Zobrazit přihlášovací formulář

Vyhazujete silikagel? Chyba!

  • Publikováno:
Vyhazujete silikagel? Chyba!

Všichni ho známe, málokdo ho ale registruje. Malé pytlíčky se silikagelem vypadávají doslova odevšad. Ať si koupíte nábytek, vitamíny, sušené potraviny, nové boty, kabelku nebo bundu, můžete si být jistí, že drobný sáček se silikagelem někde vevnitř najdete. Většinou ho skoro každý bezmyšlenkovitě vyhodí, ale to je chyba. Silikagel má mnoho využití a dokonce se dá jednoduše recyklovat!

Silikagel patří mezi tzv. desikanty. Desikace je odborný název pro vysušení, takže žádné překvapení. Zajímavostí je, že chemické látky, které se používají pro zbavování vlhkosti, mají také přírodní alternativy. Je jimi například rýže nebo sůl. Rýže se ovšem celkem jednoduše může stát živnou půdou pro nežádoucí organismy, takže její využití je v tomto směru dost omezené. Naopak sůl má přirozeně antibiotické a protihoubové účinky, pro člověka není při pozření škodlivá (samozřejmě v omezené míře), a tak se výborně hodí jako desikant při přípravě sušených jídel.

Nic ovšem nemá tak všestranné využití jako silikagel. Tyto malé granulky oxidu křemičitého jsou vysoce porézní, což jim umožňuje absorbovat vodu. Silikagel pojme až 20 % své hmotnosti vody.

Fakta o silikagelu

  • Z uzavřeného systému, nádoby, kapsy… umí silikagel odstranit až 40 % celkové vlhkosti.
  • Vedle silikagelu jsou používanými desikanty také např.  síran vápenatýchlorid vápenatý nebo montmorilonitový jíl.
  • Silikagel není hořlavý ani toxický.
  • Pokud silikagel zahřejete na 120 – 150 stupňů (například v troubě na pečicím papíře), vysušíte ho a vrátíte mu zpátky jeho vlhkost pohlcující vlastnosti.

POZOR: Při dlouhodobém kontaktu s kůží může silikagel způsobit podráždění a vysušení. Při manipulaci s ním používejte ochranné rukavice a vždy se po kontaktu s kuličkami silikagelu umyjte mýdlem. Nebezpečí hrozí například také při vdechnutí, může způsobit podráždění sliznic. Pokud pracujete se silikagelem, mějte místnost vždy dobře větranou. V případě, že vás bude bolet v krku, budete dušní a kašlat, nebo cítíte podrážděnou sliznici i hodiny po práci se silikagelem, určitě zajděte k doktorovi. Požití silikagelu život neohrožuje, ale zdravé rozhodně taky není. Pokud se náhodou stane, vypijte velké množství vody, a kdybyste pozorovali nějaké obtíže, návštěva lékaře vás také nemine. Rozhodně nenechte se silikagelem pracovat děti!

Jak silikagel využít v domácnosti

Samozřejmě při využití silikagelu v domácnosti zužitkujeme především jeho schopnost pohlcovat vlhkost.

  • Pokud máte dvojitá okna nebo dvojitá skla, dejte sáčky silikagelu mezi ně a zabráníte tak jejich orosení.
  • Stejně tak si můžete pomoct v autě – stop zamlženým sklům! Připevněte sáčky silikagelu na palubní desku co nejblíže čelnímu sklu.
  • Dejte pár sáčků také do pouzdra foťáku, nenavlhne a nebude se vám mlžit optika.
  • Vlhkost dělá velkou neplechu u nářadí. Ale několik sáčků silikagelu a železné nářadí nezreziví.
  • Rezavění se týká nejen nářadí, ale také například břitů žiletek. Vzhledem k tomu, že je většinou skladujeme v koupelně, jsou vystaveny velké vlhkosti a náchylné k rezivění. Opět pomůže silikagel, prostě jen skladujte sáček společně s žiletkou.
  • Při skladování sezónního oblečení a bot nezapomeňte na silikagel. Rozmístěte ho do kapes, dovnitř bot a ve správný čas je vytáhnete nejen stoprocentně suché, ale také nezatuchlé a zbavené pachů.
  • Květiny nebo okvětní lístky nasušíte hravě pomocí silikagelu. Vysypte kuličky do uzavíratelné misky, přidejte květiny k sušení a uzavřete (klidně ještě přelepte izolepou, aby byla miska doopravdy neprodyšná).
  • Sáčky se silikagelem můžete využít všude tam, kde nechcete, aby vám navlhly sypké ingredience do jídla (například koření) nebo třeba psí a kočičí granule. Stačí na spodní stranu víčka nádoby, ve které jídlo nebo granule uchováváme, nalepit sáček se silikagelem.
  • Pokud máte stříbrné šperky nebo příbory, skladujte je společně se silikagelem. Ten zabraňuje matnění stříbra, to bude díky němu déle jako nové.
  • Vyrobte si vlastní vůni do šatníku nebo třeba auta! Na kuličky silikagelu nastříkejte svůj oblíbený parfém, pak je opět dejte do papírového nebo látkového pytlíčku a máte hotovo.
  • Pokud skladujete doma semínka, přihoďte k nim také sáčky se silikagelem – nenavlhnou a tedy ani nezplesniví!
  • Knihy i důležité dokumenty silikagel ochrání před vlhkostí. A pokud rádi kupujete staré knihy v antikvariátech, silikagel je umí zbavit typického pachu!
  • NEPŘEHLÉDNĚTE: Namočili jste si telefon nebo jinou elektroniku? Telefon (nebo např. tablet) nezapínejte, vyndejte baterii a paměťovou kartu a zařízení vložte do igelitového pytlíku nebo uzavíratelné misky. Přidejte několik sáčků silikagelu a pečlivě uzavřete. Nechte přes noc vysušit a můžete mít jistotu, že se vlhkost nebude ukrývat ani v těch nejhlubších útrobách vašeho telefonu.

Tip Mimibazaru: Za účelem vysušení elektroniky můžete využít také už výše zmiňovanou rýži. Ne vždy je silikagel po ruce.

Máte nějaké zkušenosti s netradičním využitím silikagelu? Nebo malé pytlíčky rovnou vyhazujete? Necháváte je třeba v krabicích, ve kterých skladujete boty? Poraďte ostatním na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

lenča66 11. 10. 2015, 13:16
Díky za užitečné rady, určitě některé brzy využiji (Y)
babička Kubíčka 11. 10. 2015, 0:14
Výborný nápad, taky šly hned do koše. Už je využiji ... (Y)
La-Bijoux 9. 10. 2015, 21:18
Super, taky už je vyhazovat nebudu (Y)
Ben.L 9. 10. 2015, 17:33
No to je skvělé! (clamp)
Leňour 9. 10. 2015, 6:52
To je dobré (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Já to vždy vyhazuju, ale teď už vím, kam s tím (clamp) (clamp) (clamp)

Kategorie