Zobrazit přihlášovací formulář

Okurková voda, skvělý trik pro zdraví

  • Publikováno:
Okurková voda, skvělý trik pro zdraví

Obyčejná salátová okurka je malý zázrak, který si můžete pořídit v každém obchodě doslova za pár korun. Milujeme okurkové saláty a veškeré její další využití v kuchyni, ale okurka si díky svým zázračným schopnostem vydobyla cestu i do kosmetického a lékařského odvětví. Dnes se ale nebudeme věnovat všestrannému využití této oblíbené zeleniny, ale prozradíme, co všechno zajistíte svému tělu, když do svého pitného režimu zařadíte skvělou a jednoduchou okurkovou vodu.

Okurky obsahují velké množství vitaminu A a C, železa, kyseliny listové, vápníku, fosforu, zinku a draslíku. Připravte si vynikající okurkovou vodu, její konzumací si můžete zajistit celou řadu pozitivních účinků. Budete potřebovat:

  • 1l studené vody
  • ½ salátové okurky
  • Pár lístků máty, citrónová šťáva, bazalka
  • Pokud chcete nápoj dosladit, doporučujeme agávový sirup.

Okurku pečlivě umyjte, ale neloupejte ji. Nakrájejte ji na tenčí plátky a jednoduše přidejte do vody. Mátu a/nebo agávový sirup přidejte vyloženě jen podle své chuti. Trošku pikantnější variantou, ideální, když budete připravovat okurkovou limonádu, je bazalka. Ačkoliv se to zdá na první pohled zvláštní kombinace, lístky čerstvé bazalky se do okurkové vody nebo limonády báječně hodí.

Nechte všechny přísady ve vodě alespoň pár hodiny, klidně přes noc (ale ne v ledničce!). Zkuste takto připravenou vodou nahradit alespoň polovinu svého pitného režimu – vyměňte slazené a sycené limonády, ledové čaje nebo džusy za okurkovou vodu a nebudete se stačit divit.

1. Hubnutí půjde snadněji – okurka sama o sobě pomáhá k hydrataci těla, proto když budete pít k jídlu okurkovou vodu, budete se díky většímu zavodnění cítit dřív sytí. A samozřejmě – okurková voda neobsahuje téměř žádné kalorie, na rozdíl například od džusů a limonád.

2. Lepší pleť - Okurky jsou z 95% voda, jsou tedy vynikající, pokud jde o hydrataci jak zevnitř, tak zvenku. Okurková semena obsahují vitamín E a draslík, což je dobré pro všechny problémy související s pletí. Okurky jsou také bohaté na oxid křemičitý, což je užitečné při léčbě akné.

3. Detoxikační kúra - Okurky jsou dobrým zdrojem antioxidantů, jako je alfa-karoten, beta-karoten, zeaxanthin a lutein. Tyto bojují s volnými radikály a odstraňují spoustu toxinů. Voda v okurkách čistí tělo a vyplavuje odpadní produkty.

4. Cholesterol a krevní tlak pod kontrolou – steroly v okurkách aktivně bojují proti vysokému cholesterolu, velké množství draslíku, hořčíku a vlákniny jsou efektivní v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

5. Boj proti vzniku rakoviny – okurka obsahuje vitamíny a látky aktivně působící jako prevence vzniku některých druhů rakoviny, především prsou, vaječníků, plic a dělohy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie