Zobrazit přihlášovací formulář

Co mají společného všechny silné ženy?

  • Publikováno:
Co mají společného všechny silné ženy?

Stejně jako je třeba na fyzické síle a kondici pracovat, ani ta psychická nepřijde jen tak sama od sebe. Dispozici pro ni máme všichni, ale jak naložíme se životními zkušenostmi, jak se popasujeme s událostmi a lidmi, které nám osud postaví do cesty, to všechno buduje naši sílu ducha. Cesta každé ženy za psychickou vyrovnaností a sílou začíná výchovou a nepřestává každým dnem. A jelikož před námi v životě stojí větší a větší překážky, musíme svou sílu chránit a posilovat.

To, že život zvládáme s postupujícím věkem stále více s nadhledem, není tím, že by se dělo čím dál méně podstatných událostí, naopak. Jenom máme za sebou věci, které formovaly naši psychiku a daly nám sílu nejen věci vydržet, ale také je řešit, poučit se a umět si z nich vzít to dobré. Jak poznáte tu klidnou a tichou sílu, která dřímá v ženách?

Nespokojí se.

Respektive se nikdy nespokojí s něčím menším, než si zaslouží (pozor, ne, než chtějí). Vědomí vlastní hodnoty dává každému člověku, nejen ženě, tu neochvějnou energii, vůli a odhodlání ke změnám. S postupem času každý zjistí, že spokojit se s něčím, je v konečném důsledku pouhá ztráta času. Protože pud sebezáchovy nás dříve či později stejně dožene a my jsme pak nuceni opouštět práce, lidi a situace za vyhrocenějších podmínek, než je nezbytně nutné. Takové zkušenosti jsou dobré v prvních letech po dvacítce, s přibývajícími léty si můžete ušetřit velké srdceboly a zklamání prostým rozhodnutím, že toto prostě ne, toto je málo. Jak říká okřídlené úsloví: „Teprve vědomí vlastní ceny nás donutí přestat dávat slevy.“

Jde dál.

S předchozím bodem velmi úzce souvisí. Protože zůstat stát na místě ve většině případů znamená ustrnout, spokojit se, zakrnět. Zkušenost nás naučila, že úspěch vychází z malých krůčků neustálé změny, ne ze skokových událostí. Každý malý krok nás posouvá blíže tomu, co chceme, nebo tomu, kým chceme být. Cokoliv se děje, nepřestává na sobě pracovat. Neustálé vylepšování schopností, zdravotního a fyzického stavu a péče o sebe na fyzické i duševní úrovni je pro silnou ženu přirozeností.

Dokážou milovat ostatní, ale i sebe.

Nestaví samy sebe na první místo. Ale zároveň se nepodceňují ani nezanedbávají. Dokážou si vydobýt místo a čas samy pro sebe, aniž by to bylo na něčí úkor nebo z toho měly výčitky svědomí. Respektují a jsou respektovány. Ví, kteří lidé stojí za to, aby si je udržely ve svém životě. Ale také ví, kteří za to nestojí a neusilují o ně. Umí se zbavit těch, kdo pomlouvají, závidí, jsou neupřímní nebo nepřející.

Umí odpustit, ale nezapomenou.

Zdá se vám to jako krutá vlastnost? Pro přežití nezbytná. Protože když zapomenete, můžete dopustit, že se vám to stane znova. Každá silná žena ví, že bez odpouštění by se stala jenom obětí svého vzteku. Ale doopravdy zapomenou nelze, každá zrada se vepíše do našeho srdce a čeká tam, aby znovu zabolela. Proto je důležité jim předcházet – nezapomínat. Znáte to: „Obelsti mě jednou, tvoje hanba. Obelsti mě dvakrát, moje hanba.“

Nestarají se tolik o to, co si myslí ostatní.

Ví, že nejsou dokonalé, ale kdo je? Jde jim především o to udělat pro sebe a ostatní to nejlepší, přijmout, že někdy někomu jejich maximum nemusí připadat dostatečné, a… mávnout nad tím rukou. V životě nelze vyhovět všem, nelze se všem zalíbit a naplnit veškerá očekávání. A tak je to v pořádku. Nikdo se nechce na konci každého dne trápit kvůli tomu, co není, ale radovat z toho, co je. Hra na srovnávání je zbytečná, nebezpečná, frustrující a smutná. Navíc – přijetím vlastních chyb se každý naučí krásné nové vlastnosti – přijímání chyb ostatních. A to je velká úleva. Každému v okolí silné ženy se existuje volněji a lépe, protože respektuje sama sebe, a tím pádem i ostatní.

Mají silnou podporu přátel a rodiny.

Je možné, že jsme takoví, jací jsou naši přátelé? Síla osobnosti spočívá v její stabilitě. Stabilitě, kterou sama cítí, ale také sama dopřává ostatním. Skutečně silné ženy mohou mít kolem sebe neustále nové lidi, nové přátele, nové zážitky, ale zároveň mají kolem sebe neměnný okruh přátel, se kterým si vždy a za všech okolností poskytují maximální možnou pomoc a oporu. Totéž platí pro vztahy v rodině, i když tady báze dobrovolného výběru tolik nefunguje. Silná a pevná síť podpory je ovšem reciproční, silná žena si umí o pomoc říct (a takovými požadavky neplýtvá), ale zároveň ji poskytnout.

            

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie