Zobrazit přihlášovací formulář

Jak tělo hlásí nedostatek vitamínů

  • Publikováno:
Jak tělo hlásí nedostatek vitamínů

Když umíme vnímat signály, které nám vysílá naše tělo, můžeme si s ledačím poradit sami. V dnešní době, kdy je mnoho potravin různými procesy zbaveno velké části původních živin, je relativně jednoduché dostat se do stavu nějakého vitaminového deficitu. Ten ale nepoznáme jen tak. I když tělo nám signály vysílá. A protože to není nemoc v pravém slova smyslu, některé varovné signály prostě přehlížíme.

Díky vitamínům probíhají biochemické reakce v našem těle tak, jak mají. Jenže když vitamíny, jako kofaktor těchto reakcí chybí, může se jejich nedostatek projevit různými způsoby, a to mnohdy až nečekanými. Pokud změna stravy a doplnění potraviny nefungují, neváhejte, a konzultujte svůj stav s lékařem!

  • Popraskané koutky úst. Ty většinou značí nedostatek železa, zinku a některých vitaminů skupiny B (niacin - B3, riboflavin – B2 a B12).Tento stav může být typický pro lidi, kteří nemají dostatečný přísun masa, a tedy i esenciální příjem imunitu budujících bílkovin. Jak na to: zařaďte do jídelníčku více potravin, jako je drůbež, losos, tuňák, vejce, ústřice, škeble, sušená rajčata, mangold, arašídy a luštěniny (především čočka). Vstřebávání železa je podpořeno konzumací vitaminu C, který také pomáhá v boji proti infekci, takže kombinujte tyto potraviny se zeleninou, jako je brokolice, červené papriky, kapusta a květák.
  • Červená šupinatá vyrážka na tváři (i na jiných místech), vypadávání vlasů. Tento stav značí především nedostatek biotinu (B7), který je důležitý pro zdraví vlasů a nehtů. Jak na to: Jezte natvrdo vařená vejce, mořské ryby, avokádo, houby, květák, sóju, ořechy a banány.
  • Akné na tvářích, pažích nebo hýždích. Pravděpodobně v takovém případě chybí esenciální mastné kyseliny a vitaminy A a D. Jak na to: Vyhýbejte se transmastným kyselinám a nasyceným tukům (což by bylo dobré dělat tak jako tak) a pokuste se zvýšit příjem těch dobrých – losos, sardinky, ořechy a semínka. Pro vitamín A si zase dejte barevnou zeleninu, jako je mrkev nebo červená paprika. Ty obsahují prekurzor vitaminu A, beta-karoten, který tělu pomůže vitamin A vytvořit. A záhadný vitamin D? Více o něm se dozvíte v našem článku.
  • Brnění, svědění, necitlivost v rukou (i jinde). Je to typický problém nedostatku vitamínů, které mají vliv na periferní nervovou soustavu. Nedostatek těchto vitaminů může provázet také úzkost, únava, hormonální nerovnováha nebo chudokrevnost. Jde o vitaminy B6, B9 a B12. Jak na to: Je třeba si dopřát řepu, špenát, chřest, fazole, vejce, mořské plody a drůbež.
  • Svalové křeče především ve formě bodavé bolesti nohou (především lýtek) a klenby, v zádech. Pravděpodobně se tělu nedostává hořčík, draslík a vápník. Pokud se vám tyto stavy opakují často, jedna z (pravděpodobných) příčin jejich vzniku je nedostatek uvedených minerálů. Jak na to: Jezte hlavně banány, mandle, lískové ořechy, dýně, třešně, jablka, grepfruit, brokolice a tmavá listová zelenina (špenát, kapusta). Tip Mimibazaru: O minerály přicházíte také pocením. Pokud tvrdě trénujete, cvičíte, můžete jich mít nedostatek kvůli jejich velké spotřebě, ne až tolik špatnému jídelníčku. Tak či tak je ovšem třeba zvýšit jejich příjem!

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie