Zobrazit přihlášovací formulář

Nečekané příčiny akné

  • Publikováno:
Nečekané příčiny akné

Projevy akné nám mohou znepříjemňovat celý život, představa, že v dospělosti vymizí, je velmi rozšířený mýtus. I když umíme nechtěné pupínky pěkně zamaskovat make-upem, všichni bychom byli mnohem raději, kdyby především vůbec nevznikaly. A tak, i když asi svou pleť známe a tušíme, jak na co reaguje, je dobré vědět, že akné můžou způsobovat věci, které jsme doteď považovali za naprosto nevinné.

Jak se můžete dočíst v jednom z našich předchozích článků, akné není možné úplně vyléčit, pouze mírnit jeho příznaky. Je to jeden z projevů hormonální nerovnováhy, která se může vyskytnout v důsledku mnoha příčin, věku, cyklu, užívání léků, těhotenství, menopauze… Ale taky obyčejnou stravou. Za zhoršení projevů akné můžou ve stravě především dvě věci:

  • Vysoký glykemický index potravin (který zahýbe s hladinou inzulinu)
  • Přirozený obsah k pleti agresivních kyselin

Ale nebezpečí se skrývají i jinde. Pokud je vaše pleť citlivá a podléhá vlivům všech možných agresorů, zde je přehled nebezpečí, o kterých jste možná ještě nevěděli.

Mléčné výrobky

Ačkoliv fyziologický mechanismus není zcela objasněný, pravdou je, že u mnoha citlivých lidí mléčné výrobky vyvolávají zhoršení kvality pleti. Zajímavé je, že čím víc odtučněné, doslazované a méně přirozené, tím horší efekt mají. Dochucující přísady, které jsou přidávány na konto snížení obsahu tuku, můžou být jedna příčina. Tou druhou je uměle přidaný ale i přirozený výskyt růstových hormonů v mléce (to se od dojnic získává pochopitelně ve stavech, kdy je jejich hormonální hladina vyvážená pro správnou výživu mláděte). Tak jako tak – zkuste sami pozorovat, jestli mléčné výrobky nemůžou za nežádoucí uhříky.

Vitamin B12

Respektive injekce vitaminu B12, tedy jeho velké dávky. Tento vitamin je v poslední době velmi populární, a to zejména díky svým účinkům na metabolismus, na rychlé dodání energie, podpoře krvetvorby a chuti k jídlu, pozitivním účinkům na vlasy a nehty atd. Ale… všeho moc škodí. Velké dávky vitaminu B12 umí zvýšit výskyt bakterie Propionibacterium acnes, která se vyskytuje kolem pupínků. A tak může B12 způsobit akné i na jinak neaknózní pleti!

Pozor! Velké množství vitaminu B 12 obsahují také některé doplňky stravy využívané sportovci při posilování a také většina energetických nápojů!

Líná pračka

Ne, bohužel, pračka sama za to nemůže. Ale pokud máme problémy s akné, měli bychom prát především povlečení (polštáře zejména) zhruba co týden. A pokud se nám večer tak úplně nechce se odličovat, necháváme většinu nečistot na obličeji a potažmo na polštáři, nemůžeme se projevům akné zase tolik divit. Stejné je to ale například také s mytím vlasů – přes den se na ně nachytají nečistoty, a jelikož s culíkem nebo drdolem se spát doopravdy nemá, všechny tyto nečistoty mají v noci ideální příležitost expandovat na náš obličej.

Kondicionér

Vaše vlasy jsou vám za péči vděčné, pokud najdete vhodnou vlasovou kosmetiku a pěnkě necháváte kondicionér působit na umytých vlasech doporučené minuty, dobře pro ně. Ale ne tolik už pro vaši kůži na ramenou a zádech. Kondicionéry jsou mastné a ucpávají póry, navíc některé ingredience mohou citlivější pokožku dráždit. To, co zaceluje vlasové vlákno je to, co ucpává póry, a obyčejnou vodou si ho ze zad nesmyjeme. Proto je více než vhodné po opláchnutí kondicionéru umýt záda a ramena mýdlem, ne jen opláchnout vodou!

Čisticí kartáč na pleť

Používáte ho? Ať už elektrický, nebo mechanický, je to ideální prostředí pro množení různých nechtěných breberek, jako jsou například plísně. Zatímco exfoliační účinek zabraňuje vzniku akné, zároveň ale otevírá póry a pokud není kartáček dostatečně vyčištěný, všechny nečistoty hezky do pleti zase zapracovává. Takže! Alespoň jednou týdně kartáč vezměte a vyčistěte ho přípravkem proti plísním. Nechejte uschnout důkladně a mimo koupelnu, ať není vystavený nadměrné vlhkosti.

Mobilní telefon

Nevěřili byste, kolik různých bakterií je na displeji obyčejného mobilního telefonu. Ale dává to smysl – nosíme ho v kabelce, saháme na něj rukama, které předtím sahaly na kdeco atd. Navíc make-up, který na plochách telefonu ulpívá, je mastný, takže špínu na sobě drží velmi, velmi pevně. Takže naprosto bez jakýchkoliv omluv – displeje telefonu je třeba vyčistit několikrát denně. Jinak si to semeniště bakterií, které přikládáme na tváře, vybere svoji daň na stavu naší pleti.      

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie