Zobrazit přihlášovací formulář

Tipy pro zdravé a rychlé hubnutí I.

  • Publikováno:
Tipy pro zdravé a rychlé hubnutí I.

Máme cíl zhubnout 5 kilo. A co znamená zdravě? Že nebudeme hladovět. A rychle? Za 3 týdny. Už tak je to poměrně šibeniční termín, protože za normálních okolností bychom neměli hubnout o moc rychleji než je kilo za týden. Samozřejmě, všechno jde urychlit, ale riskujeme jojo efekt, ale také zdraví. Některé z následujících tipů jsou relativně kontroverzní, ale krátkodobě s vaším zdravím nehazardují, některé jsou natolik užitečné, že by bylo vhodné je zařadit do své každodenní rutiny.

Zlaté pravidlo – příjem versus výdej

I když kalorie samozřejmě nejsou při zdravém hubnutí všechno, je třeba si je hlídat. Zaveďte jejich počítání, ať už použijete mobilní aplikaci, deníček nebo cokoliv jiného. Není vhodné drasticky snižovat jejich příjem, pamatujte si, že konzumace okolo 1500 kcal denně už může mít negativní dopad na vaše zdraví!

Systematizujte

Sledujte jak cíl, tak cestu k němu. Měli bychom hubnout kontinuálně, ne skokově. A to okolo jednoho kila (maximálně kila a půl) za týden. Je třeba se držet se svými cíli při zemi, být realističtí. Samozřejmě můžeme zvládnout pět kilo za týden, ale vaše tělo vám nejen, že nepoděkuje, ale vrátí vám to i s úroky. Vytvořte si seznam logicky návazných kroků:

  1. ztrácet kilo až dvě týdně, ne víc.
  2. vážit se jednou za tři dny.
  3. vyndejte ze skříně „měřicí“ kalhoty.
  4. po třech týdnech se do nich vejdete.
  5. nebo jakkoliv jinak.

Zvažte snídani

A jsme u první kontroverze. Ano, nejdůležitější jídlo dne. Ano, nastartuje metabolismus. Ano, tělo potřebuje po noci doplnit některé živiny, aby mohlo začít den s nutnou energií… Ale! V rámci krizového managementu hubnutí je to jediné jídlo, které můžeme přeskočit. Proč? Protože nemáme hlad. Při rychlém a zdravém hubnutí jde také o to, aby vám „to vydrželo“. Snáze vydržíte přeskakovat snídani než si odepřít večeři. Pokud to je tak, stanovte si okno během dne, ve kterém se jí. Toto okno by mohlo být ideálně okolo 12 – 20 hodiny. A co se stane? Snížíme si kalorický příjem, aniž bychom večer hladověli.

Snídaně jsou podstatná jídla při zrychleném metabolismu, který máme v případech, že pravidelně cvičíme a dodržujeme nějaké vyživovací zásady. Jakmile se dostanete na váhu, kterou si chcete udržet, samozřejmě se bez nich neobejdete. Ale pokud byste se do snídaní měli pro začátek nutit, třeba vám celý proces hubnutí otráví.

Pijte co nejvíc vody

Minimálně 3 litry denně. A většinu z ní během prvních dvou třetin aktivního dne. Vypitá sklenice vody o desítky procent zrychlí metabolismus, a to až na hodinu a půl od jejího vypití. Takže pijte především před jídlem, ale jinak průběžně celý den.

Káva bude váš přítel…

Zkonzumovaný v přiměřeném množství nám kofein obsažený v kávě nastartuje metabolismus a pomůže při spalování tuků. Jenom kávu nepijte úplně na lačno, pokud máte problémy se žaludkem neb vás trápí pálení žáhy. Pokud nejste kávu zvyklí pít vůbec, tím lépe (tělo ještě nemá vybudovanou rezistenci, která vůči kofeinu vzniká poměrně rychle), ale i s kávou je třeba opatrně.

…a zelený čaj taky

Zelený čaj obsahuje také malé množství kofeinu, ale také spoustu jiných, prospěšných látek. Zelený čaj pomáhá spalovat tuky, ale významně přispívá taky k detoxikaci organismu.

Pozor na přidaný cukr

Cukr je nepřítel nejen všech dietám, ale v současnosti všech lidí obecně. Jeho přemíra v potravinách může za obezitu, cukrovku nebo srdeční problémy, a to jmenujeme pouze některé z následků. Kontrolujte si složení potravin, které kupujete, i když byste na první pohled neřekli, že by mohly (měly) cukr obsahovat.

Zmenšete porce

Stačí o malinko. Prostě si dejte o jeden brambor méně, vezměte si menší talíř nebo jakkoliv zmenšete porci, kterou byste si dali normálně. Každé procento se počítá a budete překvapeni, jaký efekt má tato metoda při dlouhodobém využívání.

Mějte po ruce zdravé jídlo

Toužní po „zobání“ nebo mimořádné svačince může být veliké. A není třeba si ten požitek odpírat! Jen je dobré mít pro tyto případy připraveného něco zdravého, na rozdíl od standardního koblížku nebo sladké tyčinky. Co je dobré mít doma, v práci, v kabelce neustále při sobě?

  • Ovoce
  • Zeleninu
  • Ořechy
  • Vejce natvrdo

Opepřete si život

Pikantní koření urychluje metabolismus, proto jen houšť! Navíc to není jediný přínos, který ostrá jídla při hubnutí mají, snižují nám chuť k jídlu. Pokud vám pikantní chuť nevadí, přiostřete si každé možné jídlo. A nemusíte využívat zdaleka jen kajenský pepř, ale také třeba chilli nebo například skořici.

Zvyšte svůj příjem bílkovin

Jídla bohatá na bílkoviny nám pomáhají budovat svalovou hmotu, ale také spotřebovávají více energie, když je tělo procesuje, tráví. A nemusíte nutně sahat jen po proteinových suplementech, čím víc z přírody, tím lépe.

  • Maso, ideálně hovězí, zvěřina nebo kuřecí a krůtí prsa
  • Vajíčka
  • Mořské ryby, především losos
  • Jogurty, tvarohy

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie