Zobrazit přihlášovací formulář

Co byste měli vědět o třicítce

  • Publikováno:
Co byste měli vědět o třicítce

Když vám bylo dvacet, možná se vám zdálo, že třicátníci jsou už docela staří lidé. Někoho tenhle věk zaskočí až oslavou narozenin s třicítkou na dortu, jiný si ho ani nevšimne. Pravdou je, že některé věci se mění a možná se vyplatí o nich vědět. Ať už jste zadaní, nezadaní, s dětmi nebo bez, určité změny se s vámi po třicítce prostě stanou.

Kocovina může překvapit. Když vám bylo dvacet a kousek, mohli jste se chlubit, že dokážete pít celý den (a druhý den pokračovat) bez jakýchkoliv následků. Tak s tím se rozlučte, protože dnešní kocovina vás bude krutě mučit nejméně další dva dny. Nevolnost, bolesti v krku … Dobrá zpráva je, že se konečně naučíte pít, nejspíš víno, a vychutnáte si ho v menším množství daleko víc.

Divoký noční život se změní na příjemnou noc. I následující den. Jakmile jste se naučili pít a můžete si dovolit kvalitnější drinky místo těch nejlevnějších, možná přestanete tolerovat lidi, kteří pijí přes míru a hlučné večírky, trvající až do rána. Přelidněná místa, ve kterých je největší výzvou prodrat se k baru a objednat si další pití, to už vám taky nechybí. Raději strávíte noc s partnerem, rodinou nebo přáteli s dobrým jídlem, skvělým vínem a sledováním zajímavého filmu. Někdy si taky užijete pohodovou sobotu s novou knížkou v pohodlné posteli.

Nemůžete jíst, co chcete a kdy chcete. Anebo můžete, ale neříkejte, že jsme vás nevarovali. Doba, kdy jste se cpali a nepřibrali ani deko je už pryč. Snadno přiberete na váze a hrozí i celulitida. Když si ale pohlídáte pravidelný pohyb a přiměřený příjem kvalitních potravin, tato péče se vám dlouhodobě vyplatí.

Vrásky. Něco, co vás nikdy nezajímalo, pokud jste neobjevili své vlastní. Ale rozhodně vás nedělají ošklivější a není ani pravda, že si jich musí všimnout každý, kdo kolem vás projde. Problémem je spíš prozření, že čas nezastavíte. Vrásky jsou prostě známkou dospělosti a kromě pravidelné péče o pleť s nimi moc nezmůžete. Můžete si ale vytvořit vrásky od smíchu, které jsou mnohem slušivější než ty od mračení. A v době, kdy jich budete mít mnohem víc, vám už zase nebudou připadat tak důležité.

První šedý vlas. Ve dvaceti jste problém vyřešili jedním vytrhnutím, ale po třicítce by to už jaksi nešlo. Máte ale slušnou práci a můžete si dovolit na svých vlasech třeba barvu hodnou filmové hvězdy. Jen se ujistěte, jestli vám zvolený odstín sluší.

Více se znáte. Ve dvaceti měl člověk v životě docela chaos. Celý proces hledání správné práce, životního partnera, místa v životě. Rozhodil vás každý komentář na sociální síti a všechno jste si víc brali k srdci. Po třicítce samozřejmě nemáte odpovědi na všechny otázky, ale tak nějak lépe víte, kdo jste, co chcete a jak se k tomu dostat. A které věci a lidi můžete ignorovat, protože si nezaslouží váš čas ani vaši pozornost.

Malý okruh přátel. Těch nejlepších. Nemusíte být miláčky davu, náhodné známosti vás spíše otravují. Raději trávíte chvíle s několika lidmi, kteří o vás vědí skoro vše, a přesto vás nepřestali mít rádi. A asi s vámi už zůstanou do konce života. Zalévejte vztahy jako květinu svým zájmem a společně strávenými chvílemi.

Můžete lépe cestovat. Řekněte sbohem stísněným ubytovnám, trmácení se v přeplněném autobuse nebo přespávání v autě. Už si můžete dovolit lepší pokoj, lepší jídlo a lepší destinaci než ve dvaceti. A nejen jednou za rok o prázdninách. Víkendové pobyty několikrát do roka vám pomohou dobít energii stejně kvalitně.

Láska a sex jsou lepší. Mnohem lepší. Možná jste našli svou životní lásku nebo ji stále hledáte, jedno je ale jisté. Přijde. Láska je skvělá, živí váš životní plamen a je inspirací k překonávání limitů. Kolem třicítky jste smíření se svým tělem (a možná se už konečně máte rádi), což vám dodává jistotu i v partnerském vztahu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie