Zobrazit přihlášovací formulář

Obličej a osm míst, kde nás zradí

  • Publikováno:
Obličej a osm míst, kde nás zradí

...když přijde na věk. S přibývajícími léty se můžeme vyrovnávat nonšalantně a s grácií, nikdy by nikomu ale nevadilo se třeba o pár let zpět vrátit. Nebo alespoň tak vypadat. Co je znamením věku v obličeji? Mohli bychom říct, že přibývající vrásky, ale není to tak úplně pravda. Pojďme se podívat na místa, která mohou za to, že „vypadáme starší“. A když už poznáme nepřítele, budeme také vědět jak s ním bojovat!

Spíše, než „vrásky“, musíme za projev věku na kůži vinit ztrátu její pevnosti, elasticity, její „matnění“ a blednutí. Za to všechno můžou samozřejmě neměnné konstanty našeho života, kterými jsou věk a genetika, ale také různé naše návyky, od těch stravovacích po kosmetické. Na co si ale dát pozor, co řešit a co a jak kamuflovat, když přijde na stávající stav?

„Těžká“ oční víčka. Kůže na očních víčkách je extrémně tenká a tedy náchylná k „prověšení“. Přirozená ztráta kolagenu a elastinu, které udržují kůži nejen hutnou, ale také pružnou a tedy schopnou se vracet do původního tvaru, s věkem narůstá a oční víčka nám přepadávají. Stejně tak svaly, které drží oko doširoka otevřené, lehce ochabují, a my máme čím dál přivřenější oči. Domácí a jiná péče: Mazat a stimulovat – ideálně speciálními krémy, které obsahují deriváty vitaminu A (retinoly) a stimulují produkci kolagenu, popřípadě cokoliv vám bude vyhovovat. Rozhodně je třeba bránit se poškození slunečním zářením, noste sluneční brýle, kdykoliv je to třeba a možné. Také není od věci pořídit si speciální krém s ochranným faktorem na oční okolí. A pak jsou tady samozřejmě řešení, která nabízí kliniky estetické chirurgie, od aplikace botoxu po odstranění přebytečné kůže. Často se ale jedná o zákroky nepermanentní.

Tmavé skvrny. Genetika a vystavování slunci, to vede k nadprodukci melaninu a vzniku hnědých skvrn – různě po těle, nejčastěji na rukách a na obličeji. Řešení: Ideální je prevence v podobě krémů s ochrannými faktory, ale s genetikou neuděláme nic. Pokud hledáme kosmetiku, která odstraňuje tmavé skvrny, můžeme se zaměřit na ingredienci hydrochinon. Ten je sice účinný, ale může způsobovat podráždění kůže, takže další na řadě jsou antioxidanty, především vitaminy A, C a E. A dále tady máme laserové řešení, jehož opakované aplikace by nás měly tmavých skvrn zbavit.

Řídnutí obočí. Trhání obočí nám přes celý život oslabuje kořínky chloupků. Časem to obočí prostě vzdá a přestane růst. A ještě pokročilejším časem nám začnou vypadávat i chloupky, které bychom chtěli. No a nakonec ty, které zůstanou, k tomu všemu ještě blednou. Může k tomu vést také nedostatek vitamínů a minerálů, se kterým se v pokročilejším věku potýkáme – především biotinu a železa, popřípadě hormonální změny. Řešení: Je vhodné odložit pinzetu a naopak se poohlédnout po domácí péči o to, aby obočí dělala opak toho, o co jsme se celý život snažili – rostlo. Můžete aplikovat ricinový olej, cibulovou šťávu nebo prostředky syntetičtějšího charakteru, opět – musíte zjistit, co zrovna na vás platí. No a tady přichází na řadu ona kamufláž. Obočí se musíme naučit dávat správnou barvu i tvar, je to jedna z nejdůležitějších součástí obličeje, když přijde na kontury. Nebojte se svěřit se do péče kosmetickým odborníkům!

...vrásky. Ano, ano, ty jsou naším úhlavním nepřítelem. Až 90 % těch předčasných způsobuje sluneční záření. A s ochranou není nikdy pozdě začít! Volte pouze make-up se SPF (alespoň 15, ideálně ale 30), pořiďte si ochranné krémy a nezapomeňte také na krk a dekolt!

Nerovný povrch. A to nemluvíme zdaleka jen o vráskách, ale ztráta kolagenu, slabší produkce olejů, jizvy po akné, které kvůli ztrátě pružnosti pokožky více vystupují na povrch, více odumírajících buněk (tenčí kůže)... pokožka už prostě není jemná a zářivá. Vyřešíte to: Prevencí. A antioxidanty. A správnou péčí. S přibývajícím věkem už buď známe kosmetiku, která nám vyhovuje, nebo budeme do jejího objevení muset investovat čas a pravděpodobně i trochu peněz. Hledejte retinol, vitamíny A, C a E, peptidy a aktivní aminokyseliny. Nechte si poradit v lékárně, na kosmetice. A nemávejte rukou nad alternativními řešeními, jako jsou esenciální oleje a jiné přírodní ingredience. Třeba zrovna vaše pokožka na ně bude reagovat dobře.

Tmavé kruhy pod očima. Ne, není to nedostatek spánku. Voda, spánek, kofein, nedostatek železa nebo nadbytek soli, i to může za tento nežádoucí stav. Všechno o kruzích pod očima, jak se jich zbavit (nebo je aspoň eliminovat) si můžete přečíst v jednom z našich dřívějších článků. V kosmetice hledejte ingredience jako kyselinu hyaluronovou nebo kofein, ale rozjasňovači se asi nevyhnete.

Dvojitá brada. Tady hrají důležitou roli geny, ale slábnutí a ochabování pokožky i svalů způsobené věkem mají taky svůj podíl. A samozřejmě – tuk. Správná dieta a cvičení mají své benefity (nejen na dvojitou bradu), ale kosmetika, která nám zpevňuje pleť, by se měla taktéž natrvalo usídlit v naší koupelně. A když už se odhodláte k invazivnímu řešení – odsátí tuku v „podbradku“ udělá s obličejem doopravdy divy, novinkou v této oblasti je také aplikace injekcí s tuk rozkládajícími enzymy.

Propadlé tváře. A tady je každá rada drahá. Tuk, který přirozeně máme na lícních kostech, padá dolů a způsobuje, že naše tváře nejsou tak plné a naopak se nám udělají tukové polštářky v oblasti spodní čelisti. Je třeba udržet integritu pokožky co nejdéle – kosmetika, ochranný faktor, cvičení, správná strava, rozhodně nekouřit a tak dále... A pak je tady lifting a transfer tuku nebo jiných výplní do oblasti lícních kostí, ale to už je na zvážení. Zdravý životní styl a péče o pokožku rozhodně tak diskutabilní není.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie