Zobrazit přihlášovací formulář

Třešně pro zdravý životní styl

  • Publikováno:
Třešně pro zdravý životní styl

Bez ovoce to nejde. Nutný přísun vitaminů, zdravého cukru i minerálů nám zajišťuje nejeden zdravotní benefit. Ale na čem náš příjem přirozených vitaminů krachuje nejčastěji? Na tom, že ovoce i zeleninu často tepelně upravujeme. Nezničíme tak sice všechno dobré, ale velkou část ano. Proto je dobré, když najdeme ovoce, které nám chutná „jen tak, zasyrova“. A mezi takové ovoce třešně dozajista patří. A co je nejlepší? Jejich sezóna právě začíná.

Kdo by neznal krásné stromy obsypané narůžovělými květy. Různé odrůdy třešní dozrávají během června a července, proto se můžete setkat se spojením „třešňové týdny“. Kromě toho, že plody třešní obsahují hodně vody, mají také nadstandardní množství vlákniny, obsahují silné antioxidanty, vitamíny a minerály. Mezi ty nejzastoupenější pak patří zinek, železo, hořčík, vápník, křemík, draslík jód a fosfor, dále pak vitaminy E, C, B, P, A a betakaroten.

Navíc naprosto báječně chutnají, kde kdo z nás je má spojené s létem a příjemnými vzpomínkami, ale hlavní je, že si je po omytí můžete uždibovat celý den. A to jen tak, bez teplené úpravy, nepotřebujeme buchtu, kompot ani marmeládu (i když všechno toto je z třešní také vynikající!), třešně jsou prostě dobré jen tak. Co dalšího, kromě uspokojení našich chuťových buněk, třešně dokážou?

  • Zpomalují proces stárnutí

Ano, je to díky náloži antioxidantů, které s sebou konzumace třešní přináší. Stres, který každodenně zažíváme, nedostatek spánku, většinou také nedostatečné stravování. To všechno způsobuje únavu na úrovni buněk, která se projevuje předčasným stárnutím pokožky. Látky obsažené v třešních přesně tomuto zamezují.

  • Ulevují od bolesti svalů i kloubů

Tentokrát za to může významný obsah hořčíku, který je známý svalový relaxans, pomáhá od křečí a mírní bolest po cvičení. Také obsahují protizánětlivé látky, které zase pomáhají v situacích, kdy to s cvičením přeženete. Protizánětlivě působící látky využijete také při bolestech kloubů.

  • Nastartují paměť

Můžeme za to poděkovat kvalitnímu mixu antioxidantů. Samy o sobě třešně u zdravého člověka paměť zlepšují, nicméně působí také jako prevence Alezheimerovy choroby, tedy nemoci, která v těle koluje ještě předtím, než se projeví její první příznaky. S takovou prevencí není nikdy brzo začít!

  • Regulují hladinu krevního cukru

Třešně obsahují mnoho vody, vlákniny a minerálů. Což jsou přesně ty složky, které mají hladinu krevního cukru pod kontrolou. Nicméně vedle třešní existuje více potravin, které s vysokým krevním cukrem umí bojovat.

  • Pomůžou se spánkem

Možná je to s podivem, ale třešně jsou také vynikajícím přírodním zdrojem melatoninu, hormonu, který reguluje spánkový cyklus. Takže pár třešní po večeři a pár po snídani jsou ideálním doplňkem pro zlepšení kvality spánku.

Kromě toho jsou třešně vynikající sezónní přísadou do všemožných sladkých koláčů a buchet, můžeme je zavařit do skvělých kompotů, marmelád. Jenom pozor, třešně mají lehce projímavé účinky, které se můžou projevit už při konzumaci okolo 250 g třešní najednou. Důležité je vyvarovat se při konzumaci třešní přemíry tekutin, především mléka.

Tip Mimibazaru: Vysušené třešňové pecky krásně drží teplo. Pokud jich nasbíráte dostatečné množství, můžete si z nich vyrobit krásně voňavý nahřívací polštářek.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie