Zobrazit přihlášovací formulář

Slepičí polévka nejen pro duši, ale i pro tělo

  • Publikováno:
Slepičí polévka nejen pro duši, ale i pro tělo

Možná vás taky kdysi maminka nutila jíst vývary všeho druhu s nakrájenou zeleninou, čímž zajistila, že vařená mrkev, celer a petržel jsou vaší noční můrou i teď. Buď jak buď, vývar je takový malý poklad, který nám nejen dává sílu fyzickou, ale právě díky všem možným rodinným, přátelským a společenským asociacím i tu psychickou. Jaká jsou největší pozitiva nejoblíbenější polévky na světě? A jaké jsou tajné tipy proto, aby byla co nejlepší?

Na ten nejlepší vývar neexistuje nikde správný recept. Protože stejně bude nejvíce vždycky chutnat ten, na který jsme zvyklí (většinou právě od maminky). Ale i když sto lidí má sto chutí, co člověk, to stejné zdravotní benefity. Jaké to jsou? Co všechno vývar dává tělu?

  • Bojuje s infekcí, chřipkou a nachlazením. A to nejen tím, že je horká (i když to také hraje roli, pomáhá nám se „vypotit“). Obsahuje mnoho prospěšných látek včetně nezbytných vitamínů (i když méně, než syrová varianta zeleniny).
  • Mírní artritické bolesti. Opět to souvisí s protizánětlivými účinky. Vývar z kostí obsahuje glukosamin, látku, která stimuluje růst kolagenu, a tím přispívá i k mírnění bolestí a regeneraci kloubů.
  • Pomáhá při vývoji, růstu a obnově kostí. Obsahuje totiž velké množství živin (vápník, hořčík, fosfor), které jsou důležité pro správné fungování našeho skeletu.
  • Zlepšuje trávení. Želatina, která je v každém vývaru obsažená, podporuje tvorbu a správné fungování trávicích kyselin. Stejně tak pomáhá chránit celou sliznici trávicího ústrojí.
  • Doopravdy zlepšuje psychiku. Vývar obsahuje aminokyselinu glycin, která působí inhibičně na nervovou soustavu, tedy nás zklidňuje (rozhodně tedy v dávkách obsažených ve vývaru). Zajistí nám taky lepší spánek.
  • Pro krásné vlasy, nehty a pokožku. Právě obsažená želatina a látky podporující tvorbu kolagenu nám krásně působí na pleť a sílu vlasů a nehtů.

Jak na ten nejlepší vývar?

Dobrý vývar je dodnes považován za vrchol kulinářského umění. Nejen, že nás umí uzdravit, zmírnit kocovinu, posílit kosti a zkrásnět, ale tvoří také základ pro mnoho dalších jídel. Jaké jsou domácí tipy na ten „nejlepší“?

Vývar nejdřív vůbec nesolím, až když je hotový. Přijde mi, že má pak mnohem plnější chuť a lépe se mi dochucuje kořením, navíc ho nepřesolím.

Lada, 44

I ten nejobyčejnější vývar třeba z kuřecích skeletů vařím ve velkém objemu a přes noc. Co nepoužiju, nechám zamrazit do omáček. Prostě do velkého hrnce naskládám všechny ingredience, zaliju vodou, přikryju pokličkou s malou škvírkou, dám na ten nejslabší plamen a jdu spát. Polévka ani neprobublává, jak mírně se vaří, a je silná, aniž by moc ztratila na objemu.

Jaroslava, 39

Nejlepší vývar je podle mého z krůtích krků. Ty jsou tak masité, že když je potom do polévky oberete, máte naprosto plnohodnotné jídlo, druhé ani být nemusí.

Kateřina, 25

Do vývaru ráda přidávám aspoň čtvrtku červené papriky. Má pak takovou trošku pikantnější chuť, ale zároveň úplně nádhernou, plnou barvu.

Zdenka, 60

Máte i vy nějaké osvědčené tipy na skvělý vývar? A jak vám pomáhá v kuchyni, v nemoci a na duši? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie