Zobrazit přihlášovací formulář

Nomenologie a osud podle jména

  • Publikováno:
Nomenologie  a osud podle jména

Jednou z příjemných povinností, které nás při očekávání nového potomka čekají, je vybrat mu jméno. Některé maminky mají vysněná jména pro děti už od svého vlastního dětství, jiní rodiče podléhají módním vlivům, další pečlivě studují kalendáře. Ale existuje také přístup ezoteričtější, i když stojící na základech některých vědních disciplín. Jak k výběru jména přistupuje nomenologie?

Nomenologie je u nás zatím poměrně neznámá disciplína, na kterou lze pohlížet okem vnímavým i skeptickým. Ideálně však kombinací obojího. Vzhledem k tomu, že Česká republika umožňuje dát dítěti libovolné jméno, které je k nalezení v jakémkoli světovém kalendáři, mají novopečení rodiče při výběru poměrně volnou ruku. Ale jak si z tolika možností vybrat správně?

Co je to nomenologie

Nomenologie je nauka o jménech, a to jak křestních, tak příjmeních. Jazykovým původem jmen, jejich vývojem, modifikacemi a gramatickými vlastnostmi se zabývá věda jménem antroponomastika, tedy lingvistická nauka o pojmenování osob. Nomenologie jde ve svém zkoumání jmen poněkud jiným směrem. Zkoumá vliv jména na svého nositele, na jeho charakter, vlastnosti, povahu i životní úspěch. A opírá se o některé vědecké poznatky.

Vědecký základ nomenologie

Nomenologie pochází údajně už z Antiky, největší rozmach zažila kolem 4. století před naším letopočtem. Na odborné bázi se nomenologie opírá o poznatky z vývojové a sociální psychologie, z antropologie a také z výše zmíněné antroponomastiky. Spojením poznatků těchto disciplín vzniká prostor pro zkoumání, do jaké míry nás naše jméno dokáže ovlivnit.

Své jméno máme přidělené (více méně) na doživotí. Setkáváme se s ním každý den, slýcháme ho, píšeme ho. Je tedy pravděpodobné, že do jisté míry nás ovlivnit může. Vlivy můžou být společenské (schválně, co vás napadne jako první, když potkáte někoho jménem Adolf?), nenápadně psychologické (některé hlásky mohou evokovat náladu, pocit síly, například si srovnejte prostý dojem ze jmen Barbora a Eliška), ale třeba také historické (jména jako Karel, Přemysl, Ludvík, Václav apod. v nás vyvolávají historické asociace a nevědomky si je můžeme spojit i se současnými nositeli těchto královských jmen).

Nomenologie, numerologie a jmenná kabala

Podle odborníků na nomenologie nelze využívat její poznatky samostatně. Pokud se chcete doopravdy ponořit do světa hlubších významů jmen, je třeba objevit také roli, kterou hrají další neměnné prvky vaší osobnosti, tedy datum narození, postavení Měsíce, ascendent atd. V této kombinaci hraje nomenologie velkou roli při tvorbě osobního horoskopu.

Silná a slabá jména

Nomenologie rozlišuje jména na silná a slabá. Rozhodně tím ale nemyslí špatná a dobrá. Každé jméno si s sebou nese svůj původní význam, historickou souvislost i zvukomalebnou složku. Silná jména jsou podle nomenologie taková, která mají velký potenciál a energii. Nejsnáze si je lze představit jako jména válečníků, panovníků a vojevůdců, popřípadě jména s jasným poselstvím (např. Viktor – vítězství). Slabá jména jsou pak zase taková, která dopředu nic významného nekřičí, tedy teoreticky na své nositele nekladou předem žádné nároky. Nemají žádná poselství, jen popisují realitu.

Problémem je tedy to, aby jméno i příjmení byly v souladu s osobností člověka. V dřívějších dobách, kdy nebylo jméno tolik institucionalizováno, ho člověk dostával až v době, kdy projevil nějaké vlastnosti, podle kterých se hodilo ho pojmenovat. Dnes je tento systém samozřejmě nemožný, ale nezřídka se stává, že rodiče na poslední chvíli změní jméno dítěte těsně před narozením, nebo v momentě, kdy svého drobečka poprvé uvidí a stráví s ním nějakou dobu.

„S manželem jsme čekali holčičku, jméno jsme měli vybrané okamžitě, shodli jsme se na Anně – po manželově mamince i babičce. Mám ráda tradiční jména, proto jsme vůbec dále nepátrali. Porod byl dosti komplikovaný a vysilující, ale nádherný zážitek, manžel byl na sále se mnou. Jakmile mi dcerku přinesli do náruče, kromě obrovské radosti jsem velmi intenzivně cítila, tohle není žádná Anička. A k mému obrovskému překvapení, manžel měl stejný názor. Dali jsme si chvíli na rozmyšlenou a nezávisle na sebe jsme přišli se jménem Lada. Nevím, kde se to vzalo, ale jako by si to jméno naše dcerka sama řekla.“

Klára H., 29, uživatelka Mimibazaru

Podle nomenologie měla holčička Lada štěstí, ne vždy se stává, že jsou rodiče tolik vnímaví k „přání“ svého dítěte. V tomto případě je pravděpodobné, že bude jméno se svou nositelkou souznít po celý život, respektive do doby, než přijde na řadu změna příjmení.

Jak probíhal výběr jména pro děti u vás? Snažili jste se také poslouchat „názor“ svého dítěte? Zkoušeli jste někdy metodu předčítání jmen nahlas a pozorováním odezvy dítěte v bříšku? Popřípadě jinou? A máte vy sami rádi své jméno? Pokud ne, víte proč…? Povězte nám svůj příběh!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kordulka 5. 10. 2015, 13:20
No , u mě to byl David, už od nějakých sedmnácti let...Davida jsem si prosadila , a jedním dechem přiznávám že mi uniklo jméno Damián..byl by to Damián jak vyšitý . Holčičí jména padala velmi málo , my jsme s holkou nepočítali, ale měli jsme v záloze Elišku Favoritem dívčích jmen u mě byla Žaneta , podle Žanety Fuchsové (F)Manžel zvolil Elišku , aby chudák taky z toho něco měl
sieta 4. 10. 2015, 9:01
Podobně, jako maminka s Ladou, jsem to měla se synem. Celé těhotenství měl vybráno jméno po svém otci a dědečkovi. Při dlouhém dvoudenním porodu jsme s manželem přišli na to, že to bude Jonáš. Nevím, jestli si o to jméno řekl, když ještě nebyl na světě, ale tak nějak vnitřně cítím, že mu patří a rozhodně víc než původně vybrané jméno. (F)
Zelnice 3. 10. 2015, 11:26
Přiznávám,že o tomhle jsem vůbec při výběru jména pro našeho potomka nepřemýšlela. Vzali jsme s manželem kalendář a vybírali.Mě se líbila a líbí česká jména,tím ale nechci říct,že kdo vybírá jména jinak a jinde je divnej.Nelíbí se mi třeba,když rodiče dávají stejná jména jako mají sami.Ale to je můj názor žejo. Bejvalel třeba dělal v práci s kolegou,kde se pro syna dědilo jméno Karel.Jenže tam bylo i příjmení Karel.Takže každej kluk se prostě jmenoval Karel Karel už asi tři generace.No tak to by mě omyli.My jsme vybrali jméno Petr (ještě byly v záloze Tomáš nebo Honza) a pro holku jméno Lenka. Prostě proto,že se mám jména libily.Takže syn je Petr a i ta Lenka je,protože syn má přítelkyni,která se jmenuje Lenka. (Y)
dominikamatyas 4. 10. 2015, 1:24
@Zelnice :-)
barbinecka37 2. 10. 2015, 20:11
[A]

Kategorie