Zobrazit přihlášovací formulář

Tajemné Mumio – elixír zdraví?

  • Publikováno:
Tajemné Mumio – elixír zdraví?

Slzy skal, horská pryskyřice, slzy hor…to vše jsou názvy pro velmi zvláštní, asfaltu podobnou látku, která má tajemný původ, velmi vzácný výskyt, ale naprosto zásadní účinky na lidský organismus. V medicíně a léčitelství je Mumio využíváno již tisíce let, jeho účinky jsou popsány ve stěžejních dílech asijských lékařů po zakladatele moderní medicíny, jako byl například Avicena nebo Paracelsus. Co to tedy zázračné Mumio je? A k čemu všemu může sloužit?

Mumio je speciální částečně organická a částečně anorganická hmota. Vznikla pravděpodobně smícháním pozůstatků fauny a flóry s anorganickými látkami, které za stovky a tisíce let vstřebává z prostředí. Unikátnost složení Mumia spočívá v tom, že směs desítek látek, které se v Mumiu nacházejí, je v procentuálním poměru stejná, jako směs těch samých látek v lidském těle.  

Mumio má tmavě hnědou až černou barvu, je na povrchu lesklé, taje při teplotách kolem 30 stupňů Celsia (takže i lidským teplem, forma Mumia je biologicky rozpustná sama o sobě), je dobře rozpustné ve vodě, chutná hořce a má velmi charakteristickou vůni.              

Na Mumiu je zvláštních hned několik věcí:

  • Vyskytuje se jen na několika místech na světě, v jeskyních a skalách pohoří Pamír, Altaj nebo Himalájí, a dalších asijských horách. Existuje jako drobné krápníky a stalaktity, které mají tvar slz a konzistenci velmi tuhého asfaltu.
  • Najdeme ho výhradně ve velké nadmořské výšce, většinou nad 3000 m n. m.
  • Poprvé si jeho účinků všimli lovci, kteří vypozorovali, že raněná zvěř chodí olizovat tmavou látku ze skalních stěn a rychle se uzdravuje.
  • Extrémní podmínky, ve kterých se Mumio vyskytuje, mu dávají vlastnosti naprosto neopakovatelné vlastnosti. Vznik Mumia ale pořád není prokazatelně ověřen.
  • Mumio do sebe absorbuje prvky z okolí, proto se jeho barva lehce liší podle místa nálezu. Hovoříme o Mumiu modrém, zlatém, černém, hnědém, měděném…
  • Mumio se musí očistit od nestravitelných anorganických látek, navíc jeho vývoz je často regulován, takže kvalitní, čisté Mumio nebývá zrovna levné.

Co mumio obsahuje a jak nám pomáhá?

Mumio obsahuje asi 80 látek důležitých pro lidský organismus. Mezi nejdůležitější prvky patří hořčík, vápník, draslík, železo, síra, molybden a další, také rostlinná antibiotika, vitamíny skupiny B, aminokyseliny, chlorofyl i například některé fytohormony, látky ředící krev a podobně.

Důležitou vlastností Mumia je, že všechny v něm obsažené látky, jsou biologicky rozpustné a tedy tělem vstřebatelné. Působí protizánětlivě, antimikrobiálně a anitespticky, posiluje imunitní systém, celkově stimuluje metabolismus, intenzivně podporuje regeneraci. Funguje jako silný antioxidant a adaptogen, chrání tělo před toxickými, radioaktivními a dalšími nepříznivými vlivy z okolí. Ovlivňuje hormonální hladinu a příznivě působí také proti stresu.

  • Regeneruje tkáně i kosti, má pozitivní vliv na svalovou hmotu.
  • Významně urychluje hojení zlomenin i ostatních poranění.
  • Podporuje imunitu, používá se tedy také například k mírnění následků chemoterapií, užívání léků apod.
  • Je silným antioxidantem, chrání tělo před škodlivými vlivy okolí a pomáhá vylučovat nežádoucí látky z těla.
  • Působí pozitivně na nervovou soustavu, krevní oběh, trávicí ústrojí, příznivě působí na cévy a léčí onemocnění dýchacího ústrojí.
  • Dodává tělu energii, redukuje stres a jeho následky.

Rozpaky nad Mumiem

  • Teoreticky by se dalo říct, že Mumio umí pomoct vlastně s jakýmkoliv neduhem. Někdy více, někdy méně, ale vždy alespoň na nějaké úrovni. Jelikož klinických studií na účinky Mumia nebylo provedeno mnoho, není Mumio doporučeno užívat těhotným a kojícím ženám. Nicméně ani v těchto případech nebyly údajně zaznamenány negativní účinky Mumia na zdraví.
  • Mumio nezpůsobuje alergické reakce ani reakce na případné předávkování. Na různé neduhy jsou stanoveny doporučené dávky Mumia (ať už ve formě mastí, tablet nebo roztoků), ale nijak závazně.
  • V alternativní medicíně je doporučováno užívat Mumio společně s urinou, jejich účinky se údajně navzájem zesilují. Vhodné kombinace jsou dále s ovocnými oleji a šťávami. Při užívání Mumia se nedoporučuje konzumovat alkohol.

Největší nevýhodou Mumia je, že se o jeho účincích ví, ale nebyly zatím nikdy spolehlivě klinicky prokázány. Na jeho efekt ale přísahá spousta lidí a škodlivé není, takže je třeba pečlivě vybrat kvalitní produkt a vyzkoušet. Máte s touto záhadnou léčebnou látkou své zkušenosti? Řekněte nám o ní! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Gabogabo 26. 11. 2015, 18:40
Tak já jen přidám...mumio lidé rozdělují a nazývají různě - většinou podle místa výskytu nebo zabarvení. Obchodní názvy pak orientaci zamlžují ještě více. A tak známe například železné mumio, také nazývané červené nebo zlaté (zbarvení je způsobeno právě nežádoucím zvýšeným obsahem železitých příměsí), měděné mumio, také nazývané modré mumio - (zbarvení je způsobeno zvýšeným obsahem mědi), dokonce lišejníkové mumio... Mumio není světlé - pokud má správnou čistotu, jsou tablety vždy tmavé - v různých odstínech černé. Výjimku tvoří kombinace mumia s jinými preparáty (typické jsou lékořice či propolis), pak jsou tablety hnědé.a zkušenosti... urychluje srůstání zlomenin (i pooperačních) - kostní svalek se tvoří cca o 8 - 17 dní dříve.. to můžu potvrdit... (F)

Kategorie