Zobrazit přihlášovací formulář

Věci, které pravděpodobně skladujeme na špatných místech

  • Publikováno:
Věci, které pravděpodobně skladujeme na špatných místech

A jestli jste si mysleli, že nevhodně se dá skladovat jenom jídlo, tak jste měli pravdu jen částečně. Jídlo je jedna věc, ale jaká jsou nejvhodnější místa pro léky, oblečení nebo třeba dokumenty a fotky? Špatným skladováním spousta věcí ztrácí barvu, sytost nebo trvanlivost, v případě jídla přispíváme nevhodným uskladněním k množení bakterií, plísní nebo ke ztrátě vitamínů a chuti. Takže – jaké jsou naše nejčastější hříchy ve skladování všeho možného?

#1 Důležité dokumenty. Taky máte pas v šuplíku v ložnici, doklady od auta ve skříňce v obýváku, průkaz od psa bůh ví kde, stejně tak rodný a oddací list? Kromě dokladů, které nosíme v peněžence, máme doma spoustu jiných, velmi důležitých dokumentů. Od všech bychom měli mít kopii, kterou uskladníme na jiném místě než originál. Originály bychom zase měli skladovat pohromadě ve vodě a ohni odolné schránce, kterou bychom mohli v případě nouze prostě jen popadnout a jít. Zní to velmi paranoidně, ale taková schránka nám může v případě nouze, jako je třeba požár, živelná katastrofa, vloupání atd. ušetřit doopravdy hodně starostí.

#2 Fotografie. Spousta z nás ještě nepodlehla zběsilé digitalizaci a má doma obyčejné papírové fotky. Ty mají tendenci časem blednout, ztrácet barvu a ostrost. Abychom tomu předešli, je třeba je skladovat na temném a suchém místě, kde nebude mít tisk přístup k žádné formě kyseliny. Ideální je skladovat fotky v papírových albech a ta v papírových krabicích s víky. A rozhodně bychom je neměli ukládat v garážích, sklepech nebo na půdách – kvůli vlhkosti a/nebo horku. Před uskladněním bychom měli odstranit všechny nálepky, gumičky, spony atd. Pokud už chceme „skladovat“ pouze digitální fotografie, je doopravdy dobré je zálohovat. Zvažte externí pevný disk nebo cloudové úložiště – nikdy nevíte, co se s vaším počítačem stane.

#3 Oblečení. Skladujete sezónní oblečení v šuplících, válendách nebo jiných úložných prostorech? Tvrdé a neforemné prostory nedělají oblečení úplně nejlépe. Šaty se v nich samozřejmě pomačkají, ale jsou li skladovány dlouhodobě, u některých materiálů to pomačkání nepůjde rozžehlit, může dojít k permanentním změnám. V plastových sáčcích se zase může uskladnit i nechtěná vlhkost a oblečení tak může zatuchnout a postupně také žloutnout. Ideální pro skladování jsou prodyšné látkové tašky na zip, do kterých můžete vložit třeba přípravek proti molům a dalšímu nežádoucímu hmyzu.

#4 Podložka na cvičení. Nejčastěji na jógu. Znáte to – na spoustu hodin si nosíme vlastní gumovou podložku. A nejhorší místo pro její skladování je v autě (tam, kde ji pravděpodobně máme „uskladněnou“ skoro všichni). Změny teplot a popřípadě přímé sluneční světlo způsobují, že materiál křehne a začne se lámat a drolit. Ideálně bychom ji měli mít uloženou doma nebo v práci – pokojová teplota bez přímého slunce, to jí svědčí.

#5 Vánoční svíčky na stromeček. Hodně z nás už skladování vánočních svíček prostě vzdalo – než tu muchlaninu rozmotávat, to raději za pár stovek koupíme nové (ono se to v nákladech na svátky ztratí). A přitom stačí doopravdy málo – rozhodně ale nesmotávat svíčky zpátky do původní krabice, to se pak za rok nebudeme stačit divit, kolik uzlů se v nehybně ležící krabici dokáže udělat. Ideální je vzít si kus lepenky nebo prázdnou ruličku od kuchyňských utěrek, a namotat svíčky na ně.

#6 Nepotřebné věci. A tady máme trošku apel – shromažďování nepotřebných věcí jenom zabírá místo. Pokud máte nějakou věc (převážně oblečení, kabelky nebo boty), které jste nepotřebovali déle než rok, je dost nepravděpodobné, že ten následující na ně přijde řeč. Byl ten kus drahý? Prodejte ho (aplikací na prodej oblečení, ale i ostatního zařízení, je více než dost). Nechce se vám? Darujte. Podívejte se, kde kolem místa vašeho bydliště jsou umístěné sběrné kontejnery, vyberte si neziskovou organizace, církevní instituci, charitu… cokoliv. A prostě jim to, co nepotřebujete, přivezte.

#7 Léky. Máte léky v koupelně? I když je to naprosto běžné, je koupelna pravděpodobně jedním z nejhorších míst na skladování léků. Teplo, vlhko, ale naopak i zima můžou lékům ublížit, změnit jejich strukturu a tím pádem i účinnost. Zásuvka v komodě na chodbě, ve skříni nebo kdekoliv mimo extrémní teploty a vlhko je mnohem lepší nápad.

#8 Víno. Pokud mají vaše lahve vína korek, ujistěte se, že vína leží a korek je zatopený. V opačném případě může korek vysychat a začít propouštět vzduch, který by mohl znehodnotit víno v zavřené lahvi. Lahve by neměly být vystavené přímému slunečnímu světlu, neměli bychom je mít postavené na ledničce ani jinde, kde je velké teplo. V ledničce bychom měli nechávat víno jenom na vychlazení před konzumací, jinak zima také vysušuje korek. Jakmile lahev jednou otevřeme, po vypití sklenky bychom ji měli zase zazátkovat a zbytek dopít během pár dnů – déle víno dobré nevydrží.

#9 Koření a dochucovadla. Po otevření začínají „větrat“ a tedy ztrácet chuť – což je u kořenících přípravků doopravdy podstatná vada. U koření je nejlepší přesypat je do vzduchotěsných nádobek a co nejrychleji spotřebovat, všechny dochucovací prostředky bez konzervantů bychom měli uchovávat v ledničce – nikde jinde.

#10 Mouka. V původním obalu ve spíži… to rozhodně není ten správný způsob. Dáváte tak prostor pro množení roztočů popřípadě jiné havěti. Ideální místo je někde v chladu a temnu, ale rozhodně ve vzduchotěsné nádobě. Bílá mouka tak vydrží až několik měsíců, ale pokud používáte celozrnnou nebo jinou, alternativní (třeba ořechovou) mouku, tu je třeba dát do ledničky nebo mrazáku. Mají vyšší obsah tuku, který při pokojové teplotě žlukne. Pokud si nejste jistí a máte místo, nechávat mouku v ledničce je vždy v pořádku! I tak ji ale přesypte do vzduchotěsného obalu, aby nenasávala okolní pachy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie