Zobrazit přihlášovací formulář

Největší chyby při žehlení vlasů. Neděláte je také?

  • Publikováno:
Největší chyby při žehlení vlasů. Neděláte je také?

Dokonale hladké vlasy vypadají krásně a upraveně. Není proto divu, že speciální žehličku na ně má doma většina z nás, ať už máme vlasy vlnité nebo rovné. Někdo ji používá jen občas, jiný denně. Právě při tomhle způsobu úpravy, při němž na vlasy působí poměrně vysoké teploty, ale opravdu záleží na tom, zda tenhle spotřebič používáte správně. V opačném případě totiž na vaší kštici dokáže napáchat řadu škod. Prozradíme vám proto, jakých chyb se při žehlení vyvarovat.

V první řadě si zapatujte, že prevence je o mnoho jednodušší (a levnější), než následná regenerace. Používejte proto ochranné spreje nebo gely označované jako termoaktivní. V dnešní době už je nabídka skutečně široká, takže si určitě vyberete. Jakýkoliv přípravek, který chrání vlasy před teplem, je na místě. Teplo je to, co vlasy primárně poškozuje.

Pokud používáte žehličku na vlasy spíše na jemné uhlazení vlasů, pořiďte si raději speciální šampón a kondicionér. V obchodě sáhněte po výrobcích s označením „smoothing“ nebo podobným, které mají na vlasy uhlazující efekt, dodají jim patřičné živiny a uzamknou v nich vlhkost. Jenom pozor, takové přípravky často vedou k častějšímu maštění, protože mnoho z nich je pro vlasy moc těžkých. Po žehlení je také dobré nanést na konečky vlasů vyživující olej.

Mokré vlasy nikdy nežehlete

Pokud se na čerstvě umyté vlasy chystáte použít žehličku, jistěte se, že jsou už doopravdy suché. Jakýkoliv náznak syčení nebo páry znamená, že je se žehlením třeba okamžitě přestat a vlasy dosušit, jinak voda, kterou žehličkou ve vlasech "vaříte", způsobí jejich přesušení a tím pádem i poškození. Zkrepacené vlasy pak budete muset ostříhat.

Pozor na teplotu!

Máte pocit, že na čím vyšší teplotu žehličku na vlasy nastavíte, tím bude výsledek rychlejší a lepší? Tak to je velký omyl. Různé vlasy potřebují různou teplotu. Pokud máte přirozeně kudrnaté vlasy a chcete jednou za čas oslnit hladkou hřívou, asi budete muset na své neposedné kudrny použít vyšší kalibr. Zjistěte, jakou nejnižší teplotou jste schopny dosáhnout kýženého výsledku, a vyšší není třeba.

Žehlete jen po malých pramenech

Nepřejíždějte jeden pramen žehličkou víckrát. Zdá se vám, že je to třeba? To proto, že jste si vzala pramen moc velký (nebo je teplota moc nízká). Co se děje, když žehlíme moc tlustý pramen vlasů? Ty vnější doslova pečeme zaživa, ničíme je ve velkém, ale ty, co jsou schované uvnitř, nezaznamenávají žádný efekt. Aby zaznamenaly, je třeba právě ono nešťastné opakované přejíždění, ale takhle jenom obětujeme první linii. Rozdělte si vlasy do sekcí a berte menší prameny, které bude stačit přejet jen jednou. Klidně pomaleji, ale plynule a jen jednou.

Investujte do kvalitního spotřebiče

Nepoužívejte staré žehličky na vlasy, obnovujte modely. Není to žádné ponoukání k tomu, abyste zbytečně utrácely, ale vývoj nejde zastavit – když napácháme velké škody při žehlení, budeme investovat spoustu peněz do regenerace. Správné nástroje i přípravky pro žehlení nám vlastně můžou ušetřit dost peněz. A to nejen tím, že mají automatické vypnutí.

Žehlicí plochy pravidelně čistěte

Že podle vás žehlička nepotřebuje vyčistit? Vždyť na ní nic není, tak z čeho by byla špinavá? Opak je bohužel pravdou. Ulpívá na ní to, co je na vašich vlasech (kde to mimochodem taky není vidět), případné zbytky kondicionéru, ale i ochranné krémy nebo spreje. Ideální je vyčistit žehličku na vlasy po každém použití, jinak se na ní zbytky spékají a ničí jak povrch, tak následně vaše vlasy.

Změňte směr žehlení

Žehlíte si vlasy vždy jen směrem dolů? Pravděpodobně ano, ale pokud ne, gratulujeme – zachováváte si objem. I seberovnější vlasy jsou hezčí, když neleží přímo na hlavě, ale mají aspoň trošku objem. Takže je třeba je i při žehlení trošku nadzdvihnout. Vezměte pramen, pročešte ho, přichyťte žehličkou a táhněte směrem nahoru, ne dolů k zemi.

Vezměte si k ruce hřeben

Velmi často nepoužíváme při žehlení kartáč nebo hřeben. K čemu, když jsme vlasy rozčesaly předtím? Každý pramen je třeba před přejetím žehličkou pročísnout ideálně hustým kartáčem nebo hřebenem. Jedině tak budete mít všechny vlasy v jednom směru, což je velmi důležité. Pokud máte vlasy různě přes sebe, vytvářejí se na nich žehlením permanentní zlomy, ve kterých vám vlas s největší pravděpodobností brzo upadne.

TIP REDAKTORKY

Pokud si nechcete ničit vlasy každodenním žehlením a přesto je chcete mít hezky hladké, vezměte si na pomoc fén a začněte je sušit všemi směry. Kartáč nepoužívejte, prostě jenom nechte fén různě foukat na svou hlavu. Tímhle způsobem vysušte vlasy asi z 80 %. Pak si teprve vezměte na pomoc kartáč a vlasy vyfénujte dohladka a dosucha. První fáze sušení zajistí, že vlasy budou mít texturu, nebudou působit jako helma. Tedy – i když hladké, hezky přirozené.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie