Zobrazit přihlášovací formulář

Potraviny, které bychom do lednice dávat neměli

  • Publikováno:
Potraviny, které bychom do lednice dávat neměli

Tak nějak jsme si už všichni zvykli, že v lednici všechno déle vydrží. Samozřejmě, chlad zpomaluje veškeré procesy, které v potravinách můžou probíhat, ale nejen to. Chlad je často také mění a tím potravinám neprospívá. Samozřejmě, co se zdravotní závadnosti týče, žádnou potravinu nezkazíme, ale můžeme jejím uchováváním v lednici změnit chuť, konzistenci nebo snížit obsah zdraví prospěšných látek. Co do lednice nepatří?

V lednici můžou potraviny, které je lepší uchovávat při pokojové teplotě, ztratit na kvalitě a chuti a/nebo rychleji „vadnout“. Abychom tomu předcházeli – následující potraviny už pro příště do lednice nedávejte.

Oleje. Tato ingredience v lednici zhoustne, „zmáselnatí“. Olivový a kokosový olej při pokojové teplotě zase získají svou konzistenci zpět, ale jejich chuť není už nikdy, co bývala. Uchovávejte oleje ideálně v chladu, ale rozhodně ne v lednici.

Káva. Ať už zrnková, mletá nebo instantní, lednice jí neprospěje. Káva totiž extrémně nasává všemožné pachy, a těch je v lednici požehnaně. Kávu už pak nikdy „nevyvětráte“. Navíc změny teplot a různá vlhkost vysají z kávy plnost chuti.

Rajčata. Jedna z v lednici nejběžněji skladovaných potravin. Nicméně rajčata v ní ztrácejí chuť, protože chlad brání dozrávání a tedy i plnému rozvití chuti. Pokud dáte do lednice rajčata ještě nedozrálá, rozhodně v ní nedojdou. Dalším problémem je, že chladem mění rajčata svou konzistenci a moučnatí.

Čerstvé bylinky. Ty bychom měli skladovat ideálně ve sklenici s vodou, vydrží vám mnohem déle. V lednici zvadnou a co víc – stejně jako káva, do sebe nasají všechny možné pachy a svou vlastní chuť ztratí.

Cibule. Tu taky najdeme převážně v lednicích. Cibuli nevadí chlad, ale vlhkost. A tak v lednici měkne a posléze nám zplesniví. A pokud bychom ji stihli využít ještě před tím, tak nebude mít tolik intenzivní chuť. Ideální je ji skladovat na chladném a tmavém místě.

Česnek. Ten v chladu měkne, až je každý stroužek jako z gumy. A díky vlhkosti nám začne rašit. Stejně jako pro cibuli je i pro česnek ideální suché, tmavé a chladné místo.

Brambory. Brambory v chladu sládnou, protože se v nich rozkládá škrob na jednoduché cukry. Ideální je skladovat brambory v papírovém sáčku (je prodyšný a nasaje vlhkost, díky které by mohly brambory začít klíčit), chladu a tmě. A pozor – ne v blízkosti cibule, tyto potraviny se vylučovanými esencemi navzájem destruktivně ovlivňují.

Avokádo. Avokádo je obecně velmi ošemetná potravina. Je extrémně těžké odhadnout jeho zralost, a když už se nám to povede, máme na jeho konzumaci asi pět minut, protože pak začíná hnít. Ale i bez této nadsázky bychom ho neměli dávat do lednice – především proto, že nám tam nemůže (podobně jako rajčata) dozrát. Jestli koupíme ještě tvrdé avokádo, je třeba ho nechat při pokojové teplotě a co půl hodiny hlídat, jestli už nám nedozrálo.

Pečivo, zejména kváskový chleba. Pečivo v lednici tvrdne nebo gumoví, podle použitých ingrediencí. A taky začne dříve plesnivět.

Med. Ten při nízkých teplotách rychle cukernatí (pokud se tak stane, můžete ho ve vodní lázni zase rozehřát a „ztekutit“). Nic mu to neubírá na obsahu zdraví prospěšných látek, jenom jeho použití je poněkud obtížnější.

Kečup. Stejně jako různé dipy a omáčky, má kečup jako základ ocet (omáčky a dipy ještě třeba olej). Ocet je konzervant, který zaručuje, že se vám kečup při pokojové teplotě nezkazí – ne, že by mu chlad vadil, ale místo v ledničce zabírat nemusí.

Melouny, okurky. Oboje při nízkých teplotách ztrácí na křehkosti, vadne. Meloun bude měkký a rozplizlý, okurka gumová. Navíc z melounu chlad vytáhne mnoho zdraví prospěšných látek – doslova je zabije.

Toto jsou pravděpodobně nejčastější potraviny, které do ledniček nepatří, a přesto v nich jsou. Některé jenom zbytečně zabírají místo, jiné vyloženě ztrácí na své kvalitě. Možná je dnes vhodný čas na malou potravinovou reorganizaci!                                             

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie