Zobrazit přihlášovací formulář

Děláte všechno správně… a přesto se vám objevují pupínky?

  • Publikováno:
Děláte všechno správně… a přesto se vám objevují pupínky?

Možná už jste vyzkoušeli všechno, vyřadili jste z jídelníčku dráždivé potraviny a ingredience, naučili jste se používat správnou kosmetiku, která vyhovuje vaší pleti a mírní projevy akné, vyhýbáte se stresu, jak je to jen možné… a nejen, že jste to všechno vyzkoušeli, ale dokonce jste to zařadili do běžné praxe každého dne! A přece – pupínky ne a ne zmizet nadobro. Co ještě může být špatně?

I když jste přesvědčeni o tom, že děláte pro svou pleť všechno, co je ve vašich silách, existuje poměrně dost spouštěčů, kterým se nevyhnete, protože o nich pravděpodobně nevíte. Nevzhledné pupínky objevující se přes veškerou péči tak mohou být znamením, že něco zvenčí ubližuje vašemu zdraví.

Kožní problémy jsou něco, s čím se potýká řada dospělých. Ale málokdo je bere jako vhodnou stopu pro zjištění, co je vlastně špatně se zdravím. Když si dáte tu práci a zahrajete si na detektiva, podle stavu kůže můžete zjistit, co vašemu tělu škodí a problémy způsobuje.

Máte lehkou alergii na nějakou potravinu

Samozřejmě, projevům akné nejvíc „pomáhají“ cukr, alkohol, kofein a podobné věci, o kterých stejně víme, že bychom je neměli. Tak jste je vyřadili… a ony se pupínky objevovat nepřestaly? Je třeba to prozkoumat podrobněji. Veďte si přesný zápis toho, co přes den jíte, alespoň jeden měsíc. Zároveň s tímto si zaznamenávejte i to, kdy a kde se vám pupínky objevily. Možná přijdete na souvislosti a najdete potraviny, které vám kožní problémy způsobují. Hledejte souvislost – jeden den sníte, druhý den se objeví akné. No a pak nezbývá než se potravině vyhnout.

Používáte špatnou zubní pastu

Spousta lidí trpí na pupínky kolem úst. Ve velkém procentu případů za to můžou zubní pasty – jejich složení často pokožku podráždí a póry se zanítí. To způsobují převážně chemické složky, takže zkuste přejít na zubní pastu co nejpřírodnějšího složení.

Myjete si obličej ve sprše

Tento bod nemá nic společného s tím, že si můžete umýt obličej kondicionérem na vlasy. Omylem, samozřejmě. Jde o to, že po odlíčení a vyčištění obličeje (což se děje ve sprše) by měl následující krok péče o pleť přijít co nejdříve – jakmile pleť společně s nánosem znečištění zbavíte i některých jejích ochranných složek, je extrémně náchylná k podráždění, póry jsou otevřené nečistotám a zánětlivým složkám (které můžeme dodat třeba na ručníku). Po vyčištění by měl přijít následující krok, tonizace, v podstatě okamžitě, jinak pleti trvá mnohem déle vytvořit si ochrannou bariéru.

Žijete ve městě

A je to tady, něco, s čím se doopravdy nedá nic moc dělat, málokdo se bude kvůli občasným potížím s pletí stěhovat. Všudypřítomné znečištění nutí vaše tělo neustále pracovat přesčas, aby odbouralo extra toxiny. To vede k nedostatečnému odpočinku, větší míře stresu, někdy i k zažívacím potížím. Pokud žijete ve městě a trpíte na akné, je vhodné používat ochrannou kosmetiku s obsahem zinku, vitaminů E a C a omega 3, 6 a 9 nenasycených mastných kyselin.

Váš způsob péče o pleť se nezměnil… už léta    

Nesmíme zapomenout, že kůže je živoucí orgán, který potřebuje jinou péči nejen sezónně v průběhu roku, ale také její změnu v závislosti na věku. Stejně, jako nám časem přestávají dělat dobře některá jídla, i naše kůže si vybírá, co je pro ni nejlepší. Pokud používáte ty samé prostředky a tu samou rutinu k odličování a další péči už roky, je načase to změnit. Je třeba zohlednit věk, typ pleti (který se může během života měnit), hormonální hladinu, roční dobu, potřeby vitamínů a enzymů… No, je toho hodně, ale nebojte se a nechte si poradit v kosmetických salónech, v lékárnách. A vyzkoušejte. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie