Zobrazit přihlášovací formulář

Meloun zdaleka není jen voda

  • Publikováno:
Meloun zdaleka není jen voda

Ačkoliv je sladký, obsahuje minimum kalorií, jeho konzumací vlastně spíš pijete, než jíte. Obsahuje vlákninu, vitamíny, antioxidanty, je vhodný při redukční dietě, osvěžující a oblíbený. Řeč je samozřejmě o vodním melounu, zelenině (ano, zelenině!), díky které se mnoho z nás těší na léto. Jak může vodní meloun posloužit našemu zdraví? A věděli jste, že vodní melouny už existují i ve tvaru krychle? A že můžete jíst i jeho slupku?

Vodní meloun je i přes svou sladkou chuť zelenina, je příbuzný okurky, dýně nebo cukety. Ovšem produkuje semena (je to plod) a je sladký, takže teoreticky bychom mu vlastnosti ovoce přiznávat mohli. Matoucí definice stranou, vodní meloun je prostě dobrý a chutný. I když překvapivě mnoho lidí v jeho chuti rozpoznává podobnost právě s okurkou – od lidí, co vodní meloun nejí, protože jim nechutná, uslyšíte pravděpodobně toto jako příčinu jejich averze.

Fakta, báje, zajímavosti

  • Vodní meloun byl pěstován ve starém Egyptě údajně už v období 5000 let př. n. l. Pochází původně z Afriky, dnes je ale největším světovým producentem Čína společně s Japonskem a na světě je pěstováno přes 1200 druhů! V Japonsku dnes pěstují vodní melouny ve speciálních boxech, takže jejich tvar není oválný, ale krychlový. Snaží se tak vyřešit potíže s uskladněním a přepravou.
  • Váhově se jeden plod pohybuje různě, od několika kilogramů (výjimkou nejsou v obchodech ani plody okolo 15 kilo), ale ve světě není stokilový gigant nic mimořádného. Nejtěžší vypěstovaný vodní meloun měl okolo 130 kilogramů! Ke konzumaci jsou však údajně nejvhodnější plody okolo pouhých dvou kilogramů.
  • Kromě sladké červené dužiny můžete konzumovat i zelenou slupku. Je plná chlorofylu a neesenciální aminokyseliny L-citrulinu. Ta nám pomáhá při metabolismu bílkovin, posiluje imunitní systém, zlepšuje hojení, prokrvení svalů i jejich schopnost odbourávat kyselinu mléčnou (ideální při sportovních výkonech!). Melounovou slupku aneb „to zelené“ je výhodné používat do smoothies, kde tvoří překvapivě chutnou kombinaci například s hruškami.

Proč meloun?

Melouny jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, jednoho z nejsilnějších antioxidantů. Nutně ho potřebujeme nejen pro svou imunitu, ale vůbec celkovou kondici organismu. Velmi důležitý je i obsah vitamínů skupiny B, které pomáhají s plodností i správným vývojem plodu, dále především beta karotenu, provitaminu vitaminu A. Díky tomuto složení pomáhá vodní meloun dokonce například v boji s rakovinou.

Meloun je z více než 90% voda. Ale plná vitamínů a minerálů! Takže krom toho, že naprosto skvěle pomáhá s hydratací (která je přes letní měsíce více než žádaná), dodává tělu také spoustu užitečných látek. Díky minimu obsažených kalorií a překvapivě malému množství cukru je meloun geniální potravinou při redukčních dietách a detoxikačních kúrách.

Zajímavostí je, že vodní meloun obsahuje velmi silný antioxidant lykopen, a to dokonce ve větším množství než se objevuje v rajčatech. Lykopen je nezbytný pro zdraví kardiovaskulárního systému.

Díky obsahu vody, vlákniny, vitamínů a minerálů meloun pomáhá:

  • S kardiovaskulárními obtížemi.
  • Je dobrý pro zdraví kostí.
  • Pomáhá s potížemi spojenými se sportovním výkonem, relaxuje svaly.
  • Udržuje nás hydratované, a to velmi příjemným a chutným způsobem.
  • Umí bojovat proti zánětlivým onemocněním.
  • Zlepšuje imunitu.
  • Vylepšuje vzhled pleti, díky hydrataci a obsahu vitaminu A.
  • …a další.

Netradiční na vodním melounu je jeho kombinovatelnost s jak sladkými, tak slanými chutěmi. Velmi často jej najdete jako ingredienci salátů v kombinaci s kozím sýrem, mozzarellou, ricottou, fetou, bazalkou, mátou nebo rozmarýnem, melounovou slupku můžete dokonce nakládat naslano. A to už vůbec nemluvíme o tom, že meloun se velmi často (především v Americe) využívá v kombinacích s alkoholickými nápoji, ideálně s vodkou.

Máte vlastní recept na využití vodního melounu? Podělte se o něj s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Janovská Alena 9. 7. 2016, 16:34
:-o :-o :-o

Kategorie