Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si pomoct při bolesti v krku

  • Publikováno:
Jak si pomoct při bolesti v krku

Každé polknutí je jako smirkový papír, každé zakašlání jako bodání do hrdla ostrým nožem. I když víme, že dohromady zas o tolik nejde, bolest v krku nám umí pěkně znepříjemnit život. Ale když něco bolí, není psáno, že si nemůžeme dopřát trošku úlevy. Některé domácí recepty mohou bolest jenom zamaskovat a doopravdy neléčí. Některé ale ano.

Teplé čaje s medem na chvíli zklidní podrážděné hrdlo, ale zánět nezmizí. Mnohdy dokonce naopak – vždyť už přece víme, že když máme v těle zánět, teplo rozhodně neprospívá. Takže... jak si hezky podomácku doopravdy pomoct?

Kloktání slanou vodou. Smíchejte půl lžičky soli se sklenicí vlažné vody (ne studené, ať se sůl dobře rozpustí. Tady je na místě voda klidně i o trochu teplejší.). Sůl může neutralizovat kyselost, která způsobuje v krku podráždění, stejně tak umí sůl vytáhnout infekci na povrch, kde si s ní tělo snáze poradí.

Pijte extra studené tekutiny. Zdá se vám to nelogické? Že vás v krku bolí ze zimy a vy máte pít ledové nápoje? První loky sice nemusí být příjemné, ale má to svůj smysl – když si podvrtnete kotník, ten oteče, zčervená nebo se rovnou tkáň zanítí, co děláme? Ledujeme. A při bolestech v krku se jedná téměř o to samé. Záněty, které způsobují bolest, ledová voda pěkně uklidní.

Pozor na kyseliny. Pokud trpíte na pálení žáhy nebo na gastroezofageální reflux, vyvarujte se jídlům, která vám způsobují potíže, obzvláště pečlivě. Žaludeční šťávy mohou způsobovat větší potíže i s bolestí v krku, sliznici pořád dráždí. A pozor, když se najíte předtím, než si jdete lehnout, je riziko refluxu větší! A pokud si myslíte, že je reflux na vině, rozhodně si vezměte antacida!

Vsaďte na kurkumu a zázvor. Když už čaj, tak z kurkumy nebo ze zázvoru. Oba tyto kořeny mají silné protizánětlivé účinky, které se potencují teplotou čaje, takže budou velmi účinně působit na záněty v krku, stejně tak zklidní žaludek a přinesou vašemu tělu další pozitivní účinky.

Vezměte si prášek. Prášky s účinnou látkou ibuprofen se používají k tlumení horečky a na bolest, protože působí protizánětlivě. Takže nejen bolest zakryjí, ale ve skutečnosti také léčí její příčinu, pokud je v zánětlivých procesech. A jelikož bolest v krku je způsobená zánětem, ibuprofen nejen pomůže, ale i léčí.

Odpočiňte si. Unavené tělo, unavený imunitní systém. A tělo si neporadí se zánětem, když má co dělat samo se sebou. Takže se vyhněte stresovým faktorům, jděte si lehnout dříve, než to máte na programu běžného denního režimu a dopřejte si doopravdy nadstandardní odpočinek. To pomůže trošku dobít vaše baterky (imunitní systém) a rychleji tak vyléčit zánět.

  • ...a když nic z toho nepomůže. Pokud nic z těchto (nebo jiných) domácích léků nepomůže, bude třeba navštívit lékaře. Pokud bolest v krku přetrvává 48 – 72 hodin, nemusí už se jednat o zánět, ale o bakteriální infekci, na kterou budete potřebovat antibiotika nebo jiné léky na předpis.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie