Zobrazit přihlášovací formulář

Boříme mýty o mladistvém vzhledu II.

  • Publikováno:
Boříme mýty o mladistvém vzhledu II.

Stejně, jako bychom měli používat pro každou sezónu jiný parfém, měli bychom pro každou „sezónu“ našeho života zvažovat, co nosit, co ne, co si pořídit do šatníku, co z něj vyřadit, jak se namalovat, co s vlasy, jak na hyper módní trendy a podobně. Nic naplat, chceme se líbit a časem si musíme připustit, že mládí je jen jedno, a časem je třeba ho nahradit mladistvostí a sofistikovaností. A to už stojí nějaké to zamyšlení. Protože s šortkami a nátělníkem nemůžeme dělat parádu věčně. Bohužel.

Oblékáme se příliš „trendy“. To je ovšem paradox, že ano? Pokud nemáte vyloženě neomezený rozpočet, je lepší soustředit se na vlastní styl než na ten z přehlídkových mol a časopisů. Raději než do extravagantních kousků oblečení bychom měli investovat do těch univerzálních a kombinovatelných s naší stávající garderobou. Protože jeden módní výstřelek s neodpovídajícím zbytkem (a tím myslíme také doplňky, vlasy, make-up a podobně) může působit spíš výstražně než mladistvě. Což ovšem neznamená, že by v šatníku měla chybět extravagance. Jen ji přizpůsobte spíše svému stylu než obecným trendům.

Oblékáme se příliš „mladě“. Souvisí to s předcházejícím bodem, i když ne v tak extravagantním slova smyslu. Když potkáte „skoroještěškolačku“ oblečenou podobně jako vy, hádejte, kdo z toho srovnání vyjde lépe. Naše společnost má očekávání, a to i ohledně vzhledu. Na podvědomé bázi je každý z nás schopen ocenit, když vypadáme mladě, ale ne tím prvoplánovým způsobem. Když dokážeme najít balanc v tom, co je mladistvé, s tím, co nám přísluší, sluší, lichotí a pasuje. Přílišné snahy oblékat se jako naše dcery si ostatní všimnou, ale ne způsobem, jakým bychom chtěli. Působí to prostě jako pěst na oko a jenom tím zdůrazníme kontrast snahy a reality. A to je nežádoucí.

Nostalgie nad oblíbenými kousky. Stejně, jako není úplně žádoucí pořizovat si trendy kusy, není žádoucí ani lpět na těch starých. Jako třeba deset a více let. Krom toho, že se změnila doba, změnila se i naše postava, a co nám kdysi lichotilo, dnes už zdaleka nemusí. I pokud jste si někdy nechali ušít na míru kostýmek, šaty nebo cokoliv, přijde doba, kdy je na čase dát mu svobodu. Navíc na většině oblečení je jejich stáří poznat, a nechceme, aby se to odrazilo i na nás!

Nosíme něco „moc“. A to moc úzké, moc široké, moc krátké nebo moc dlouhé. NA jedné straně jde o to, jak v tom vypadáme, ale především o to, jak se v tom cítíme. Pokud si za účelem mladistvějšího vzhledu vezmeme sukni kratší, než jaká se nachází v naší komfortní zóně, ostatní to poznají. Vypadáme tak, jak se cítíme!

Nenosíme pásek! Často je třeba opticky rozbít siluetu. Ačkoliv by to na první pohled nemuselo znít pravděpodobně, kontrastní pásek přes šaty, tuniku nebo delší halenku zlepší i potenciální problém s větším bříškem.

Špatné kombinace. Těm se člověk asi nevyhne v žádném věku, ale v čím pozdějším, tím méně nám budou lichotit. Když se horní díl oděvu bije s tím spodním, to je prostě špatně. Materiály musíte mít v oku, ale základní zlaté pravidlo je – pokud máte úzké kalhoty, volte volnější vršek. A naopak. Rozhodně ale volte střihy i materiály tak, aby byly kompatibilní s postavou.

Bezhlavé sledování barevných trendů. Nenarážíme na to, že nikomu nesluší všechny barvy, a když je v kurzu fialová, neznamená to, že ji nosit musíme. V posledních letech jsou ale například na výsluní barvy tlumené a pastelové. Ty automaticky ne úplně svěží pleti přidají roky, vypadáme v nich sešle, sepraně a unaveně. Místo toho je dobré si v šatníku držet stálé barvy neutrálních odstínů – černé, hnědé, velbloudí, béžové, khaki a bílé. Ty kombinovat se sytými barvami a v trendy pastelových volit například jen doplňky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie