Zobrazit přihlášovací formulář

Holení žiletkou a podrážděná kůže

  • Publikováno:
Holení žiletkou a podrážděná kůže

Ne každému se chce nežádoucí chloupky na těle odstraňovat trháním, ta bolest přece jen není nezanedbatelná… ostatně ani čas, který taková úprava zabere. Ale jelikož móda zatím velí dámám od řas dolů pěstovat chloupků co nejméně (a pánům diktuje pravidla jen o něco málo shovívavější), bez žiletky se neobejdeme. Jenomže časté holení může naši pokožku nejen dráždit, ale také poškozovat. A to dost permanentně. Jaké jsou nejčastější chyby, které děláme?

Když mluvíme o holení, mluvíme o relativně velkých plochách kůže. A tak uvést se (na pár hodin) do požadovaného, sametově hebkého stavu, i za použití žiletky zabere dost času. I proto se snažíme ulehčit a efektivizovat práci, jak jen to jde. Některé vychytávky ale moc ku prospěchu věci nejsou. Co nám tedy způsobuje podráždění, začervenání, vysoušení, pupínky a podobné neduhy?

Holíme nasucho. I když sem tam se tomu pravděpodobně nevyhne nikdo, holit kůži nasucho je doopravdy zlé. Samozřejmě záleží na tom, jak moc citlivou pokožku máte, ale pokud se na škále citlivosti pohybujete v polovině klonící se k „velmi“, toto byste rozhodně měli vynechat. Holicí gely, krémy a dokonce i obyčejná voda pomáhají žiletce snadněji klouzat po pokožce a vy se tak vyhnete podráždění, začervenání a nepříjemnému pocitu. Dokonce předejdete i bolestivým říznutím – všichni víme, že ta způsobená při holení žiletkou, bolí jako čert i když skoro nejsou vidět.

Používáme žiletku moc dlouho. Tupá žiletka? Au. Nejen, že výsledek není tak heboučký, jak bychom si představovali, ale naše pokožka bude mnohem více podrážděná. Tupými žiletkami se také mnohem častěji řízneme, protože musíme vyvíjet větší tlak – a čím starší je žiletka, tím také zvyšujeme riziko případné infekce. „Jednorázová“ holítka bychom neměli používat déle než týden, ta dlouhodobější už záleží na uvážení. A nezapomeňte, že žiletky se tupí, i když je necháváte volně v koupelně – bez krytu a ve vlhku.

Holíme proti směru růstu chloupků. Opět velmi záleží na citlivosti vaší pokožky. Pokud ji ale máte citlivější, holení proti směru by mělo být naprosto zapovězené. Sice se dostaneme blíže pokožce a oholení bude hladší, chloupky holené proti směru svého růstu mají ale mnohem větší tendence posléze zarůstat. Navíc holení proti směru samo o sobě dráždí pokožku, takže pak budete mnohem častěji zažívat nepříjemné bolesti a pálení.

  • Tip Mimibazaru: Holení proti směru růstu je o to bolestivější, čím kratší chloupky holíme. Pokud máme periodu mezi holením delší a chloupky stačí o pár milimetrů povyrůst, není výsledný efekt tak dramatický.

Spěcháme. Pokud při holení spěcháme, s mnohem větší pravděpodobností vynecháme některá místa (a takový neoholený proužek na noze umí být poměrně legrační), ale také se častěji řízneme. A když už spěcháme u holení, často nemáme tak úplně čas počkat, až ranka přestane krvácet.

  • Tip Mimibazaru: Pokud už jste doslova mezi dveřmi, přitlačte na ranku tampón namočený ve vodičce, kterou používáte na zmatnění, stažení pórů. Místo vydezinfikujete a zároveň stáhnete kůži okolo. Poté ranku ještě přetřete antiperspirantem (ne deodorantem) – obojí pomůže zastavit krvácení díky svíravým účinkům na pokožku.

Moc tlačíme na žiletku. Zvlášť na ty tupé, viz body výše. Žiletky, zvláště ty s více břity, odvedou skvělou práci, i když na ně půjdeme zlehka. Čím víc budeme tlačit, tím se pokožka stane nerovnější a tím pravděpodobnější bude, že se řízneme.

Nepeelingujeme. Věděli jste, že ideální před tím, než se začneme holit, je odstranit starou pokožku? Nejen, že díky tomu budeme na chvíli nejhladší na celém světě, ale žiletka nikde o nic nezaškobrtne, tudíž se nemáme takovou šanci říznout. Stejným postupem ale hlavně výrazně zamezíme zarůstání chloupků!

Nepečujeme poté. Nanést zvláčňující tělovou péči je ideální co nejdříve vylezeme ze sprchy nebo vany. Zamknete tak v kůži potřebnou hydrataci – které je díky holení více než třeba. Protože po peelingu a oholení bude mít kůže tendenci se vysoušet i v případě, že suchá pleť není váš standardní typ.

Pokud bychom měli vždycky udělat všechno tak, jak je správně pravděpodobně by nám holení zabralo doopravdy dlouho. Ale stojí to za to – o pokožku je třeba pečovat, když ji už tak zbavujeme přirozené ochrany, jako jsou chloupky. A když bychom měli mít čas jen na jednu věc navíc, vždy bychom měli zvolit následnou péči, čili krém, mléko, olej… cokoliv vám po holení vyhovuje.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie