Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy nakousnout téma sex?

  • Publikováno:
Kdy nakousnout téma sex?

Každý rodič si s touto otázkou láme hlavu. Kdy dětem vysvětlit, jak vlastně přišly na svět? Používat metafory, uchýlit se k milosrdné lži o čápovi a vráně? Paradoxně se stává, že dospělí mají s tímto důležitým „Rozhovorem“ mnohem větší potíže než jejich děti. V kolika letech by tedy dítě mělo mít zevrubný přehled o tom, jak to mezi dospělými chodí? A co se vzpurnými a rebelujícími puberťáky?

Pamatujete si, jak jste se o zázracích početí dozvěděli sami? Byli k vám rodiče upřímní nebo jste se ty hlavní informace dozvěděli až z pokoutně prohlížených stránek časopisů pro mládež? Moment, kdy rodiče s dětmi hovoří o těchto zdánlivě ožehavých tématech, je zároveň momentem, kdy se utváří vztah dítěte k sexualitě i rodiči. Chcete, aby za vámi vaše dítě přišlo, když bude mít (nejen) v této oblasti nějaký problém? Přáli byste si vychovat zodpovědného a uvážlivého mladého člověka, který bere sex dostatečně vážně?

Hlavně žádná tabu                                                                                    

Také jste slyšeli o teorii, že zhruba kolem 5 věku dítěte byste se s ním měli přestat koupat a nedej bože, aby holčička viděla nahého tatínka nebo chlapeček nahou maminku? Většina odborníků se shoduje na tom, že takový přístup dítě jen traumatizuje a zasévá v něm myšlenku, že lidské tělo a s ním spojená sexualita je něco, o čem se nemluví a všechno je třeba držet v tajnosti.

Je třeba mít na paměti, že dítě se z našeho chování učí mnohem dřív, než je vůbec schopno formulovat otázku. A proto nečekejte na to, až se dítě zeptá samo. Výchova probíhá 24 hodin denně a není třeba všechno vysypat hned. Všímejte si vhodných příležitostí. Už kolem 3. roku věku děti začínají objevovat své vlastní tělo. V žádném případě je za to netrestejte, způsobená frustrace by se vám mohla v pubertě vrátit jako bumerang.

Kolem 5. roku by dítě mělo znát rozdíly v mužské a ženské anatomii. A to včetně funkcí jednotlivých částí těla. Není třeba zabíhat do detailů, používejte přiměřený jazyk a informace dávkujte jen tolik, kolik je dítě schopné vstřebat. O sexu pro potěšení rozhodně není zdaleka ještě třeba mluvit.

Je ideální, když informace ohledně intimních partií těla a souvisejících aktivit dostane dítě doma. Škola by pak měla fungovat pouze doplňkově, jako zdravotní osvěta.

Tip Mimibazaru: I když je čeština bohatý jazyk a v každé domácnosti se používají pro označení inkriminovaných partií nebo činností jiná více či méně odpovídající pojmenování, dítě by mělo znát i reálné biologické názvy. Pro malé dítě je to prostě jen nové pojmenování věci, jako když se řekne nos nebo ucho.

Nezapomínejte na hranice ani emoce

Ano, je důležité dítě poučit, co a plus mínus jak se k početí používá. Také je ale dobré vysvětlit (a to nejlépe s nástupem do školky) hranice, kdo, kdy a kam se ho může dotýkat. V dnešní době bohužel musíme počítat se všemi možnými nebezpečími, a proto by mělo dítě vědět, že co se schovává pod plavky, na to nemá jen tak někdo právo.

Dalším z důležitých aspektů „Rozhovoru“ se staršími dětmi je emocionální a hodnotová rovina tělesného kontaktu. Nezapomeňte se zmínit o riziku emocionální bolesti, zodpovědnost a s ní související rizika neplánového otěhotnění a případné pohlavně přenosné choroby. Zahrňte do „rozhovoru“ své vlastní hodnoty, náboženské přesvědčení atd.

Na co se připravit?

Předtím, než začnete řešit, jak odpovíte na případné otázky dospívajícího dítěte, je třeba vytvořit vhodné prostředí proto, aby se vás dítě vůbec přišlo zeptat. Dnes se během chvilky každý na internetu dozví, co potřebuje vědět, proto by mělo vašemu dítěti jít především o váš názor, radu, zkušenost nebo pochopení. A proto si nepřipravíte půdu lépe než upřímností a tím, že chápete svět očima svého dítěte.

  • Jak poznám, že jsem připravený/á na sex? Ačkoliv se to zdá banální, je to časté trápení dospívajících. Partnerův nebo sociální tlak mnohdy doženou i mladé „děti“ k tomu, že udělají něco, co vlastně ani nechtějí a čeho se bojí. Vysvětlete svému dítěti, že je mnoho jiných způsobů, jak si vzájemně dát najevo lásku, ať už to je líbání nebo jiné doteky, procházky a povídání. Nikdo nemá právo na ně jakkoliv tlačit.
  • Co mám dělat, když on/ona chce, ale já ještě ne? Tady je na místě v potomkovi dlouhodobě budovat přesvědčení, že ne znamená vždycky ne. Ať se nikdy nenechá k sexu přemluvit nebo přinutit, sex pod nátlakem je cestou do emocionální i fyzické pasti.
  • Co když jsem homosexuální? Zkoumání vlastní sexuality je spojeno také s úvahami o případné homosexualitě. To nejlepší, co můžete dělat, je dávat synovi nebo dceři najevo, že vaše láska je bezvýhradná a že budete vždy na jejich straně.

Pubertální vzdor a zodpovědnost

Než se mladý člověk rozhodne vstoupit také do sexuálního života, měl by určitě vědět několik věcí. Dívky by rozhodně měly vědět vše o menstruaci, plodných a neplodných dnech, všichni by ale měli být obeznámeni také s možnostmi ochrany bariérové i hormonální. Informujte je o způsobech přenosu a rizicích pohlavních chorob.

Je pravděpodobné, že vaše dítě začne se sexem dřív než by vám bylo milé (což by bylo možná tak po svatbě). Smutným faktem je, že ani legální věková hranice už dnes moc nefunguje a záleží vyloženě na síle osobnosti, jak dlouho vydrží společenskému tlaku vzdorovat. Nejsou neznámé případy čtrnáctiletých slečen, které k překvapení všech (včetně sebe samé) „zničehonic“ porodí.

Pokud se dozvíte, že je vaše dítě sexuálně aktivní, můžete vyslovit své hodnocení popřípadě vyjádřit zklamání, ale už s tím stejně nic nenaděláte. Přichází prostor pro zdůraznění zodpovědnosti, která se sexuální aktivitou přichází, objasnění metod antikoncepce atd. Pořád jste ale rodič, proto stanovte pravidla (např. pro hodinu návratu domů, za jakých podmínek smí vaše dítě někde přespat a za jakých podmínek smí někdo přespat u vás…)

Je dobré si uvědomit, že přílišný tlak a kontrola ze strany rodičů má hlavně u pubertálních potomků za následek cílené unikání dohledu a tím i nezodpovědnější chování. V takových momentech je třeba vybalancovat míru volnosti a kontroly tak, aby k vám dítě neztratilo důvěru, ale ani respekt. Rozhodně je dobré se řídit pravidlem: Méně striktních zákazů, více dobře míněných rad a přátelských domluv.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak svému dítku začnete poodhalovat tajemství lidského rozmnožování? Už to máte za sebou? Nebo vás předběhl internet? Myslíte si, že způsob, jak se dítě všechno dozví, má vliv na jeho budoucí vztah k sexualitě? A jak to bylo u vás?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie