Zobrazit přihlášovací formulář

Jídlo, kůže, vrásky a s čím hned přestat

  • Publikováno:
Jídlo, kůže, vrásky a s čím hned přestat

Všichni víme, že „jsme to, co jíme“. Ale to, že naše strava je vidět nejen na našich bocích, stehnech, bříšku nebo třeba na pažích, to už je málo propagovaný fakt. To, co jíme, se totiž neukládá jen do problémových partií, ale také do naší kůže, její kvality, náchylnosti k vráskám a ztrátě pružnosti (A tím pádem i mladistvého vzhledu). Které potraviny nám tedy škodí nejvíce?

Budeme se bavit o konkrétních potravinách, ne o stravovacích návycích. Naše návyky ovlivňují spánkový cyklus, náladu a tak dále, což může vést k úbytku kvality kůže takovou trošku oklikou, ale hodně zmůžeme, když vyřadíme některé potraviny.

Určité látky způsobují v těle vznik látek, které známe jako AGEs (advanced glycation end products = produkty pokročilé glykace). Kromě toho, že způsobují vážnější škody například při cukrovce, kardiovaskulárních potížích a podobně, vážou se na bílkoviny. Změní jejich charakter, fyzické a chemické vlastnosti, a voilá, pružnost pokožky je ta tam.

Vedle například tzv. oxidačního stresu (nerovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály... Takže vitamin C, E, selen nebo beta-karoten pomáhají nejen s imunitou, ale i kvalitou pokožky!) působí na vznik AGEs taky strava. A to konkrétně cukr a některé přidružené látky. A vůbec – co bychom měli vyřadit (omezit) z jídelníčku, pokud chceme pevnou pokožku?

Limonády. Všechny, a to hned z několika důvodů. Často si to neuvědomujeme, ale většina nápojů, kromě vody, je naládovaná cukrem až po okraj. Čistý cukr, který je v nich obsažen, se dostane do krve extrémně rychle (vysoký glykemický index) a pěkně nastartuje a zrychlí proces glykace. A co limonády „light“? Ani to není úplně nejlepší volba. Umělá sladidla často způsobují potíže s trávením, nadýmání, ale třeba i zhoršují projevy akné (to ostatně cukr také) a často nadužívané způsobují záchvaty neodolatelného přejídání. Pokud se bavíme o nápojích kolového typu, ty (ale nejen ony) zase obsahují kofein, který tělo vlastně dehydruje a tím způsobuje snížení kvality pokožky taky.

Mléčné produkty. Pokud jste velký fanoušek sýrů, mléka, koktejlů, másla, margarínů a tak dále, nemáme pro vás nejlepší zprávu. Mléko a výrobky z něj obsahují laktózu, což je typ cukru. Konkrétně jde o oligosacharid, ale pokud si chcete udělat pořádek v cukrech, můžete si přečíst jeden z našich předchozích článků. Omezit cukry tedy znamená taky změnit zvyky ohledně mléčných produktů.

Grilované maso. Nebo smažené a dokonce i pečené. Když škroby v potravinách projdou extrémně vysokými teplotami, stanou se z nich látky, které v organismu prostě nechceme. Nejen, že dlouhým působením vysokých teplot narušíme bílkoviny, ale i obsažené cukry změní svou strukturu k pro tělo horšímu. A tak grilování, smažení a pečení budou mít na maso horší vliv, než vaření ve vodě nebo v páře. Stejný osud například taky čeká přepečené pečivo. Všemu, co je tepelně zpracované „moc“, bychom se měli vyhnout. Neznamená to, že bychom měli vypustit letní grilování, ale můžeme si trošku pomoct tím, že maso naložíme do bylinek s antioxidačními účinky (například rozmarýn).

Pivo. Alkohol obecně není pro pokožku nic dobrého. Kromě toho, že dehydruje tělo a tím pádem i pokožku, má vliv na hladinu vitaminu A v těle (antioxidant, který ovlivňuje produkci kolagenu a tím pádem taky elasticitu kůže). Pivo je sice v mnoha směrech pro tělo prospěšné (je to takový přírodní iontový nápoj), jeho nebezpečí pro pokožku ale leží ve velkém obsahu maltózy (sladového cukru, který se uvolňuje ze škrobu). A jelikož nepijeme pivo po panácích, ale půllitrech, cukru do sebe dostaneme požehnaně... a někdo ještě požehnaněji.

Bílé pečivo, rýže, těstoviny, brambory... Jednoduchá poučka zní, když něco může být tmavé nebo celozrnné, sáhněte raději po tom. Samozřejmě při dodržení kvality, ne jen například obarvení pečiva natmavo. Potraviny, které obsahují více procesované ingredience (např. cukr), i když se tváří jako škroby, se v trávicím traktu rozkládají rychleji a mají vyšší glykemický index – cukr z nich se dostane do těla rychleji a ve větší dávce. A to je přesně to, co způsobuje poškození produkce elastinu a kolagenu. Mimo jiné, samozřejmě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie