Zobrazit přihlášovací formulář

Zelený čaj, elixír... všeho

  • Publikováno:
Zelený čaj, elixír... všeho

Možná existuje něco, co je pro náš organismus ještě o trošku lepší než voda. (I když ji nemůže nahradit.) Je to zelený čaj, nápoj, který při vhodném způsobu a množství konzumace a zvolení správné sorty může přinést tělu tolik benefitů, že si to ani neumíme představit. Jaký je rozdíl mezi černým a zeleným čajem? Kde se zelený čaj vzal? Jak ho vybrat, připravit, pít a proč?

Zelený i černý čaj se připravují z lístků čajovníku, ale je zásadní rozdíl při jejich zpracování. Černý čaj prochází procesem fermentace (okysličování) a teprve potom se suší. V tom zeleném je naopak zastavena oxidace, nejdříve se napaří a teprve poté vysuší. Zelený čaj má tak „přirozenému stavu“ úplně nejblíže. Dostal se k nám z Číny, Japonska, Korey a Středního Východu, kde je všude po tisíciletí oblíbeným nápojem. V Evropě má tradici spíše čaj černý, ale v poslední době i ten zelený získává na oblibě. A to je dobře.

Co zelený čaj obsahuje?

Zelený čaj obsahuje klasické minerály, mezi něž patří vápník, hořčík, draslík, fluoridy a například hliník. Ale k nejvýznamnějším látkám patří katechiny, látky, které v těle působí proti rakovině. Další významná složka zeleného čaje jsou polyfenoly, významné antioxidanty, které také mají co do činění s prevencí rakovinového bujení. Neopomenutelný je také kofein, respektive tein. Tein je vázaný kofein (kofein například v kávě je volný a jeho nástup rychlý a krátkodobý). Tein musíme metabolizovat o trošku složitěji než kofein, tedy je jeho nástup pozvolný a účinky dlouhodobější a ne tak „agresivní“. V zeleném čaji bývá obsah teinu nižší než v tom černém, ale je to pro to, že má jiný způsob přípravy.

Jak ho správně připravit?

Zelený čaj bychom neměli zalévat vroucí vodou. Vodu bychom měli nechat projít krátkým varem a následně zchladnout na teplotu v rozmezí 60 – 80 stupňů. Teprve takovou vodou bychom měli zelený čaj zalít (proto se z lístků vyluhuje méně teinu). Vyluhovat bychom ho měli zhruba dvě až tři minuty (některé kvalitní odrůdy zeleného čaje můžeme zalévat vícekrát – připravit z jedné dávky více nálevů). Konkrétní způsob přípravy (který může zahrnovat i nepřivedení vody k varu nebo přípravu více nálevů) závisí vždy na zvoleném typu čaje.

  • Tip Mimibazaru: pokud máte zelený čaj spojený hořkou až trpkou chutí, je možná na vině zalévání čaje vroucí vodou. V takovém případě se uvolní najednou moc tříslovin a dalších látek, které tuto nepříjemnou chuť způsobují.

Zelený čaj pro zdraví i krásu

Díky svému unikátnímu složení nám může zelený čaj pomoct s doopravdy mnoha zdravotními neduhy. Kromě toho, že díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí organismu, umí toho daleko víc.

  • Je obecně dobrý pro zdraví. Tedy neobsahuje nic, co by nám škodilo. Minerály a bioaktivní látky podporují náš organismus na mnoha úrovních.
  • Je dobrý na hlavu i proti úzkostem. Obsahuje stimulant kofein (tein), ovšem v pozměněných vazbách, takže jeho účinek na organismus je mnohem příjemnější. Dále ovšem obsahuje L-theanin, látku, která má díky ovlivňování některých neurotransmiterů vliv na mírnění úzkosti. Společně s obsaženým kofeinem mají synergický efekt a „nakopnou“ organismus k lepším výkonům, soustředění i produktivitě mnohem účinněji a šetrněji, než káva.
  • Zrychluje metabolismus. V důsledku vlastně předchozího bodu. Kofein a vliv na tělesný i duševní výkon má jako nedílnou součást lepší fungování metabolismu.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny. A to zejména té žaludku, tlustého střeva, prostaty a prsu.

 

Pozor: Do zeleného čaje bychom neměli přidávat mléko, snižuje hodnotu antioxidantů!

 

  • ...ale i Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. Díky obsahu katechinu, který má pozitivní vliv na nervovou soustavu, může bránit vzniku těchto a jiných neurodegenerativních chorob.
  • Má antibakteriální účinky, pomáhá s ústní hygienou. Zabraňuje vzniku a šíření infekcí, a to jak v těle, tak v ústní dutině. Přispívá tak k prevenci vzniku zubního kazu a všech možných zánětů!
  • Prevence dalších chorob. Umí snižovat hladinu krevního cukru, proto také pomáhá s prevencí vzniku cukrovky druhého typu, chrání náš kardiovaskulární systém díky tomu, že dává tělu lepší schopnost bojovat proti špatnému cholesterolu, předchází obezitě – především díky pozitivnímu vlivu na metabolismus.

Jednou z odrůd zeleného čaje je také čaj mačča – matcha, který má díky svým specifikům ještě další účinky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie