Zobrazit přihlášovací formulář

Prodlužte vůni svého parfému

  • Publikováno:
Prodlužte vůni svého parfému

Správný parfém je součást vaší osobnosti. Doplňuje ji, podtrhuje, dává okolí najevo, kdo jste. Stejně, jako například oblečení, líčení, nebo účes, je vůně součástí vaší image. Ale upřímně, málokdo používá opravdový parfém. Na našich toaletních stolcích se většinou vyskytují lahvičky s menším podílem vonných látek, a proto je důležité vědět, jak zařídit, aby jakákoliv vůně vydržela co nejdéle. Nechceme přece svou oblíbenou vůni kupovat každý měsíc.

Na začátek trošku čísel. Vůně ve spreji se vyskytují v několika koncentracích, tedy v několika variantách podílu vonných látek. Jsou to zejména:

  • Parfém. Podíl vonných látek je 15–40 %.
  • Eau de Parfum, EDP, parfémová voda. Podíl vonných látek je 12–15 %.
  • Eau de Toilette, EDT, toaletní voda. Podíl vonných látek je 6–12 %.
  • Eau de Cologne, EDC, kolínská voda, německy Koelnisch Wasser. Podíl vonných látek je 4–6 %.
  • Eau de Solide/Sport, EDS, anglicky též splash perfume. Podíl vonných látek je okolo 1 %.

Čím menší koncentrace vonných látek, tím kratší dobu vůně vydrží. A my pro vás máme 10 tipů, jak z oblíbené vůně vytěžit maximum:

  • Aplikujte vůni ještě předtím, než se oblečete. Vůně ulpívá mnohem lépe na kůži než na oblečení. Faktory, které parfém „rozvoní“, jsou totiž především teplo. Vyhnete se tak ale také například poškození látky, protože alkohol v parfémech, který slouží jako rozpouštědlo a nositel vonných přísad, způsobuje u přírodních materiálů blednutí a skvrny. Pokud chcete, aby vaše oblečení vonělo po parfému, nastříkejte ho z větší dálky do celé skříně nebo přidejte pár kapek do pracího prášku.
  • Parfém si nastříkejte na místa, která pulzují. Ta jsou totiž nejen nejteplejší, ale také nejpohyblivější, proto se z nich vůně nejlépe šíří. Kromě tepen po stranách krku aplikujte střik parfému na zápěstí, do loketní jamky a zezadu pod kolena. Ideální vzdálenost aplikace parfému je cca 40 cm.

Tip Mimibazaru: Po aplikaci si nikdy netřete například zápěstí o sebe, narušíte tak strukturu molekul a parfém se může rozvonět jinak.

  • Vybírejte parfémy se silným základem. Základní tóny parfému jsou ty, které vyprchávají nejpomaleji, klidně i desítky hodin (na rozdíl od „hlavy“ a „srdce“ parfémů, které mizí mnohem rychleji).
  • Přizpůsobte aplikaci koncentraci vůně. Jak jsme už napsali výše, vůně v lahvičkách mají různé modifikace. Čím koncentrovanější, tím déle vydrží, respektive tím déle na vás budou vonět její základní tóny. Vůně můžete přes den samozřejmě obnovovat, ale dejte si pozor na jednu věc – to, že ji necítíte vy, ještě neznamená, že ji necítí okolí. Čich je hned po hmatu nejadaptabilnější smysl a na jakoukoliv vůni si prostě zvyknete, když ji máte pořád doslova pod nosem.
  • Přizpůsobte vůni teplotě. Teplo zajišťuje chemické reakce, které mají za následek samotnou vůni. Proto je jasné, že čím je venku tepleji, tím méně parfému bychom měli používat, respektive neuškodí mít na léto svou oblíbenou vůni v nižší koncentraci.

Tip Mimibazaru: Díky vůni se můžete stár terčem například pro vosy, které preferují sladké vůně, různé brouky, kteří mají oblíbené ty pikantní, ale dokonce i netopýry. Ti úplně milují dřevité vůně.

  • Vybírejte parfémy také podle typu pleti. Na suché pleti vymizí parfém rychleji než na mastné. Pokud máte suchou kůži, určitě ještě před parfémem aplikujte hydratační krém, ideálně bez vůně nebo ze sady vašeho parfému.
  • Například u žen je zajímavé pozorovat, že parfém nevoní celý měsíc stejně. Vliv na to mají samozřejmě hormony a změna jejich hladiny v důsledku menstruačního cyklu. O to by ještě ani tak nešlo, tyto změny jsou přirozené. Některé léky, ale především například těhotenství, můžou změnit chemickou odpověď vašeho těla na parfém. Je možné, že v obdobích, kdy se hladina hormonů vašeho těla mění, budete muset změnit také parfém.
  • Nedůvěřujte jen svému nosu. Parfém časem neztrácí na účinnosti, to jenom vy si na něj zvykáte. Správná vůně vás doprovází – přijde do místnosti i ji opustí společně s vámi. Okolí vaši vůni vnímá příjemně, pokud je pro vás jen lehce povšimnutelná. Jakmile sami sobě intenzivně voníte, je už to moc. Váš čich může ztrácet na efektivitě také během dne, vlivem různých zánětů dutin nebo také věkem.
  • Skladujte parfémy správě. Vlivem světla a tepla v nich totiž dochází k reakcím, aniž byste museli jedinkrát otevřít lahvičku. Proto je pro parfémy ideální tmavé a chladnější místo, jedině tak nebudou ztrácet ani měnit svou vůni. Koupelna také nemusí být ideálním místem, drží se v ní vlhkost, která se může dostat do lahvičky, navíc během koupele nebo sprchování dochází k výkyvům teploty. Neotevřený parfém si svou vůni při správném skladování podrží minimálně jeden a půl roku, a to by k jeho vypotřebování mělo stačit.
  • Natřete si na místo, na které budete chtít aplikovat parfém, slaboučkou vrstvu obyčejné vazelíny. Parfém na ni ulpí, nebude docházet k tolika chemickýcm reakcím s kůží a vůně nebude tak rychle vyprchávat. Navíc si udržíte delší přítomnost hlavy a srdce parfému.         

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

slecna-England 7. 2. 2016, 22:33
(F) (Y)
Kriklanka 5. 2. 2016, 18:12
:-o (Y) :-)

Kategorie