Zobrazit přihlášovací formulář

8 zásadních chyb, když přijde na kondicionér

  • Publikováno:
8 zásadních chyb, když přijde na kondicionér

Vlasy, jejich délka, barva, úprava a kvalita jsou věčné téma všech žen (a dost často i mužů). Nikdo je nemáme takové, jaké bychom je chtěli, kdo má vlnité, chce rovné, kdo má rovné, dal by cokoliv za přirozené lokny. Tak jako tak, úprava vlasů je součástí naší rutiny péče o vzhled. A i když s vlasy, jaké nám byly dány do vínku, zas tolik neuděláme, můžeme o ně pečovat a upravovat je, jak nejlépe to jde. Proč se nám to ale nedaří? A kdy za to může kondicionér?

#1 Kondicionérujeme kořínky. Tedy nejmladší, nejzdravější a přirozeně nejmastnější části vlasů. Pokožka hlavy produkuje dost přirozené vláhy, každé další vyživení je nadbytečné a přispívá k rychlému maštění vlasů, ke ztěžknutí. A takovým vlasům rozhodně nedodáte ani trošku objemu. Soustředit bychom se měli na spodní dvě třetiny vlasů, na ty patří kondicionér (nebo maska). A do poslední třetiny bychom měli kondicionér důkladně vmasírovat

#2 Kondicionéru dáváme moc. Stejně, jako šampónu, i kondicionéru pravděpodobně používáme příliš moc. Běžně ho stačí zhruba polovina množství, které považujeme za běžné. Jednak za to může menší část vlasů, do kterých kondicionér patří, ale částečně také to, že u kondicionéru rozhodně neplatí – čím víc, tím líp. Pokud máte jemné vlasy, pravděpodobně kondicionéru moc neabsorbují a veškerý nadbytečný je nejen plýtvání, ale zbytečně vlasy „dusí“. A jak víme, kondicionér se velmi těžko vymývá, proto často necháváme jeho zbytky na vlasech, které pak těžknou a nedají se pořádně upravit – nic na nich nedrží. Až když máte vlasy hrubé a nepoddajné, postupně přidávejte množství kondicionéru. Vždycky ideálně jen tolik, kolik ho vlasy vsáknou.

#3 Kondicionér nedáváme vůbec. Samozřejmě, byly doby, kdy kondicionéry nebyly – a všichni jsme měli vlasy taky v pořádku. Jenže společně s kondicionéry neexistovalo ani tolik nabarvených hlav, tolik hormonálních potíží (které vlasy a jejich kvalitu extrémně ovlivňují), ale především ani požadavek na to, aby byly vlasy zdravé a vyživené. Kondicionéry změnily hru – pečují o naše namáhané vlasy, dodávají jim zdraví, lesk, hebkost, vyživují je. Takže můžeme vesele barvit, žehlit, fénovat a vlasy typu cukrová vata, které z bezkondicionérových dob známe, nám tolik nehrozí. I když máme vlasy nebarvené, jejich kvalita nemusí být úplně valná, ať už je na vině genetika, špatná strava nebo hormony. To také dříve nebývalo. Proto je potřebujeme. Kdy je vhodné kondicionér vynechat? Když chceme, aby nám perfektně držel účes (tedy nepotřebujeme vlasy co nejhladší) – svatby, plesy a příležitosti, kdy si vlasy natáčíme, zaplétáme nebo svazujeme do drdolů a uzlů.

#4 Na hrubé a nepoddajné vlasy nepoužíváme hloubkovou péči. Jemné vlasy stranou, mnoho z nás má opačný problém – vlasy máme hrubé, svéhlavé, nepoddajné, husté a náš nejlepší kamarád je hodně pevná gumička. Takové vlasy se nám nikdy nepodaří pořádně upravit, respektive dosáhnout požadovaného vzhledu „ze salónu“, pokud je nebudeme vyživovat do hloubky. Alespoň jednou týdně bychom měli použít hloubkovou péči, mohou být i oleje (arganový, kokosový, jojobový nebo extra panenský olivový). Co je pro hrubé vlasy dobré je také bezoplachová péče, i takových kondicionérů najdete v obchodech spoustu. Jenom pozor na silikony!

#5 2v1. Teoreticky dobrý nápad, ale prakticky to nemůže fungovat. Pokud máte vlasy dlouhé (čím delší vlas, tím starší a sušší ke koncům) nebo hrubé, nebude tento typ produktů dostatečně silný. Vlasy si jen zbytečně zamastíte u kořínků a v délkách nijak ozdravenější nebudou.

#6 Není to „ten pravý“. Ten pravý to totiž musí být, i když vybíráte kondicionér. Možná to bude chvíli trvat, ale můžete si od svého kadeřníka nechat poradit, jaký typ produktů vlastně máte hledat. Bezoplachový, hloubkový, lehký, pro objem, na barvené vlasy... Přizpůsobte svou péči sobě. Pokud máte například vlasy barvené, hledejte kondicionér s vitamínem B5 a přírodními lipidy. A tak dále – nebojte se zeptat na správných místech!

#7 Necháváme ho na vlasech moc dlouho. Když se kondicionéru na naše vlasy nabalí moc, budou pak těžké, nepoddajné a rychleji se mastící. Většinou doopravdy stačí 2 – 3 minuty, ale pro správné použití se podívejte na štítek toho svého. Nenechávejte déle, než je doporučená doba, jinak bude následný styling naprosto zbytečný.

#8 Šampónujeme první. Mytí vlasů naruby? Ano! Přečtěte si více o tomto způsobu v jednom z našich minulých článků. Budete překvapení, jak velký efekt tento postup může mít. Aneb Je třeba se zbavit přebytečného kondicionéru a sama voda to často nezvládne!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie