Zobrazit přihlášovací formulář

Proč se po ránu cítíme mizerně

  • Publikováno:
Proč se po ránu cítíme mizerně

Perfektní, daří se nám spát doporučovaných 8 hodin denně? Tak proč to ale nefunguje? Co může za stavy, kdy se i po teoreticky vydatném spánku ráno probudíme a cítíme se, jako by nás někdo přejel parním válcem? Hlava nesoustředěná, spát se nám chce a ne a ne se probudit ani po druhé kávě... Příčin, proč dlouhý spánek neznamená kvalitní spánek, může být spousta. My pro vás máme šest nejčastějších. A některé vás možná překvapí.

Začneme zlehka, některé důvody nekvalitního spánku známe a často se proti dobrým radám prohřešujeme naprosto vědomě. Co tedy může za to, že naše rána nejsou ani po dlouhém spánku tak růžová, jak bychom chtěli?

Před spaním obrazovka. Dobře, už jsme možná vyloučili televizi, tablet, počítač. Ale zbývají lákadla v podobě telefonu nebo elektronických čteček. Cokoliv s podsvíceným displejem tzv. modrým světlem (např. LED osvětlení) stimuluje naši aktivitu a potlačuje spánek. Světlo totiž řídí náš cirkadiánní rytmus a jeho některé druhy si s ním umí zahrávat více než jiné. Modré světlo tlumí produkci melatoninu, hormonu, díky kterému naše tělo ví, že má jít spát. Světlo z obrazovek bychom měli vyloučit zhruba hodinu a půl před spaním!

Spíme ve špatné poloze. O tam, jak jednotlivé polohy ve spaní ovlivňují naše zdraví, se můžete dočíst v našem dřívějším článku. Většina lidí tráví svůj spánek na boku, je to nejpreferovanější poloha téměř pro všechny lidi napříč kontinenty, kulturami i etniky. Jenomže. Může to být vinou matrace, ale i konkrétní polohy, nicméně poloha na boku je překvapivě velmi nevstřícná k našim kyčlím. A jak už víme z dřívějšího článku, v kyčlích se často skrývá bolest beder. Takže pokud se ráno probouzíme s bolestí zad, je dost dobře možné, že za to může poloha, ve které ve skutečnosti škodíme kyčlím. Jak z toho ven? Pokud se neodhodláme spát na zádech, je dobré si na boku dát mezi kolena velký polštář. Tak se kyčle dostanou do symetričtější pozice a tím pádem nebudou deformovat svaly ani zvyšovat jejich napětí a tím pádem také vliv na páteř.

Nemáme zrovna nejlepší polštář. Většina z nás si na kvalitě polštářů zas až tolik nezakládá. Protože... když jsou dostatečně tvárné, zmuchláme je pod hlavu, jak nám to zrovna vyhovuje. Jenomže nevhodný polštář umí způsobit nejedno trápení, od bolesti za krkem po pálení žáhy. Velké a nadýchané polštáře možná vypadají luxusně (a někdy tak i stojí), ale ty, které koupíme se zdravotnickým požehnáním, nám prokážou lepší službu.

Skřípeme zuby. Málokdy to víme sami o sobě, ale o spolunocležníkovi spolehlivě. Pokud se ráno probouzíte s bolestí hlavy, je to možná napětím, které v čelistech vzniká, když v noci skřípeme zuby. Od tohoto zlozvyku si pomůžeme těžko, ale můžeme na to jít masážemi, které večer uvolní napětí v čelistech, nebo přikládáním teplých obkladů (ze stejného důvodu). Není od věci ale navštívit svého zubaře, který nám může dát speciální násady na zuby, které nám je ochrání, protože společně se zvukem, bolestí hlavy a případným nevyspáním, si celkem obstojně skřípáním ničíme zuby.

Dali jsme si skleničku. Mohli bychom si myslet, že alkohol má sedativní účinek, že nás uspává, ale toto je dvojsečné. Alkohol brání hlubokému spánku nejen přílivem kalorií, ale také efektem zrychlení metabolismu – to vede k předčasnému probuzení (týká se většinou žen). Je to stejné, jako s obrazovkami. Pokud si dáme jednu skleničku zhruba dvě hodiny před spaním, neměl by nás alkohol ve spánku nijak rušit.

Nediagnostikovaná spánková apnoe. Tímto onemocněním trpí podle některých údajů až polovina všech žen – a s věkem se procento ještě zvyšuje. Zjednodušeně jde o stav, kdy během noci přestáváme často na chviličku dýchat, takže se nejen, že nevyspíme, ale vlastně jsme také často vzhůru, jenom si to nepamatujeme. Velmi matoucí je apnoe v přechodu, kdy noční buzení (to uvědomované) přisuzujeme návalům horka nebo hormonálním vlivům. Výsledek je, že se budíme vyčerpaní, i když máme za sebou teoreticky dlouhý spánek. Lékař vám může dát domů speciální přístroj, který bude monitorovat kvalitu spánku. Lehčí formy se dají zvládnout snížením váhy popřípadě vyhýbáním se alkoholu, s těžšími formami je třeba svěřit se odborníkům do systematické péče.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie