Zobrazit přihlášovací formulář

Symptomy, které by žena neměla ignorovat

  • Publikováno:
Symptomy, které by žena neměla ignorovat

Znáte to, děti, manžel, rodina, práce, domácnost, domácí mazlíčci, tam je někdo nemocný, tu potřebují rodiče pomoct. Život ženy je skutečný zápřah, i když to všechno se děje s láskou a vřelostí, které je schopná jenom milující máma. Často se ale stane to, že pro samou péči o blaho okolí zanedbáváme péči o sebe sama. Přechodit chřipku není nic výjimečného (upřímně, kdo si může „dovolit“ si na týden lehnout?), ale ženy často ignorují i mnohem závažnější symptomy.

Je něco jiného ignorovat rýmu a ignorovat nenadálé krvácení. Prostě, ruku na srdce, každá z nás má strach, že se do ohrožení zdraví dostanou naši milovaní, ale co se týče sebe, máme tak trošku dojem nesmrtelnosti. Pokud pravidelně chodíte na preventivní prohlídky a nepodceníte nic abnormálního, co se vašeho zdraví týče, gratulujeme. Pro ostatní máme důrazné doporučení až varování – toto rozhodně nepodceňujte. A nebojte se „obtěžovat“ lékaře!

Mimomenstruační krvácení. Ano, existuje ovulační krvácení, krvácení ze zapomenuté antikoncepce atd. Svůj cyklus znáte sama nejlépe, něco už jste s lékařem konzultovala, poznáte, kdy to prostě nemá být. Ale obzvlášť věnujte pozornost krvácení v období menopauzy. Může být znamením všech možných věcí, mezi které patří i některé typy rakoviny.

Bolest zápěstí, necitlivost, brnění prstů. To všechno patří mezi projevy syndromu karpálního tunelu, což je neurologické onemocnění, které se dá operovat, ale neléčené může vést k trvalému poškození svalů nebo nervů.

Rychlý a nevysvětlitelný úbytek na váze. Ztráta váhy je většinou něco, co by nám zas až tak nevadilo. Ale pokud jste neprovedla žádné změny v jídelníčku a/nebo jste nezačala významně cvičit, není ztráta váhy znamením ničeho dobrého. A mluvíme o široké škále příčin, od stresu a psychických záležitostí po rakovinu tlustého střeva. Například.

Nadýmání a plynatost. Obojí často souvisí s menstruačním cyklem nebo změnou jídelníčku, ale pokud jsou symptomy přetrvávající, není na co čekat. Bolesti břicha, nadýmání, plynatost a časté nutkání k močení jsou příznaky rakoviny vaječníků, které se ne nadarmo říká tichý zabiják.

Nadměrné močení. Pokud se vám změnila potřeba dojít si na záchod na až zarážející frekvenci při relativně stejném pitném režimu. Nemusí jít o nic, může jít o cukrovku, ale i další diagnózy.

Bolest zubů. A to ne toho jednoho, na které máte kaz a už déle než půl roku se objednáváte k zubaři. Pokud bolí zuby jako celek, začala jste nesnášet teplotní změny a horké nebo studené vám dělají extrémně zle, pokud vás bolí nebo otékají dásně, může to být příznakem infekce nebo významně snížené obranyschopnosti (a tedy i například některých autoimunitních onemocnění).

Změny prsou. Ne každá bulka je rakovina, ale na prsou se nemění jen ony. Samozřejmě, nahmatáte-li si jakoukoliv bulku, cesta k doktorovi by měla být naprosto bezprostřední, stejně tak ale objeví li se důlky v kůži nebo její lokální svraštění, bradavky, které se obracejí dovnitř, změna jejich velikosti, výtok z bradavek nebo začervenání jejich nebo kůže na prsou.

Vaginální diskomfort a různé změny. A ty změny především v pachu. Toto je velmi intimní záležitost, o které se valná většina žen stydí mluvit – a to i se svým lékařem. A tak potom, co vyzkoušíme všechny možné volně prodejné gely, tablety nebo výplachy a příznaky neodezní, nezbývá nic jiného, než zamířit do ordinace. A objeví-li se k tomu všemu horečka, zkuste se raději na volně dostupnou léčbu vykašlat a jít k doktorovi rovnou!

Změny na kůži. Všichni se tak trochu máme v oku, takže jakmile vám začne připadat, že některé vaše znamínko mění velikost nebo barvu – na kontrolu s ním! Stejně tak s různými skvrnami a novými hrbolky, boulemi nebo výrůstky. Věnujte pozornost i objevujícím se a zase mizejícím boulím na kůži (například na chodidlech) a zmiňte se o nich lékaři!

„Něco jako chřipka.“ A jsme u toho slavného přecházení chřipky a jí podobným stavům. Pocení, nevolnost, závratě, únava, tlak nebo bolest na hrudníku, bolest břicha nebo zad velmi často ignorujeme, protože jsou podobné chřipce a „běžnému“ sezónnímu nachlazení. Ale v kombinaci s častou bolestí například dolní čelisti, krku, nedostatku dechu atd. může jít také o příznak infarktu. Tyto příznaky mohou trvat několik dní nebo hodin předem, takže pokud cítíte, že tak úplně není akutní útok agresivní chřipky, nepodceňujte to.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

LILIEN-1 26. 2. 2017, 20:33
Skvělé (objimam)
Sissi29 8. 10. 2016, 9:54
*-)

Kategorie