Zobrazit přihlášovací formulář

Dejte sbohem tuku na břiše

  • Publikováno:
Dejte sbohem tuku na břiše

A to ideálně co nejrychleji. Je-li ho tam totiž moc, způsobuje mnohem víc než jen nepříjemný vizuální zážitek. Zvýšená masa orgánového tuku totiž může za nejedno chronické, ale i fatální, onemocnění. Jednat se může o cukrovku, kardiovaskulární potíže (především vysoký tlak), onemocněním jater nebo mozkové mrtvice. Nicméně zbavit se tuku na břiše je poněkud obtížnější, než by se nám líbilo. Proč je tomu tak a co tedy můžeme dělat?

V jednom z našich minulých článků už jsme se věnovali problematice, jak tuk na břiše shodit, respektive tomu napomoci vynikajícím přírodním sirupem. Všichni víme, že se nám tuk na břiše nelíbí, co ale už možná nevíme, je, že a jak moc nám škodí.

Dobrý i zlý tuk

Konkrétně v oblasti břicha, respektive hrudníku, najdeme dva typy tuku. Ten první je klasický, podkožní, který máme na celém těle. Tuk, který dělá malinko větší binec, je tuk orgánový, nebo též útrobní nebo viscerální. Je houževnatější než tuk podkožní, a má ho každý – i když jsou nám vidět žebra a máme břicho ploché jako prkno, orgánový tuk máme vždy. Plní totiž svůj biologický účel, chrání orgány před otřesy a zimou, je zdrojem energie a zásobárnou některých vitamínů.

Jenomže orgánový tuk je poměrně záludný. Nevytvoří nám žádný „špek“, žádnou „okrasnou kožní řasu“. Jenom se nám rozšíří pas. Jeho nabírání není v přímé úměře s nabíráním toho podkožního. Viscerální tuk souvisí hodně s hladinou hormonů v těle – všimněte si, že dispozici pro něj mají spíše muži, ženy až po přechodu, kdy výrazně ubude ženských pohlavních hormonů a poměr mezi nimi a těmi mužskými se změní.

Jak to zjistit?

„Moc“ orgánového tuku máme s větší pravděpodobností, když překročíme mezní hranice tzv. WHR indexu. WHR index, waist hip ratio, je poměr obvodu pasu a boků. Je-li výsledné u žen větší než 0,85 a u mužů než 0,95, jedná se o alarmující stav, kdy je pas prostě už „moc široký“. A my bychom s tím měli začít něco dělat.

  • Pozor: WHR index nevypovídá nic o tom, máme-li nadváhu, nebo ne. Je to poměrové číslo, udává rozložení tuku v těle, nehodnotí jeho množství!
  • Zajímavost: Obecně za nejatraktivnější jsou považovány ženy, které mají poměr pasu a boků 0,70. A vůbec nezáleží, jestli mají 90 nebo 50 kilo, ani jakou mají velikost prsou!

Co s nadbytečným orgánovým tukem

Orgánový tuk není nic, na co by se dalo stoprocentně zaměřit. Jeho eliminaci budou vždy muset provázet systémová opatření, jak jsou:

A kromě těchto univerzálních rad pro všeobecnou ztrátu tuku není špatné zeptat se svého praktického lékaře nebo gynekologa na vyšetření hormonální hladiny. No a pak můžete podpořit metabolismus účinnými látkami, které jsou obsažené v přírodě.

Koktejl pro zdravé spalování

Ke spalování břišního tuku vám můžou pomoci také vitamíny, minerály a další látky, které obsahuje ovoce, zelenina a bylinky. Budete potřebovat:

  • 1 okurku
  • 100 g čerstvého ananasu
  • 100 g celeru
  • Velkou hrst petržele

Všechno dejte do mixéru nebo smoothie makeru, rozmixujte a pijte nalačno každé ráno. Do koktejlu nemusíte přidávat vodu, okurka (a ostatně i ananas) jí obsahuje dost. Takovýto koktejl byste měli vypít zhruba do 15 minut od jeho přípravy, abyste z něj využili co nejvíce živin, které se mohou narušením struktur začít znehodnocovat. Dopřejte si alespoň 14 kúru, uvidíte, že se budete cítit lépe!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie