Zobrazit přihlášovací formulář

Módní rebelkou po čtyřicítce

  • Publikováno:
Módní rebelkou po čtyřicítce

Je pomalu na čase vytlouct si z hlavy poučky našich maminek a babiček, že „od určitého věku“ bychom se měli začít oblékat „slušněji“. Co přesně to znamená, to nikdo neví, ale rozhodně v sobě máme zakořeněnou představu, že oblečení, outfity a styl, které bychom označili jako „sexy“ už se nějak přestává hodit. To je ale hloupost. Formulovali jsme pár pravidel, která, když si je přečtete hlasem své babičky nebo puritánštější maminky, určitě už ve vašem okolí zazněla. Pojďme je porušit!

#1 Vlasy je třeba si ostříhat nakrátko. Je to jako nějaké kouzlo – nad čtyřicet let jako by vlasy prostě musely být nakrátko. Ale proč? Dokud jsou zdravé, noste vlasy, jak dlouhé jen chcete. A hlavně – jak dlouhé vám sluší! Není nikde psáno, že po čtyřicítce musíte vlasy zkrátit, protože „už se to nehodí“. Ale hodí, a jak! Chcete mikádo, cop, ofinu, blond, tmavou? Cokoliv! Jenom nezanedbávejte péči a úpravu, ale to platí bez ohledu na věk.

#2 Proboha, zakryjte si nohy! (břicho, výstřih) Tady nejde o apel na věk, ale na soudnost a objektivitu. Pokud máte krásné nohy, proč je neukázat? A pokud hezké nejsou, je jedno, jestli je vám dvacet nebo čtyřicet. Jenom si vzpomeňte na hrdinky seriálu Sex ve městě, byly krásné a rozhodně ne úplně zahalené, a to jim táhlo na padesát. A pohoršovat nás mohlo maximálně jejich chování, nikoliv estetický dojem.

#3 Hlavně žádné výrazné barvy. Toto pravidlo vlastně říká – hlavně na sebe neupoutávej pozornost, to přenechej mladším. Opět, chyba lávky. Vůbec nejde o to, jestli se nějaké barva hodí nebo ne, ale jestli vám sluší nebo ne. A pak samozřejmě adekvátnost příležitosti, kam si takové barvy vezmete, ale toto je opět naprosto nezávislé na věku.

#4 Bez rukávů? Zapomeňte! Nezbývá, než se pousmát. Nezáleží na věku, ale na tom, jak se cítíte, jak vaše ruce vypadají a jestli se top bez rukávů hodí k vašemu stylu. Trička bez rukávů nejsou nic, co byste si „nemohla dovolit“.

  • Tip Mimibazaru: Pokud přece jen zápasíte s tím, jak vaše paže vypadají (byť se tento zápas odehrává jen ve vaší hlavě), současné trendy vám jsou na ruku. Velkým trendem jsou trička, ale i svetry s dlouhými rukávy, ale s průstřihy na ramenou. Tento střih vypadá velmi efektně a extrémně lichotí silnějším pažím!

#5 Oblečení je třeba minimálně o číslo větší. Hlavně nic obepnutého! A my se ptáme – proč? Pokud vaše bříško nebo boky nevypadají jako v šestnácti, je to jen přirozené. A přesně proto lidé vymysleli stahovací prádlo. I když i bez toho se můžeme obejít, pokud není náš blok příliš velký. Volné střihy možná jsou pohodlné, ale málokteré postavě prospějí. Pokud chcete volnými střihy zakrýt kila navíc, věřte, že na ně spíš upozorníte a ještě jich pár přidáte. Nenechte se vmanipulovat do přesvědčení, že po magické čtyřicítce je nutné vypadat „usedle“.

#6 Zapomeňte na roztrhané džíny, kozačky nad kolena nebo koženou bundu. Navíc, to se přece nehodí nikdy, je to vulgární a neslušné. Pokud máte v hlavě toto přesvědčení, asi tyto kousky nebyly nikdy součástí vašeho šatníku. Pokud ale byly, neexistuje jediný důvod, proč je s přibývajícím věkem přestat nosit. Dobře nakombinované z vás udělají šik ženu v každém věku!

#7 Kupovat si nové prádlo? Na co? Když pomineme, že i naše prsa doznávají jistých změn a ocení jinou podporu než dříve, není třeba rezignovat ani na prádlo „pro zábavu“. Myslíte si, že už na tom stejně nesejde, děti máte, pro koho byste si asi tak jako měla kupovat hezké prádlo? Když pomineme partnera, rozhodně bychom neměli ignorovat ten dobrý pocit, který ze sebe žena má, když má kvalitní, dobře padnoucí a hezké prádlo. Proč se toho vzdávat?

#8 Jednodílné plavky! Vždycky! Chodit v bikinách po dětech? Neexistuje! A tak se na pláži, na koupališti nebo u rybníka trápíme v jednodílných plavkách. Chyba lávky. Rozhlédněte se kolem a zjistíte, že vysoké procento žen, které by podle našich měřítek „bikiny nosit nemělo“ je nosí, sluší jim a je jim srdečně jedno, jestli si někdo myslí něco jiného. Šťastné to ženy. Pokud si přece jen chcete dopřát komfort zahaleného bříška, využijte módních trendů vysokých pasů u plavek, plavkových nátělníků (hledejte „tankini“) nebo třeba spodních dílů se sukýnkami. Nebojte se, v současné době popularity plus size modelek a celkového rozvolnění stylů, najdete pro svou postavu ideální nejen plavky, ale téměř všechno!

Celý koncept „toto už se v mém věku nehodí“ je společenský konstrukt, který, jak doufáme, už postupně mizí. Společenský tlak je mnohdy ale menší, než naše vlastní rezignace. Spousta žen má pocit, že už není třeba vymýšlet, co jim sluší, už není síla a energie se pořád starat, aby oblečení a vizáž byla dokonalá nebo aspoň padnoucí. Ať už chybí motivace nebo energie, nebojte se! Radost z překonání stereotypů vtlučených nám do hlavy, z toho, jak nám to sluší a jak vypadáme lépe, vždycky dobije dvakrát tolik energie, než kolik vezme!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

domyk 25. 1. 2017, 14:47
(Y) (Y), nemám daleko do 50, nosím vše, co se líbí mně a okolí je mi ukradené. Často mi radí 20-letá dcera, někdy nosíme i stejné věci. (F)

Kategorie