Zobrazit přihlášovací formulář

Jsou mikrovlnné trouby nebezpečné pro naše zdraví?

  • Publikováno:
Jsou mikrovlnné trouby nebezpečné pro naše zdraví?

Málokterý vynález zdomácněl v našich kuchyních tak rychle, jako mikrovlnná trouba. Její využití je tak praktické, že usnadňuje ohřívání i vaření jídla už po generace. Tento původně vojenský vynález je ale tématem mnoha kontroverzí. Často slýcháme názory, že ohřívání v mikrovlnné troubě je nezdravé. Proč? A co bychom rozhodně nikdy v mikrovlnce ohřívat neměli?

Náhodný vynález století

Pravdou je, že o vynalezení mikrovlnné trouby se nikdo nesnažil. Celá anabáze se udála v roce 1945 pod taktovkou jistého P. L. Spencera, který pro zbrojařskou společnost vyvíjel nový typ radiolokátoru – magnetronu. Při zkoumání si všiml, že se mu v kapse úplně roztopila tabulka čokolády. Aby si ověřil, že to nebylo „živočišným teplem“, zkusil před magnetron umístit sušenou kukuřici… a na světě byl první popcorn z mikrovlnky. Pokus pak opakoval na vodě a vejci (a pokud jste někdy dali vejce do mikrovlnky, určitě si umíte představit, jak to dopadlo), no zkrátka za pár let spatřila světlo světa první mikrovlnná trouba. Měla vodní chlazení, vážila skoro 400 kilogramů, měřila téměř dva metry a stála jmění.

Jak funguje, proč se točí a co vlastně ohřívá?

Když dáte do mikrovlnky prázdnou misku, i po několika minutách ji vytáhnete studenou. Když tam dáte jídlo nebo pití, ohřeje se do pár vteřin. Jak to? Mikrovlnka totiž ohřívá vodu, a to extrémně. No a voda je přece ve všem, že ano?

Jinak se to ovšem má s ledem – ten má mnohem pevněji vázané molekuly, takže mikrovlnka obecně není k rozmrazování potravin vhodná, ledové části zůstávají ledové, kdežto ty s roztopenou vodou se už vaří. Proto i před tím, než dáte rozmrazit třeba maso, je dobré ho nechat chvíli „povolit“. Speciální funkce na rozmrazování u mikrovlnné trouby fungují tak, že se střídavě zapíná a vypíná – rozehřeje části, kde je voda, a ty pak v době bez pulzu ohřejí své nejbližší ledové okolí.

Zajímavý je taky ten točící se talíř. Víte, proč v mikrovlnkách je? Protože v rámci jedné trouby není na všech místech stejná intenzita vln, ne všude by se stejná věc stejně ohřála. Je proto třeba, aby se vložený pokrm otáčel a dostal se tak do co nejvíce míst. Pokud se chcete podívat, kde a jak vaše mikrovlnka hřeje, pořiďte si faxový termopapír. Dejte ho do mikrovlnné trouby, zapněte a v místech, kde jsou vlny nejsilnější, vám bude černat.

Nebezpečí mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba je vlastně radar. Mikrovlny pohlcují kovy, ale sklo nikoliv – proto je ve skle na dvířkách integrovaná kovová mřížka, která zabraňuje mikrovlnám, aby „opustily troubu“. Čeho si ale můžete všimnut je to, že při svém provozu může mikrovlnka rušit wi-fi signál v okolí… Teorie o tom, proč jsou mikrovlny pro člověka nebezpečné, najdete všude na internetu. Od způsobování poškození mozku, přes vznik rakoviny žaludku po konzumování jídel z mikrovlnky, patologické změny v molekulární struktuře jídla, které nám škodí atd. Zatím neexistuje spolehlivé potvrzení (ani vyvrácení) těchto teoretických negativních účinků, takže se budeme věnovat tomu, co prokázáno je. Vodní pára má větší objem než voda a ohřevem dochází ke zničení některých aminokyselin a vitamínů (ale to při každém ohřevu, nejen v mikrovlnce). Z toho vyplývá…:

Do mikrovlnné trouby bychom neměli dávat nevhodné plasty. Sklo a keramika jsou v pořádku, stejně tak plasty označené „Microwave Safe“ (bezpečné pro užití v mikrovlnné troubě). Jinak je možné, že se z plastů při zahřátí uvolní do jídla zdraví škodlivé látky.

To mějte na paměti, i když dáváte do mikrovlnky cokoliv přikryté potravinovou fólií!

Rozhodně neohřívejte vejce. A už vůbec ne celé a syrové. To vám v mikrovlnce s téměř stoprocentní jistotou exploduje. Když už chcete ohřát vejce jako syrovou surovinu, rozklepněte ho do misky a propíchněte blanku na žloutku.

Nikdy neohřívejte v mikrovlnce mateřské mléko. A to právě kvůli nerovnoměrnému ohřevu v mikrovlnné troubě. Může se stát, že nadměrným ohřátím ztratí mléko své zázračné schopnosti pěstovat dětskou imunitu a bude z něho jen tekutina, ještě s potenciálem rychlejšího množení bakterií. A na konto ohřevu plastů v mikrovlnce – mateřské mléku v plastové lahvičce v mikrovlnné troubě je asi nejhorší možná kombinace.

Nevařte v mikrovlnce brokolici. I když je rychle hotová (resp. ohřátá), pokuste se odolat pokušení a připravujte ji tak, jak je to nejšetrnější – v páře. V mikrovlnné troubě totiž zničíte více než 90 % všech vitamínů a prospěšných látek, především ale antioxidantů (v páře jen okolo deseti procent).

Nerozmrazujte v mikrovlnce ovoce. Mražené ovoce je ve skutečnosti dobrá věc, protože mráz (na rozdíl od tepla) zachovává většinu vitamínů. Ty začíná ovoce ztrácet ihned po utržení a existují tvrzení, že ovoce zmražené bezprostředně po utržení může obsahovat více vitamínů než to, které k nám „čerstvé“ cestuje několik dní. To všechno ale zničíme, když ovoce zahřejeme. A že v mikrovlnce dostane zabrat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie