Zobrazit přihlášovací formulář

Netradiční využití Aloe Vera

  • Publikováno:
Netradiční využití Aloe Vera

Aloe Vera je jednou z nejkouzelnějších rostlin, které můžeme pro naši krásu i zdraví využít. Ať už si ji pěstujete doma, kupujeme v obchodech nebo obstaráváme jakkoliv jinak, máme pro vás pár tipů, jak ji využít, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli. Budeme potřebovat gel z Aloe Vera (a ne ten kosmetický, ale pěkně takový, který můžeme požít) a pár dalších ingrediencí k tomu, abychom využití této zázračné rostliny rozšířili i tam, kam bychom to možná ani nevyzkoušeli.

Všechno o Aloe Vera a jejích účincích na zdraví a krásu si můžete přečíst v našich předchozích článcích, Aloe – ta pravá pro zdraví i pro krásu I. a II. Většinou využití její dužiny známe jako první pomoc při popáleninách a rankách, léčbu ekzémů a jiných kožních neduhů. Její antibakteriální vlastnosti jsou jedna věc, obsah vitamínů a minerálů věc druhá. Aloe je tak vynikající i k vnitřnímu užití (některé formy mají ovšem laxativní účinky).

Desetkrát netradiční Aloe

  • Aloe jako odličovač. Prostě jenom dejte trošku Aloe gelu na vatový tampónek a odličte oči jako běžným odličovadlem. Aloe můžete použít také v případech, že vás chemická odličovadla dráždí nebo vysušují pokožku. Aloe je přírodní, efektivní, stahující póry, vyživující a antibakteriální. Co víc si od odličovače přát?
  • Aloe jako holicí gel. Je antibakteriální, takže případné ranky i léčí, je „mazlavá“, ale přitom ne moc hutná, takže břity přilnou velmi těsně k pokožce. Problém je, že poměrně rychle zasychá – to se ale dá vyřešit přimícháním trošky mandlového oleje. Tato kombinace pokožku opečuje tak, jak jste to pravděpodobně ještě nezažili. Po holení zůstane neuvěřitelně jemná a vyživená.
  • Jako ledová kostka. Vezměte si tvořítko na led a naplňte ho Aloe Vera gelem. Takové kostky „ledu“ schovávejte na popáleniny od slunce, hmyzí štípnutí, podrážděnou pokožku, psoriázu... Nebo jako péči o oblast pod očima, zmírní kruhy i otok.
  • Na mytí obličeje (a péči o pleť). Tady už si s pouhou Aloe nevystačíme – musíme ji smíchat. A to v poměru jedna lžička Aloe gelu, jedna lžička mandlového mléka a lžička citrónové šťávy. Směsí si očistěte navlhčený obličej a než ji smyjete, chvíli vydržte. Nejen, že vám tato směs pleť vyčistí, ale bude mít účinky na sjednocení barvy pleti, je vhodná jak na citlivou pleť, tak na pleť aknózní.
  • Jako peeling. Stačí přidat trošku hnědého cukru nebo jedlé sody a získáme velmi jemný, pečující a hydratující peeling. Použít ho můžete nejen na obličej, ale také na lokty, chodidla, paže... a vůbec, na celé tělo.
  • Proti špatnému dechu. Jelikož Aloe obsahuje antibakteriální složku B-sitosterol, umí zklidnit trávicí kyseliny, které bývají často příčinou špatného dechu. Smíchejte Aloe Vera gel 1:1 s jablečným džusem a směs vypijte (džus je pouze jako „ředidlo“). Jenom směsi nevypijte více než cca půl šálku, jinak by mohla mít Aloe pěkně projímavé účinky!
  • Jako maska na noc. Rozmixujte Aloe Vera gel se zhruba deseti centimetry neoloupané okurky a jedním vaječným bílkem. Naneste na vyčištěný obličej a můžete si jít lehnout (ideálně s ručníkem přes polštář). Ráno sloupněte a zbytky smyjte vlažnou vodou – pokožka bude nádherně hydratovaná, mastnota redukovaná a pleť zářivá.
  • Gel na obočí. Určitě jste slyšeli, že na růst řas a obočí je z přírodních látek nejlepší ricinový olej. Omyl! Nejlepší je ricinový olej smíchaný s Aloe Vera gelem. A samotný gel můžete použít jako stylingový prostředek. Když ho čistým kartáčkem řasenkového typu nanesete na obočí, poměrně rychle a přirozeně (neslepeně) zaschne a obočí bude krásně držet tvar.
  • Přírodní pedikúra. A máme tady další recept na skvělou masku na změkčení chodidel. Smíchejte čtyři lžičky gelu, 3 lžíce neparfémovaného tělového mléka a šálek ovesných vloček. Směsí proveďte masáž chodidel, použijte ji jako hrubší peeling – a po důkladném zapracování nechte působit alespoň deset minut. Opláchněte vlažnou vodou.
  • Dezinfekční gel na ruce. Taky se snažíte mít takový gel neustále po ruce? Přece jen – cestování, kontakt s nachlazenými lidmi a podobně si sem tam nějakou dezinfekci prostě žádají. Celkem často se stává, že dezinfekční gely extrémně vysušují ruce. Nahradit je může směs půl šálku Aloe Vera gelu, čtvrt šálku alkoholu a zhruba 20 kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje (doporučujeme pomerančový, levandulový nebo skořicový). Tato směs ruce nejen dezinfikuje, ale o ruce také pečuje a k tomu ještě bude hezky vonět.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie