát, že koupíme olej, ve kterém je kvalitní smíchaný, „naředěný“ nekvalitním, starý s nově lisovaným nebo dokonce s příměsemi jiných olejů. A to přece nechceme. Podle čeho se tedy orientovat? Kupovat bychom měli extra panenský v ceně okolo tří set korun za litr oleje (jednotková cena, nikoliv cena za lahev). Obloukem bychom se měli vyhnout světlým průhledným obalům, světlo olivovému oleji škodí, proto ho jeho výrobci stáčejí do tmavých skleněných lahví případně do plechu. Plech oleji neuškodí, naopak ho chrání před nepříznivým vlivem světla, navíc umožňuje o trošku nižší cenu. Kvalitní olej by měl mít uvedenou kyselost – ty nejkvalitnější ji mají okolo a pod 0,3 %, extra panenské by se měly pohybovat všechny pod kyselostí 0,8 %, panenské pod 2 %.

…na smažení. Olivový olej se velmi rychle začíná přepalovat. Pro extra panenský olivový olej je maximální teplota, kterou je schopný snést, okolo 90 stupňů, ten panenský vydrží o něco málo více, asi 140 stupňů. Při těchto teplotách se začne rozpadat jeho struktura, zničené jsou antioxidanty i nenasycené mastné kyseliny, kvůli kterým olej konzumujeme. Jako náhradu bychom mohli používat olej arašídový nebo slunečnicový. Ty jsou mnohem stabilnější i při vyšších teplotách, a ten olivový použít jenom jako dochucovací prostředek nakonec, už bez smažení.

…na grilování. Kromě toho, že platí všechny body z předcházejícího odstavce, přidávají se ještě další. V mnoha receptech na grilování najdeme doporučení, že bychom olivovým olejem měli potřít mřížku grilu, aby se nám maso (cokoliv) nepřipékalo. Jenomže vzhledem k nízké odolnosti olivového oleje vůči vysokým teplotám, natož ohni, se často stane, že se olej na mřížkách vznítí. Hoření olivového oleje pak dá grilovanému jídlu zvláštní a ne zrovna libou chuť. Ta je podobná, jako bychom na grilování využívali plyn. Jídlo při grilování olej nepotřebuje, ale mřížky, ty ano. Pro tyto příležitosti můžeme použít olej z hroznových jader, který se rozhodně jen tak nevznítí.

…na pečení. Můžeme se dočíst, že olivový olej může sloužit jako náhrada některých tuků (másla nebo margarínu) při pečení. V některých receptech figuruje dokonce jako primární ingredience. Když pomineme vystavování vysokým teplotám, zdaleka ne do všech typů pečení se olivový olej hodí. Nesmíme zapomenout na jeho poměrně výraznou chuť. Skvěle se hodí do ořechových buchet, muffinů, různých chlebů a pečiva z ovoce a zeleniny, kde jsou dalšími ingrediencemi například cukety, dýně, brusinky nebo pomeranče. Naopak poměrně nevhodný je do všeho, co má být lehké a nadýchané. A rozhodně snad nemusíme říkat, že se nehodí jako náhražka tuků do krémů.

…na aknózní pleť. Na olivový olej můžeme přísahat jako na masku na vlasy, kondicionér, pečující a zvláčňující masku, peelingy atd. Ale může taky pěkně zamávat s akné. Ale rozhodně ne tím dobrým způsobem. Olivový olej je komedogenní, čili uzavírá póry. A to rozhodně není nic dobrého, pokud trpíte na akné. Zkuste raději při péči o pleť olej jojobový, arganový, hroznový nebo pupalkový. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie