Zobrazit přihlášovací formulář

Tři drobnosti k dlouhodobým vztahům

  • Publikováno:
Tři drobnosti k dlouhodobým vztahům

Většina z nás žije v nějakém více či méně šťastném dlouhodobém svazku. Možná se ale denně potýkáme se starostmi, které nám přináší, možná nejsme tak úplně spokojení se stavem věcí takovým, jaký je. Možná dokonce přemýšlíme o tom, že bychom ve svém životě udělali rázný krok a velké změny. Tyto myšlenky nás můžou pronásledovat každý den, znepříjemňovat nám život a (když si je necháme v hlavě přezrát) také nás můžou dovést k rozhodnutím, která nejsou úplně opodstatněná.

Partnera, kterého máme po svém boku, jsme si vybrali, byli jsme do něj zamilovaní, doteď je (nebo by alespoň měl být) naším nejbližším člověkem. Každodennost, povinnosti, rutina, stereotyp a nedostatek nových podnětů nám ale sem tam podstrčí myšlenku, že to teď už možná není to ono. Ve valné většině případů není chyba v kompatibilitě nebo nekompatibilitě partnerů, ale v nereálných očekáváních, která od vztahu, partnera, ale i sebe, máme.

Kouzelná formulka na uklidnění – kdybychom si měli představit stejnou situaci, po stejných letech, které jsme spolu strávili, ale s někým jiným – bylo by to jiné? Štvalo by nás to méně? Když přemýšlíme o útěku ze vztahu (pokud k tomu samozřejmě nejsou závažné důvody), poměřujeme totiž dvě věci, které se navzájem srovnávat vlastně ani moc nedají. Totiž rutinu dlouhodobého vztahu a potenciál nového začátku. Který se dřív nebo později (a věřte, že s přibývajícím věkem je to většinou dřív) do rutiny dlouhodobého vztahu přehoupne taky.

Vždycky lepší je zapracovat na tom, jak nakládáme se svým současným vztahem – možná se z něj dá vykřesat víc, než bychom si vůbec kdy mohli představit.

Pravidlo 24 hodin.

Když jsme pod vlivem silných emocí, nejsme to my. Každý by si měl vrýt do paměti zlaté pravidlo – nedělej rozhodnutí, když jsi naštvaný, a nic neslibuj, když jsi šťastný. Pokud čelíme situaci, která v nás rozdmýchává nebezpečné množství emocí, je velmi záhodno dopřát si pár hodin na to, abychom vychladli a dokázali se podívat na problém s odstupem. Ať už jde o neumyté nádobí nebo obvinění z nevěry. Pod vlivem emocí máme tendence udělat nebo říct něco, čeho budeme později litovat.

Dopřejme si jeden den. A pak s partnerem promluvíme mnohem klidněji, dospěleji a rozumněji, než bychom to udělali v afektu. A velmi často dokonce přijdeme na to, že ten konflikt byl vlastně jenom domnělý a vůbec nemáme potřebu ho řešit.

Musíme přestat říkat: „Je mi to jedno.“

Dlouhodobý vztah není rozhodně o tom, že budeme své osobnosti potlačovat. Nemusíme být na partnera za každou cenu milí nebo s ním souhlasit. I drobné ústupky mohou vést k dlouhodobé frustraci. Takže – až se partner příště zeptá, co bychom chtěli dělat o víkendu nebo do jaké restaurace bychom chtěli jít na večeři (nebo na co bychom se chtěli dívat v televizi, situací je nespočet), neměli bychom říct „To je jedno“. Naopak, projevená iniciativa se cení, dáváme tak partnerovi najevo jak svou osobnost, tak své preference. Ale i zájem o to, jak společně trávíme čas.

Kompromisy jsou důležité především proto, že k nim docházíme prostřednictvím komunikace. A tu nemůžeme nijak procvičit, pokud „je nám všechno jedno“. Společná rozhodnutí by měla být součástí každého dne.

Je v pořádku jít do postele naštvaní

Znáte tu radu, že bychom se nikdy neměli uložit ke spánku s nevyřešeným konfliktem, navzájem na sebe naštvaní? ...když dojde na dlouhodobé vztahy, možná to není úplně nejlepší strategie. Kdybychom se měli hádat (argumentovat, vyjasňovat si věci...) večer, je pravděpodobnější, že budeme více nefér. Ovlivňuje nás tíha celého dne, únava. Jsme mnohem náchylnější k podráždění, než když máme za sebou odpočinek. Ne nadarmo se říká, že je ráno moudřejší večera, a to už se vám bezpochyby několikrát potvrdilo.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie