Zobrazit přihlášovací formulář

Dobré ráno pro dobrý vztah

  • Publikováno:
Dobré ráno pro dobrý vztah

Když nám ráno zazvoní budík, to první, na co začneme myslet (po několikerém ne, prosím, ještě ne) je seznam věcí, které nás přes den čekají. Svačiny, zavézt děti do školy, práce, úklid, vyzvednout, nakoupit. To, na co ale pravděpodobně zapomínáme, je naše drahá polovička, která leží hned vedle. Samozřejmě, sem tam si přes den napíšeme nebo zavoláme, občas vyrazíme na „rande“ bez dětí a o vztah pečujeme, jak ale zařídit, abychom měli díky sobě navzájem každé ráno i celé dny krásnější?

Většinou jsme od rána zaměstnaní, v naší domácnosti to bzučí jako v úle a každý už si v hlavě jede po linii vlastních myšlenek co, kdy, kde a jak bude třeba. Zajímavé ale je, že ráno po probuzení jsme nejzrelaxovanější, jací přes den budeme (máme nejnižší tlak), jsme tedy také nejotevřenější všem libým pocitům. Alespoň tedy fyzicky. K čemu je dobré využít ráno, abychom co nejvíc utužovali vztah? A to na každodenní bázi, ne jen jednou za čas...?

Samozřejmě, nikdo nemá po ránu většinou ani čas ani energii na grandiózní akce. Dobrá zpráva ale je, že ani není třeba! To, co můžeme udělat, jsou vyloženě maličkosti.

„Dobré ráno...“ a „Měj se hezky“. I těchto pár slovíček může mít velký význam. A to nejen proto, že je to slušnost. Popřát po probuzení partnerovi dobré ráno se sice může jevit jako maličkost a hloupost, ale význam to má veliký. Snad ještě větší má rozloučení. Kolegům v práci, učitelce ve škole, kamarádům atd. bychom si asi nikdy nedovolili neříct „ahoj“ na rozloučenou a prostě jen odejít. A nezaslouží si partner minimálně to samé zacházení, ne-li mnohem intenzivnější? Prosté rozloučení slovy „Hezký den, měj se!“ může hrát velkou roli v tom, jak se partner cítí. A jelikož se ráno dostaneme celkem rychle do plných otáček a často i stresu, může se odchod prásknutím dveří jevit jako dobrý nápad. Ale není. Najděte v sobě trošku síly se usmát a pozdravit.

Budík o deset minut dříve. Když vstanete spolu o deset minut dříve, můžete si (ještě) v klidu vychutnat společný ranní šálek kávy a připravit se společně na všechno, co vás přes den čeká. Je to šance na ještě ničím nezatíženou komunikaci. Je to bolestivá představa – vstávat o deset minut dříve, když to „není nutné“, ale věřte, že se z vaší ranní kávy (čaje, džusu, čehokoliv) stane brzy velmi oblíbený rituál. A rozhodně něco, na co se budete večer před usnutím těšit.

Pochvalte. Cokoliv. Není hezčí věc než začít den s komplimentem. Samozřejmě, časem se každodenní shon a komunikace smrskne pravděpodobně na „Nezapomeň prosím tě udělat... Stavit se pro... Zařídit... Vyzvednout... V šest máme být tam a tam...“ a tak dále. Nicméně pro postřehy a komplimenty typu „Pěkně voníš.“ / „Sluší ti to.“ / „Včera se mi moc líbilo, když jsi...“ jsou nádherné ranní maličkosti, díky nimž budou krásnější nejen dny, ale také celý vztah.

Ráno dělá den. Znáte poučku, že bychom nikdy neměli jít spát naštvaní? Dvojnásob to platí o ranním opuštění domu. Po ránu máme nejzazší termín na dořešení věcí, které by nás mohly přes den trápit. Navíc... ráno moudřejší večera se neříká jen tak. Doopravdy jsme po ránu klidnější a máme čistší hlavu. Pokud se ráno vzbudíte a máte na srdci něco, co vás tíží, řekněte to a vyřešte to. Ať se zpátky na sebe domů těšíte a nejste nervózní ze setkání.

Podívejte se do očí a oslovte se jménem. Nebo jakkoliv si navzájem říkáte. Nic tolik netvoří pouto s člověkem, jako svatá trojice komunikace – oční kontakt, slyšet své jméno, usmát se.

...a když už jsme u toho úsměvu. Všechny páry si vytvoří vlastní jazyk, vlastní odkazy na situace, narážky, kterým nikdo jiný nerozumí. Ví, čemu se společně vždycky zasmějí. I kdybyste si po ránu měli vykládat vtipy (a ani nemusí být dobré), je moc fajn se společně něčemu zasmát. A ještě lepší je rozesmát se navzájem. Můžete partnerovi třeba poslat vtipný obrázek mezitím, co se děti obouvají. Najít si chvilku na humor a na to, chtít partnera rozesmát, to je nádherné ranní koření každého šťastného vztahu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie