Zobrazit přihlášovací formulář

Dostupné a výživné

  • Publikováno:
Dostupné a výživné

V poslední době vládne přesvědčení, že když chceme jíst zdravě, bude nás to stát doopravdy hodně peněz. A času a invence a energie... a vůbec všeho, co se nám prostě občas nechce investovat. Mezi všemi exotickými ingrediencemi, oleji, semínky, masy a zeleninou se ovšem naprosto ztratily potraviny, které jsou neuvěřitelné obyčejné, dostupné a často mají vyšší výživnou hodnotu, než ty, které jsou tolik propagované. S čím nikdy neprohloupíme?

Organická produkce, mořské ryby, exotické oleje a nepřeberné množství pestré zeleniny? Samozřejmě, rádi bychom. Ale kdo dostupnost takových potravin je z mnoha důvodů, řekněme, problematická. Přinášíme vám tipy na několik potravin, se kterými rozhodně neprohloupíte a zároveň nezruinujete rodinný rozpočet za jednu večeři.

Kuřecí maso. V našich končinách můžeme mít trošku problém s původem kuřat, která kupujeme, ale pokud si vezmeme domů z obchodu celé kuře, máme o kvalitní jídlo vystaráno – a to hned na několik dní. Kuřecí prsa jsou výborným zdrojem proteinů s minimálním obsahem tuku, ale po nutriční stránce nám toho více dají stehna, která jsou používanější svaly – tedy mají i vyšší obsah bílkovin, trošku více tuku (ale ten potřebujeme taky). A nepodceňujte výhody poctivého vývaru, zdaleka to není jen obyčejná polévka.

Treska. Ryby jsou velkým přínosem pro zdraví, ale takový losos nebo krab mohou vysát naše konta rychlostí blesku. Taková treska žije také v chladných mořích, což je pro nás a naši výživu velmi důležité (buduje si tepelnou izolaci v podobě velmi zdravého tuku). Obsahuje také nepoměrně méně mědi (a obecně těžkých kovů) než například tuňák v konzervě. Dále nám dodává selen, jód a vitamín B12.

Mražená zelenina. Ano, čtete dobře. Mražená zelenina má mnohdy více nutričních hodnot než ta čerstvá. Jak je to možné? Zelenina ke zmražení se sklízí vždy zralá, na rozdíl od té čerstvé, která k nám často putuje několik týdnů a sklízet ji zralou, po cestě by shnila. Zmražením nepřijde o důležité vitamíny (o to se postará var). Když ji tedy necháte rozmrazit a připravíte/ohřejete v páře, je velmi zdravá věc na světě.

Fazole. Luštěniny obecně jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, fazole obzvlášť. A navíc jsou neskutečně variabilní, připravíte z nich vlastně všechno, od polévky po hlavní jídla, přísady do salátů i k masu, prostě co jen si umíte představit. Obsah rostlinné bílkoviny je tak vysoký, že se i s nižší vstřebatelností, než mají ty živočišné, dají fazole považovat za jejich plnohodnotný zdroj.

  • Tip Mimibazaru: Investujte do ořechových másel. Ať už burákové, nebo mandlové, z kešu nebo lískových oříšků (kromě toho prvního je najdete spíše v prodejnách zdravé výživy), všechno jsou to zdroje jak bílkovin, tak především zdravých tuků. A to vše s nízkým glykemickým indexem. Ořechové máslo vás zasytí na dlouhou dobu, a když si dáte trošku práce s výběrem a koupíte to bez přidaných olejů nebo cukru, může být univerzálnější, než si myslíte. Skvěle se hodí místo másla pod různé džemy, avokádo nebo ale třeba také vyloženě slané věci, jako je šunka, tuňák nebo třeba sýr. Nebojte se vyzkoušet různé varianty!

Vejce. Vejce jsou takový malý zázrak, nemyslíte? V naprosto obyčejném balení. Asi neexistuje variabilnější potravina a své účinky na zdraví mají jak ta připravená naměkko, tak ta například smažená. Omelety, vaječiny, vařená, na chlebu, se zeleninou, k rybám, k masu, k luštěninám, do těstovin, jako snídaně, oběd, svačina i večeře. Obsahují neuvěřitelné množství tělu prospěšných látek (vitamínů a minerálů), ale především spoustu živočišné bílkoviny, která je pro tělo nejpřirozenější ke konzumaci. A to vše s celkem minimálním počtem kalorií.

Sladké brambory. U nás méně známá a využívaná potravina, která má při troše studia a praxe také neuvěřitelné množství využití. Více o sladkých bramborách a jak s nimi zacházet si můžete přečíst v dřívějším článku věnovaném právě jim.

Ovesné vločky. Královny v poměru cena/výkon. Zasytí na dlouhou dobu, jsou naládované vlákninou a bílkovinami a dají se konzumovat naslano, nasladko, dokonce je můžete mixovat do koktejlů, no prostě... zlatá potravina. A jak ji ozvláštnit, nastavit a doplnit ještě o nějaký ten vitamín navíc? Dočtete se zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie