Zobrazit přihlášovací formulář

Správné povlečení = dobrý spánek

  • Publikováno:
Správné povlečení = dobrý spánek

Je to tak. Spánkem, tedy v peřinách, trávíme třetinu každičkého dne, což je ve výsledku obrovská a velmi důležitá část našeho života. V posteli totiž odpočíváme po náročném dni a v posteli také nabíráme síly na den další. To, jak se v lůžku cítíme, má tedy významný vliv na kvalitu našeho spánku a na kvalitu odpočinku jako takového.

Samozřejmě, to, jak spíme, záleží hned na několika faktorech. Důležité je dodržování návyků před usnutím, uvolněná psychika, prázdný žaludek, kvalitní matrace a řada dalších atributů, o nichž jsme už na Mimibazaru psali. Stejně důležitý je však také výběr ložního prádla. Naše kůže si pro odpočinek žádá příjemné materiály, aby nebyla podrážděná a abychom se cítili jako v bavlnce. Jiné materiály oceníme v létě, kdy pokožka potřebuje zchladit, a jiné v zimním období, kdy venku přituhuje, a my se toužíme schoulit do hřejivého pelíšku.

Základem je bavlna

Bavlněné povlečení patří mezi evergreeny ložního prádla. Určitě si jej pamatujete již z dětství. A protože se coby spolehlivě měkké, pružné, savé a prodyšné osvědčilo napříč generacemi, nezahanbili jej ani konkurenti z řad moderních tkanin. Je pravdou, že ti jsou šetrnější například k vašim vlasům, nicméně stará dobrá bavlna disponuje celou řadou kladů. Největší výhodou bavlněného povlečení je vedle výše uvedených vlastností jeho nízká cena a odolnost materiálu i barvy. Že je bavlna mačkavý materiál a musí se žehlit? Věříme, že za ten úžasný pocit z ulehnutí do vzorně srovnaného a čerstvě voňavého peřinového ráje půlhodina u žehlicího prkna stojí.

I klasická bavlna může oslovit každého

Cenově dostupnější alternativu bavlněného povlečení, tzv. polybavlnu, ocení zejména ti, kdo razí heslo „praktické a levné“, a také ti, kdo si rádi dopřejí časté převlékání lůžka a s ním spojenou změnu motivů i barev. Pro tyto účely je povlečení z tzv. polybavlny, s obsahem 35 % bavlny a 65% polyesteru, ideální. Tento typ povlaků je lehčí, jemnější a hřejivější než klasická bavlna. Vedle toho je povlečení po vyprání rychle suché a na rozdíl od klasické bavlny bez příměsi jej nemusíte žehlit.

Pokud si i během spánku rádi dopřejete luxus a přitom zůstáváte příznivci bavlny, mohlo by vás oslovit bavlněné povlečení deluxe, které se vyrábí z bavlny s vyšší gramáží. Výsledkem je povlečení pevnější, odolnější, ale současně jemnější na dotek. Jeho cena je sice vyšší než u klasické varianty, nicméně stále zůstává v porovnání s ostatními materiály relativně nízká.

  • Tip Mimibazaru: Chcete, aby si vaše nové ložní prádlo udrželo krásné a výrazné barvy? Pak jej perte vždy naruby, se zapnutým zipem či knoflíky. Volte raději delší prací program s nižší teplotou a vyhněte se agresivním pracím prostředkům.

Pro luxusní zážitek ze spánku je vhodný damašek

Možná jej znáte z pětihvězdičkových hotelů - měkoučké a krásně jemné damaškové povlečení vytkávané podélnými saténovými proužky. Ulehnutí do něj by se skutečně dalo přirovnat k ulehnutí do oblak. A tento zážitek, žal bohu, také něco stojí. Damaškové povlečení je ze všech typů materiálů cenově nejnáročnější, není ale nedostupné. Svou vyšší pořizovací cenu vám navíc vykompenzuje velkou pevností a odolností při údržbě, která z něj dělá materiál téměř „věčný“. Tak proč si jej nedopřát? Damaškové lůžkoviny jsou vyrobeny ze stoprocentní speciální bavlny „atlas grádl“, kterou navíc, jako jednu z mála, ocení také alergici.

Praktiky potěší krep

Krep je materiál nerovný, na oko trochu ledabylý, typický střídáním hladkých a zvrásněných částí. Krepové povlečení si zamiluje každý, kdo preferuje praktičnost a měkkost před precizně nažehleným „škrobeným“ lůžkem. Krep je totiž díky svým vlastnostem materiál skutečně osvobozující – o pomačkaný vzhled si vyloženě říká a žehlička je mu předmět naprosto cizí. Jeho velkou výhodou je přítomnost bavlny a tedy všechny její kladné vlastnosti, jako prodyšnost, savost a v neposlední řadě cenová dostupnost. Existují-li nějaké zápory krepu, dostáváme se překvapivě opět k jeho největšímu benefitu. Onen „nedbalý vzhled“ totiž zdaleka nevyhovuje všem.

Bavlněný satén oceníme během letních nocí

Povlečení z bavlněného saténu vzniká z kvalitní příze s jemným leskem na povrchu a je velmi jemné na dotek. Ložní prádlo z tohoto materiálu si zamilujete zejména v létě, kdy oceníte jeho přirozeně chladivý efekt. Ačkoli si satén vyžaduje speciální zacházení při praní (teplota maximálně 40 °C, velmi šetrné prací prostředky), během horkých nocí jej nic nenahradí. V případě saténu doporučujeme zaměřit se na složení a být nekompromisní. Snadno nás může zmást nabídka saténového povlečení vyrobeného z polyesteru. Ten se na rozdíl od bavlněného saténu výrazně leskne a tváří se velmi luxusně, nicméně můžeme být záhy zklamáni jeho sklonem k vytahávání nitek při sebemenším zachycení látky a minimální odolností.

V zimě zahřeje flanel i mikroplyš

Flanel a mikroplyš jsou skvělou volbou pro všechny zimomřivé typy. A v zimě jako když je najdete.

Flanel je vyroben z bavlny, v tomto případě speciálně česané, aby vznikla měkká a hřejivá vlákna, přičemž se rozhodně nešetří na gramáži a hustotě – v obou případech platí, že čím větší, tím příjemnější na dotek. Nespokojíte-li se s hebkostí flanelu, vězte, že povlečení z mikroplyše je na dotek ještě měkčí a příjemnější. Skutečně máte pocit, jako byste hladili plyšovou hračku. Tato varianta je ze všech materiálů nejhřejivější a doporučujeme ji do skutečně mrazivých nocí. U obou typů povlečení bychom si měli dát extra pozor na proces praní a vždy se řídit doporučením výrobce. Pouze tak udržíme vlákna měkká a hřejivá dlouhodobě.

  • Tip Mimibazaru: Chcete-li dosáhnout maximální hřejivosti, oblékněte flanelové nebo mikroplyšové povlečení na přikrývku plněnou dutým vláknem nebo peřím. Tyto materiály si vzájemně výborně rozumí a vy budete zaručeně v teple.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

e-sladkyspanek.cz (upraveno) 22. 2. 2017, 18:58
Máte tam chyby (F) A. ,,Ačkoli si satén vyžaduje speciální zacházení při praní (teplota maximálně 40 °C,, -kvalitní se pere i na 60st.a zase existuje široká škála bavlněného saténu a opravdu speciální zacházení nepotřebuje..jedná se spolu s damaškem o nejkvalitnější bavlnu vyrobenou z egyptské počesané bavlny s nejemnější osnovou ,ale nepíšu o bavlněném saténu na jednolůžko za 600,- to opravdu má od kvalitního daleko.... (F) B.,,Damaškové lůžkoviny jsou vyrobeny ze stoprocentní speciální bavlny „atlas grádl“, ,, - atlas grál je převážně hotelový damašek..,je více druhů damašku , nejkvalitnější jsou z počesané egyptské bavny a s atlas gráílem nemají nic společného snad jen název bavlna.. (F) Další blbost (F) C.,,Pokud si i během spánku rádi dopřejete luxus a přitom zůstáváte příznivci bavlny, mohlo by vás oslovit bavlněné povlečení deluxe, které se vyrábí z bavlny s vyšší gramáží.,, - u deluxe může být gramáž klidně nižší záleží na síle niti kterou je tkaná látka...může být vyšší gramáž ale horší kvalita (F) Někdy je lépe si vše trochu ověřit než se článek vydá..jinak to pak je na úrovni Blesku (F)
Brůs 22. 2. 2017, 8:07
@e-sladkyspanek.cz ,-)
BAVLNĚNÝ SVĚT 16. 2. 2017, 6:45
(Y)

Kategorie