Zobrazit přihlášovací formulář

Falešní přátelé, máme je všichni

  • Publikováno:
Falešní přátelé, máme je všichni

Ani to nemusí být lidé, které považujeme za přátele. Ale určitě to znáte, ve vašem okolí se objeví někdo, kdo je ztělesněná dobrota, má o vás upřímný zájem a chce vám pomáhat a být dobrým přítelem… nebo ne? Spousta tak prapodivně milých lidí má skryté motivace, na které přijdete v tu nejméně vhodnou dobu. A mohou vám také ublížit. Jak rozpoznat lidi, kteří vypadají, že to s vámi myslí dobře, ale ve skutečnosti jim jde o něco jiného?

Život je série pokusů a omylů a ani přes sebevíc zkušeností nemáme nikdy jisté, že se nespálíme v úsudku. A naučit se rozpoznat lidi, kteří se nás svou domnělou dobromyslností budou snažit manipulovat popřípadě z nás nějak benefitovat, to je schopnost velmi žádoucí. Ušetří nás totiž velkých zklamání.

Zpočátku jsou velmi starostliví, ale pak…

…se naplno projeví, že sledují své vlastní zájmy, svou vlastní agendu. Může jít o pracovní úlevy, hlídání dětí, půjčování peněz, shánění informací, cokoliv. Svou starostlivostí a zájmem si vás nakloní na svou stranu a poměrně rychle začnou své pozice zneužívat. Pokuste se takovým lidem vyhnout. Důvěřujte svému instinktu. Nemusí to nutně znamenat, že nebudete otevřeni novým přátelstvím, jenom je dobré mít na paměti, že spousta přátelství v dospělém věku se uzavírá vlastně spíš jako strategická spojenectví. Chraňte si své emoce.

Zdají se velmi křehcí, ovšem…

…vaši empatii, soucit a ochotu začínají rychle zneužívat ve svůj prospěch. Jde to ráz na ráz a vy najednou vidíte, že obětujete své potřeby pro naplnění jejich. I když vám nabízí fragmenty přátelství, málokdy jsou upřímné. Existuje několik varovných znamení, jedním z nich například je fakt, že se takoví lidé nikdy neřídí vašimi radami. Zezačátku vypadají vděčně za vaše slova zkušenosti a dobře míněných podotknutí, nicméně donekonečna opakují stále jeden a ten samý vzorec negativního chování. A vlastně nakonec chtějí, abyste ten vzorec opakovali s nimi.

Opakují vám, co je pro vás dobré, i když…

…už od vás stokrát slyšeli, že a jakou máte vlastní cestu, že víte, co se sebou, umíte si poradit. Falešní přátelé ve skutečnosti neposlouchají, vaše názory a osobnost je zajímá jenom do té míry, do jaké je mohou využít. Jste pro ně platforma pro demonstraci vlastních názorů, mají touhu po kontrole (a to může být nebezpečné). Jejich motivace a pohnutky mohou být různé, k takovému chování se často nevědomky uchylují osobnosti s narcistickými rysy. A obecně v tom nemusí být z jejich strany primárně špatný zájem, ale efekt je pro „oběť“ velmi nekomfortní.

Vypadají, že o vás mají zájem, ale naopak…

…když chtějí zastihnout oni vás, povede se jim to vždy. Když ale vy chcete zastihnout je, to už je jiná písnička. Opět jde o jejich potřebu kontroly, kontaktem směrem k vám si ověřují, že jste stále k dispozici, ignorovanými pokusy o kontakt z vaší strany si svou pozici zase udržují. A vždy vás uchlácholí velmi vřelými omluvami a často i sypáním popele na hlavu, proč jste je vlastně nemohli zastihnout. Ale tak se nechovají lidé, kterým na vás záleží. Díky opravdovým přátelům se vždy cítíte lépe, ne hůře.

Pokud se nad svými vztahy s některými lidmi zamyslíte racionálně, vyplynou fakta, která si nechceme připustit, která nechceme vidět. Málokdo si rád přiznává, že ho někdo zneužil, ale netřeba to brát jako poklesek, prohru nebo ponížení. Někdy je na čase postavit se sami za sebe a zbavit se lidí, kteří nám v životě pouze berou. A přiznat si špatný úsudek a nevhodně investované emoce. To se ale stává, důležité je, jakmile si jedovatost přátelství uvědomíme, kontakty přerušit nebo omezit na takovou míru, jaká je jen možná.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Lenicka2571 9. 10. 2016, 8:39
Po 20 letech jsem taky procitla. :-)
evicela 6. 10. 2016, 20:29
přesné, naprostá pravda každého slova, bohužel :-S
Larissa 6. 10. 2016, 13:35
(Y) (Y) (Y)

Kategorie