Zobrazit přihlášovací formulář

Co všechno může za špatný dech?

  • Publikováno:
Co všechno může za špatný dech?

Někdy nás zápach z úst netrápí jenom po ránu a vyčištění zubů nemusí být vždy dostatečným řešením. Nikdo to nemá rád, každý se chce špatného dechu zbavit co nejdříve, ideálně nadobro. To samozřejmě nejde, ale pokud se vám zdá, že přece jen něco není úplně v pořádku, přinášíme vám několik důvodů, proč mají někteří lidé se zápachem z úst větší problém než jiní.

Ústa jsou plná bakterií. Než si řeknete fuj, zadržte – jsou to dobré bakterie. Pomáhají nám rozmělňovat a trávit jídlo, potřebujeme je pro zdravé fungování zažívacího ústrojí. Špatné je, když se přidají bakterie jiné a/nebo ty dobré hynou.

Nepřeskakujte snídani. Snídaně je hlavní jídlo dne, a to pro úplně celé tělo. Bez snídaně se v ústech neaktivují slinné žlázy dostatečně a ústa jsou nadmíru vysušená. I když si vyčistíte zuby, použijete nit i ústní vodu před tím, než odejdete z domu, bez snídaně na svěží dech zapomeňte.

Káva barví zuby a způsobuje špatný dech. Ale její milovníky to stejně neodradí. Nicméně káva způsobuje skvrny na zubech a vysušuje ústa. Ale nejen to, celkově dehydratuje. Nic z toho není dobrá zpráva, ale všechno se dá řešit. Zuby přírodně vybělíte, doplníte co nejvíce vody a ideálně vynecháte jeden až dva šálky kávy denně.

Ne všechny bakterie jsou dobré. V ústech žijí dobré, ale i špatné bakterie. Ty špatné mají své hlavní stanoviště především na jazyku, takže nezapomeňte při čištění zubů vyčistit také jazyk. Může to být nepříjemné, ale zbaví vás to zápachu z úst velmi spolehlivě.

Nit a mezizubní kartáček. Není to příjemné téma, ale co hnije, nevoní. A to mluvíme o zbytcích jídla, které se můžou každému i přes sebelepší čištění kartáčkem držet mezi zuby. Takže, pokud jste si ještě nezvykli, zkuste na tom pracovat – je to otázka pár týdnů, než si vytvoříte zvyk. Ale budete z něho benefitovat do konce života.

Spaní s otevřenou pusou. Spousta lidí dýchá pusou, i když zrovna nemá ucpaný noc neodbytnou rýmou. Často dýcháme otevřenou pusou v noci, když jdeme spát moc unavení, i to způsobuje špatný ranní dech. Pusou dýchají také lidé, kteří trpí alergií a mají chronicky oteklé sliznice. Co s tím? Pouze si na to dávat pozor a dýchat nosem kdykoliv je to jenom trošku možné.

Přijímáme moc bílkovin. Ne nadarmo se říká, že při zdravém stravování je dobré mít živiny v rovnováze. Ono totiž všeho moc škodí. Současným trendem je vyškrtávat z jídelníčku sacharidy a přidat na bílkovinách, protože budují svalovou hmotu, udržují nás syté atd. Ale jakmile jdeme cestou stravy nadbytečně bohaté na proteiny (zejména ty živočišné), kromě jiných potíží se můžeme potýkat také s ne zrovna libým dechem.

Některé léky. Nikdo nezmění nebo nezruší svou medikaci jen proto, že způsobuje zápach z úst. Ale pokud s tímto problémem bojujete a chcete odhalit jeho příčinu, vězte, že léky mohou být ona. V takovém případě je třeba zavést dodatečná opatření, jako je především maximální hygiena, hydratace, a vyvážená strava.

Sklenička na večer. Každý má jiné zvyky, a pokud mezi ty vaše patří dát si po práci, po uložení dětí nebo jen tak na večer skleničku dvě, můžete se trvale dehydratovat, slinné žlázy nebudou stíhat produkovat tolik slin, které podporují životnost těch správných bakterií v ústech a problém (s dechem) je na světě.

Bojíte se zubaře? To spousta lidí. Ale různé potíže s ústní dutinou, jako jsou kazy, plak, problémy s dásněmi atd. můžou způsobovat kromě bolesti také nevábný dech. Není jiné řešení než postavit se svému strachu a navštívit tolik neoblíbenou ordinaci zubního lékaře. Alespoň jednou za rok!

Ovoce a zelenina jsou zdravé. A nejen pro tělo, ale také pro dech. Tím, že jíme čerstvé ovoce a zeleninu, stimulujeme své slinné žlázy k větší produkci slin, které pomáhají nejen rozmělnit potravu, ale ty „nadbytečné“ vyčistí ústní dutinu od baterií, které živit nechceme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie