Zobrazit přihlášovací formulář

Spánku až moc? Ano, i to se může stát.

  • Publikováno:
Spánku až moc? Ano, i to se může stát.

A ještě k tomu nás moc spánku ohrožuje na životě. Nebojte se, není to až takové drama, navíc většina z nás trpí spíš opačným problémem – nedostatkem spánku. Ale i jeho přemíra nás může pěkně potrápit. Pokud pro vás věta „konečně se pořádně vyspím“ znamená strávit v posteli dvanáct hodin a není to výjimečný stav, můžete si zadělávat na zdravotní potíže. Na jaké?

Kvalitní spánek je vlastně základem pro veškeré naše zdraví. Ale kvalitní neznamená dlouhý. Ani doporučovaných osm hodin denně nemusí vyhovovat každému, záleží to na věku, pohlaví, zdravotním stavu, ale i na obyčejném vlastní biorytmu. Už se vám někdy stalo, že jste byli po osmi hodinách spánku celý den přepadlí a bez energie? A po šesti naopak čilí jako rybičky? A třeba po jedenácti jste se nevzpamatovali zhruba dva dny? Čtěte, co všechno se může dít, když spíte moc.

Můžete si zadělávat na srdeční problémy. Pokud spíte méně než 6 hodin denně, vystavujete tělo většímu riziku, ale pokud je vaše spánková norma okolo devíti až jedenácti hodin denně, zvyšuje se riziko onemocnění srdce podle některých zdrojů až o třetinu.

Můžete najít přímou úměru mezi délkou spánku a váhou. Od ideální doby výše vystavujete své tělo riziku nabírání váhy z přemíry spánku. Je to jednoduché – ve spánku se nejen, že nehýbete, ale také máte mnohem pomalejší metabolismus než v bdělém stavu. No a navíc nezbývá čas na pohybové aktivity, denní povinnosti zaberou větší procento času.

Rizikový faktor pro cukrovku. Mnoho spánku vám může stabilně zvýšit hladinu krevního cukru a dovést tělo k cukrovce druhého typu. Samozřejmě je to jen jeden z faktorů, ale proč riziko zvyšovat?

Špatné soustředění. Ne a ne zaostřit mysl? Na vině může být také moc dlouhý spánek. Ale zdaleka ne jen – spáči, kteří v posteli tráví déle času, než je průměr, se v noci častěji budí, a tak bývají paradoxně nevyspaní. Chybí jim totiž dostatek hlubokého spánku.

Můžete riskovat předčasnou smrt. Zní to děsivě, ale jedno s druhým… (cukrovka, srdeční choroby, nadváha) neznačí nic dobrého. Dlouhý spánek zdaleka není hlavní ani jedinou příčinou úmrtí v mladém věku, ale svou roli hraje také.

V neposlední řadě trpí vaše psychika. Deprese a spánek jdou ruku v ruce, jen je to bohužel začarovaný kruh. Stejně, jako nevyřešitelný spor vejce versus slepice, jsou dva úly pohledu. Lidé s depresí obyčejně spí déle, nebo lidé, kteří spí déle, trpí často depresemi.

Ale není třeba se obávat, skutečně rizikovým nadměrným spaním trpí údajně jen okolo 4 % populace. To, že si sem tam, když je možnost, o víkendu přispíte déle, než je průměr, zase tolik nevadí (i když s metabolismem to umí zamávat také). Jedním z největších nešvarů když přijde na spánek, je odkládání budíku. Zná to asi každý, z jednoho ranního odložení se rázem stane půlhodinka velmi nekvalitního spánku, která může ovlivnit nepříznivě celý den. Tak pojďme začít od toho – zkusme ideálních 7 hodin a vstávat napoprvé!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie