Zobrazit přihlášovací formulář

13 kouzel se šampónem

  • Publikováno:
13 kouzel se šampónem

Spousta věcí, které v domácnosti máme a běžně používáme, se dá využít mnoha jinými (a mnohdy netradičními) způsoby. K multifunkčním pomocníkům v domácnosti patří také například obyčejný šampón. Jeho odmašťující a pečující účinky pomůžou při údržbě kožených bot a kabelek, při mytí auta nebo strhávání náplastí.

O prospěšnosti šampónů pro naši pokožku hlavy a samotné vlasy se vedou rozsáhlé diskuze, které vedou dokonce k tomu, že čím dál více žen začíná preferovat alternativní a hlavně přírodní způsoby mytí vlasů, popřípadě si je nemyje šampóny vůbec. Ale zatím se šampón najde skoro v každé domácnosti. Možná jste ale nevěděli, co všechno můžete pomocí šampónu vykouzlit.

1. Regenerace kožených bot a kabelek. Drahý norkový olej a speciální přípravky z prodejny obuvi zdaleka nejsou jedinou možností, jak koženým botám a kabelkám oživit barvu. Vezměte si čistý hadřík, kápněte na něj trošku šampónu a krouživými pohyby jej vetřete do kůže. Kromě toho, že barva bude jako nová, ochrání takovýto „šamponový nátěr“ boty před solí.

2. Uvolněte zaseknutý zip. Pokud se vám tato nepříjemnost stane, netahejte zip silou, ať se nestane nehoda oblečení ani vám. Pomocí suchého hadříku vetřete do zipu kapičku šampónu, ten jej uvolní a jeho zbytky snadno vyperete.

3. Nablýskejte své auto. Šampóny mají silné odmašťující vlastnosti, zároveň jsou ale šetrné a pečující. Proto se ideálně hodí k umytí vašeho vozu. Smíchejte šampón s vodou v poměru čtvrtky šálku šampónu na kbelík vody a umyjte auto houbou jako obvykle. Pokud máte na autě odolnější skvrny například od asfaltu, vezměte si hadr a trochu šampónu nalijte přímo na něj. Potom skvrnu vyčistěte – to vše bez zbytečného poškrábání laku.

4. Omytí zaprášených pokojových rostlin. Roztok teplé vody s pár kapkami šampónu poslouží k umytí zaprášených listů pokojových rostlin lépe než voda s mýdlem. Šampón je k rostlinám mnohem šetrnější, ale zároveň také vytvoří tenoučký film, díky kterému se na nich nebude prach tolik usazovat.

5. Promazání šroubu a matičky. Pokud vám tyto dva komponenty nejdou a nejdou od sebe a vám došel vhodný mazací olej, úplně stejně (a možná o trochu lépe, protože jde snadněji opláchnout) poslouží kapička šampónu. Zakápněte jí utažený závit, chvilku počkejte a uvidíte, jak snadno matku odšroubujete.

6. Pryč se žmolky z chlupů vašeho domácího mazlíka. Pokud vaše kočka nebo pes prošli, kudy neměli, šlápli do dehtu nebo se jim na srst nalepila žvýkačka, vetřete na slepené místo v srsti trošku šampónu. Žmolek budete díky němu moct posouvat ke konci chlupů, až ho nakonec odstraníte. A bezbolestně!

7. Domácí péče o chodidla. V kosmetických kruzích je to známý trik. Ideálně dětský šampón můžete použít jako skvělou pečující kúru pro vaše chodidla. Buď si dopřejte alespoň půlhodinovou teplou koupel chodidel ve vodě smíchané s dětským šampónem, nebo trochou šampónu chodidla namasírujte, oblékněte si bavlněné ponožky a běžte spát. Nohy budete mít jako z alabastru a jemné, jako po tom nejpečlivějším ošetření.

8. Nouzové odlíčení i holení. Dětský šampón je skvělým pomocníkem na cestách. Můžete ho využít totiž nejen pro své vlasy, ale také jako odličovač očí (neštípá a odstraní i voděodolné nalíčení) a jako nouzovou pěnu na holení. Díky pečujícím složkám nebudete muset ani použít hydratační krém.

9. Mytí rukou. Šampóny odstraňují nečistoty mnohem lépe než obyčejné mýdlo, a to dokonce i například vodou ředitelné barvy.

10. Bezbolestné strhnutí náplasti. Vetřete do náplasti trošku šampónu ještě před tím, než se ji pokusíte strhnout. Šampón částečně rozpustí přilnavou vrstvu a náplast půjde lehce dolů.

11. Čištění vany a kohoutků. Šampóny výborně odstraňují mýdlový povlak, ale co je nejlepší  - samy po opláchnutí nezanechávají stopy! Hodí se tak ideálně i na čištění nerezových a chromových povrchů.

12. Praní jemného prádla. Opět zvláště dětské šampóny jsou ideální pro praní prádla. Ale tady pozor, myslíme praní v ruce! Šampón rozhodně nepřidávejte do pračky, i jeho malé množství totiž nadělá spoustu pěny a se soptící pračkou se doma asi potýkat nechcete.

13. Vyčistěte hřebeny a kartáče. Přece jen, na kartáčích a hřebenech se usazuje kožní maz, se kterým přichází každodenně do styku. Pokud je navíc nosíte v kabelkách nebo po kapsách, chytá se na ně prach a špína. Dopřejte jim šamponovou očistu – nejprve z nich odstraňte všechny vlasy, potom trochu šampónu vetřete do štětin nebo zubů, naplňte vysokou nádobu vodou s rozpuštěným šampónem, kartáče do ní ponořte a nechejte několik minut. Poté je vyjměte, opláchněte čistou vodou a nechte uschnout.

Znáte nějaká další netradiční využití šampónu? Zkusili jste někdy využít šampon jinak než na vlasy? A jak se vám to osvědčilo? Řekněte na Mimibazaru ostatním o svých zkušenostech!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Celida 18. 10. 2015, 9:01
Dobrý den, každý nápad na čištění člověk rád vyzkouší, ale trošku mám rozpor u používání na kožené kabelky, právě že šampon odmaš´tuje - kůže se ošetřuje mastnými přípravky aby neztrvrdla - a odrážela od sebe vodu - není to z mé hlavy, ale od odborníka.
hubova 2. 10. 2015, 21:14
Taky se výborně a rychle umývají okna. Do kyblíku s teplou vodou přidat šampon. Okna i rámy umýt a utřít švédskou útěrkou. (Y) (H) (clamp)
Boruv.ka 1. 10. 2015, 20:04
Navlhčenou mikro utěrkou v roztoku vody a šamponu šetrně vyčistíte obrazovku TV. (Y)

Kategorie