Zobrazit přihlášovací formulář

Žhavý trend contouring

  • Publikováno:
Žhavý trend contouring

Dekorativní kosmetika už od své podstaty funguje na principu zvýrazňování předností a zakrývání nedostatků. Prodlužujeme si řasy, prohlubujeme pohled, zvýrazňujeme smyslné rty, naopak zakrýváme vrásky nebo jiné nedokonalosti pleti. Ale pomocí make-upu se dá taky solidně čarovat se samotným tvarem obličeje. Pokud někomu vadí vysoké čelo, nevýrazné lícní kosti nebo třeba nos „pršáček“, za pomoci pár kosmetických triků si je může doslova vymodelovat k obrazu svému.

Konturování obličeje není nic nového pod sluncem. Kromě toho, že odjakživa patří k profesionální práci vizážistů například pro fotomodelky, částečně ho provádí každá žena při svém běžném líčení. Contouring si vlastně hraje s hloubkou obličeje, a tak pokud si maskujete například kruhy pod očima nebo zvýrazňujete lícní kosti tak, že si pod ně nanášíte tmavší tvářenku, voilà, contouring.

Na youtube nebo instagramu najdete spoustu různých videí a tzv. tutorialů, jak využít magie barev a vymodelovat si z obličeje obličej tak trošku jiný. Jestli lepší, to už je na posouzení a schopnostech každého z nás.

O co vlastně jde?

Contouring ve své podstatě je vlastně modelace pomocí tmavé a světlé barvy, tedy jakési umělé vytváření světla a stínu. K základnímu vybavení nepatří nic, co by žena ve své kosmetické výbavě neměla. Třeba je pouze více barev make-upu, krémových tvářenek popř. pudrů.

  • Lehký make-up, popřípadě BB, CC nebo DD krém
  • Bronzer – ten slouží k prohlubování, měl by být zhruba o 3 odstíny tmavší, než je vaše pleť.
  • Rozjasňovač – o jeden až tři odstíny světlejší barva slouží na místech, která chcete zdůraznit, a která mají z obličeje „vystupovat“.
  • Štětečky nebo houbičky na make-up
  • Transparentní (ne barvicí!) pudr

Zásady správného konturování

Předtím, než s modelací obličeje začnete, je třeba doopravdy pečlivě vybírat barvy. Vycházejte samozřejmě z přirozené barvy své pleti, rozdíl mezi rozjasňovačem a bronzerem by neměl být více než 5 odstínů.

Vsaďte na kvalitu a vybírejte mezi značkami, které mají na výběr co nejvíce odstínů. Nejlepším výsledkem kvalitního contouringu je to, že ho nikdo nepozná. Proto je extrémně důležité vybrat vhodné barvy, které souzní nejen s vaší pletí, ale i mezi sebou navzájem.

Používejte pouze transparentní fixační pudr bez pigmentů. A opatrně potom také s pudrovou tvářenkou. Čím více barev, tím komplikovanější nanášení pro přirozený výsledek.

Líčit se je třeba na správném světle! Dejte si pozor, aby světlo v koupelně (nebo tam, kde se líčíte), neovlivnilo vaše vnímání barev a jejich kombinací.

krok 1 – sjednoťte barvu obličeje, ideálně lehkým make-upem (později budete nanášet více vrstev, proto by podkladový make-up neměl být moc hutný. Vhodný je pouze v případě výrazného večerního líčení).

krok 2 – naneste bronzer na místa, která chcete nebo potřebujete prohloubit. Standardně nanášíme bronzer po stranách čela, pod lícní kosti a na spodní hrany obličeje. Pro preciznější modelování použijte bronzer také po hranách nosu, popřípadě na jeho špičce (tady už záleží, čeho chcete docílit).

krok 3 – nanesete rozjasňovač na místa, která mají vyniknout. Do středu čela, těsně pod obočí, nad lícní kosti a na špičku brady.

krok 4 – dbejte na to, ať jsou barvy rozetřeny doztracena! A na tom si dejte extrémně záležet, přechody mezi jednotlivými barvami musí být naprosto neohraničené, nezřetelné, až neviditelné.

Tip Mimibazaru: Nezapomeňte se zaměřit také na krk. Nejen, že i na něj patří make-up, ale doztracena je třeba rozetřít také bronzer na hranách tváře, na spodních čelistech.

krok 5 – celé dílo zafixujte bezbarvým pudrem.

Díky contouringu, respektive správném střídání a používání světlých a tmavých barev můžete nejen poupravovat celkový tvar obličeje, ale také se opticky zbavit třeba orlího nosu, vymodelovat a podtrhnout tvar očí nebo zamaskovat dvojitou bradu.

Jak jste na tom s konturováním obličeje? Využíváte optických her se světlými a tmavými odstíny k tomu, abyste vymodelovali obličej nebo jeho části? Máte zkušenosti s konkrétní kosmetikou? Dejte ostatním tip na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie