Zobrazit přihlášovací formulář

Droždí pro pleť i vlasy, ale i proti nespavosti a depresím

  • Publikováno:
Droždí pro pleť i vlasy, ale i proti nespavosti a depresím

Živé jednobuněčné organismy, které známe především v podobě lisovaných kostek napůl mazlavé a napůl drobivé konzistence umí nejen přeměňovat cukry na alkohol, ale také aknózní pleť na zdravou, nezdravé vlasy na pevné a hebké, normalizovat nespavost, podráždění a depresi a podpořit metabolismus a trávení. Ano, tolik zázraků v jedné kostce za pár korun. Jak droždí využít doopravdy na maximum?

Droždí jak ho známe, je vlastně seskupení obrovského množství potvůrek zvaných Saccharomyces cerevisce, neboli pivních, vinných nebo pekařských kvasnic. Záměrně je lidé využívají už od pravěku, a to především k vytváření alkoholických nápojů. Dnes nám kromě výroby povzbuzujících moků pomáhají s kynutím těsta, ale taky s různými zdravotními a kosmetickými neduhy.

Co droždí obsahuje?

Jsou to především vitaminy skupiny B, díky kterým má droždí tolik pozitivních účinků na naše zdraví i pro naši krásu.

  • Riboflavin – vitamin B2. Úžasný vitamín, bez kterého se zdravá pokožka neobejde. Stejně tak dobře působí na zrak a zažívání.
  • Thiamin – vitamin B1. Intenzivně působí na zlepšení činnosti nervové a kardiovaskulární soustavy.
  • Niacin – vitamin B3. Společně s předchozími ovlivňuje nervový systém, trávení a zdraví pokožky.
  • Biotin – vitamin B7, H. Naprosto nezbytný pro vlasy, kůži a nehty.
  • Kyselina pantothenová – vitamin B5. Ovlivňuje náš metabolismus a nadledvinky v produkci hormonů. Působí tak proti stresu, mírní jeho dopady na náš organismus.
  • Kyselina listová – vitamin B9. Podporuje krvetvorbu, stimuluje metabolismus a v průběhu těhotenství přispívá ke správnému vývoji plodu.
  • Tokoferol – vitamin E. Silný antioxidant, který zabraňuje škodlivému vlivu okolí na organismus. Mimo všech možných účinků upravuje cyklus, působí proti rakovině, ozdravuje kůži a působí blahodárně na kardiovaskulární systém.
  • Minerály (chrom), aminokyseliny.

Jak droždí využít?

Na trhu najdeme mnoho různých druhů droždí. Sušené, lisované, živé, granulované, instantní, mražené… Výhodou je, že všechny jeho formy mají zachovány všechny své blahodárné účinky, protože jinak by prostě nefungovalo.

Aby droždí fungovalo co nejlépe, musí mít přístup ke kvasitelnému cukru (což se nás při domácích maskách zas tak úplně netýká), aktivizuje se teplem a vodou. Při teplotách 1 – 10 stupňů Celsia droždí hibernuje, kvasinky v něm obsažené nejsou doslova schopny pohybu a droždí je neúčinné (ale zase skladovatelné. Proto droždí vždy do lednice!)

Tip Mimibazaru: I obyčejné droždí v kostce si můžete zamrazit – jen ho po vytáhnutí z mrazáku musíte spotřebovat do 24 hodin!

  • První možností je jeho prostá konzumace. Prostě droždí jezte v jeho syrové podobě. Dostanete tak do těla spoustu prospěšných látek v naprosto přírodní formě, zlepší se stavy úzkosti, depresí, obyčejné droždí vám pomůže spát, zmírnit stres a jeho dopady.
  • Druhou možností je vnější vstřebávání. Prostě a jednoduše – masky. Na obličej i vlasy, droždí vám krásně pomůže od všech možných potíží. Jaké masky a jak je použít?

Pleť

Na pleť nám bude stačit obyčejná kostka droždí a trocha vlažné vody. Vše smícháme v misce do kaše, kterou bude možné nanášet na obličej, necháme chvilinku odležet a aplikujeme na vyčištěnou pleť. Necháme zaschnout – minimálně 20 minut – a poté opláchneme vlažnou vodou. Opakujeme zhruba dvakrát týdně. Droždí pleť maximálně vyživí a vytáhne z ní přebytečnou mastnotu, čímž zamezí projevům akné.

Vlasy

Na vlasy můžeme použít více kombinací. Vynikající spojení pro rychlejší růst vlasů, pro jejich zdraví, ale i pro zdraví pokožky hlavy (droždí krásně pomůže například při potížích s lupy). Kombinovat můžete:

  • Droždí a kefír
  • Droždí, vaječný bílek a teplý olivový olej
  • Droždí, med a celé vejce (+ lžička teplé vody)
  • Droždí, med, hořčičný prášek a moučkový cukr (+ lžička teplé vody)

Všechny masky, ať už si vyberete jakoukoliv, aplikujte na umyté vlasy, vysušené ručníkem (nemusí být úplně suché). Nechejte působit alespoň 20 minut poté, co vlasy zabalíte do igelitu a teplého ručníku. Je třeba droždí aktivovat, a to se nám podaří pouze teplem!

Tip Mimibazaru: Teplota droždí hraje při použití v kuchyni velkou roli. Ovšem pokojovou teplotu by nemělo mít jen samotné droždí, ale také všechny ostatní ingredience, se kterými přijde do styku! Pozor ovšem na přílišnou teplotu (při pečení například mléka, které většinou sehříváme, než ho na droždí nalijeme), může být v kontrastu s chladnějšími ingrediencemi kontraproduktivní.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Denčas 19. 2. 2021, 12:07
mně teda skvěle pomáhají pivovarské kvasnice viz. https://www.vlasimo.cz/pivovarske-kvasnice/ pomohli mi hlavně s růstem vlasů a mam po nich i lepší pleť.. droždí bude mít podle mě podobné účinky

Kategorie